Втори конкурс за български фентъзи роман на MBG Books

54

Илюстрация към Втори конкурс за български фентъзи роман на MBG Books

Издателство MBG Books обявява нов конкурс за Български фентъзи роман!

След невероятния успех на първото издание на конкурса през 2012 година, най-младото и активно издателство за фентъзи в България MBG Books обявява втори национален конкурс за български фентъзи роман. Търсят се нови фентъзийни майстори на словото, готови да се наредят гордо до невероятните победители от първия конкурс – Геновева Детелинова, Антон Фотев и Радостин Нанов.

Ето ги и условията накратко:

Срок на конкурса: Приемат се за участие всички романи изпратени до 24:00 ч. на 30.10.2014 год.

Възрастови ограничения: В конкурса могат да участват само лица над 14 години.

Лични данни: Участниците трябва да предоставят две имена, адрес и телефон или мейл за контакт, които ще се пазят при гарантирана конфиденциалност за нуждите на конкурса.

Допустим обем: Ще се приемат романи с минимален размер 40 000 думи, за максимален – няма ограничения.

Самостоятелни романи и поредици: Романите, независимо дали част от поредица или не, трябва да са идейно завършени и четими и като самостоятелни произведения, неизискващи познаване на предишни книги на автора или предполагащи допълнителни книги от поредицата, за да се завърши историята.

Брой участващи произведения от един автор: Няма ограничения, всеки автор може да участва с неограничен брой свои романи.

Формат за участие: Ще се приемат романи само във формат RTF, DOC, ODT или DOCX.

Брой на авторите: Допускат се както самостоятелни участници, така и всякакви тандеми, колаборации и групови романи.

Предишни публикации: Важно изискване е изпратеният роман да не е бил публикуван под каквато и да е проследима форма преди и по време на конкурса – книжна, електронна, в блог, сайтт или подобно.

Жанрови ограничения: Ще се допускат романи в стил, подходящ за портфолиото на издателство MBG Books – приключенско, героично, магично, епично, класическо, хумористично, фолклорно, меч и магия или дарк фентъзи. Допускат се и различни смесени жанрове, при които обаче фентъзи елементите да са водещи.

Голямата награда: Победителят или победителите ще бъдат обявени до края на 2014 година, като същите ще получат възможността да бъдат издадени под шапката на MBG Books, след, разбира се, професионална корекция и редакция на произведенията им. Победилите романи ще бъдат издадени в тираж над 1000 бройки, от които авторът ще получи процент от продажбите.

Изпращайте своите кандидат-романи на следния имейл адрес:

MBG Books си запазва правото да не излъчва победител, както и да излъчи повече от един победител, ако има условия за това. В конкурса могат да се включат като партньори и други организации и сайтове, като същото ще бъде публично обявено. Издателството не поема задължение да дава информация на неспечелилите автори относно качеството на техните работи, но при желание на който и да е член на журито същият може да се свърже директно с автора и да му предостави своите впечатления и съвети.

Успех на всички участници!

Ана Хелс

 

Коментари

коментара

54 КОМЕНТАРИ

 1. […] За всички създатели на фентъзи в България, които вярват в таланта и фантазията си – очаква ви конкурса на МБГ за нов български фентъзи роман :  http://trubadurs.com/2013/12/30/konkurs-fantasy-roman-2014-mgb-131230/. […]

 2. […] Ако имате подобни великолепни идеи на ръба на невъзможното, и талант за писане – участвайте в конкурса за български фентъзи роман на MBG Books, повече информация ето тук: http://trubadurs.com/2013/12/30/konkurs-fantasy-roman-2014-mbg-131230/ […]

 3. […] Освен новелата тук се подвизават и една тълпа разкази, някои познати, други не, изследващи всевъзможни жанрове и идеи , като се почне от класическото фентъзи, мине се през етно мотиви, фолклорни ужаси на старата ни кръв, фантастични пътешествия през времена и вселени, а понякога – само в нечий почти болен , но винаги божествен ум – всички богато гарнирани с вдъхновяващи битки и ярки образи, които остават в съзнанието под табелка „съвсем типични за автора“. Поредната порция великолепни кратки и не толкова съкратени форми, които дават сериозна заявка и за някое по-дългичко произведение – вече му е време , определено, като много ми се иска нещо в стил дарк фентъзи с детайлни хорър елементи, много лъвкрафтовски чудовища и студена стомана , насичаща на дреб и добри и зли по пътя си. Дано не си остана с бленуванията. А конкурса на MBG Books чака Ето тук […]

 4. […] За любителите на фентъзито и от гледната точка на автори, или поне очакващи следващото добро заглавие читатели – не пропускайте конкурса на MBG Books  за новия най-добър български фентъзи роман – подробни условия на адрес http://trubadurs.com/2013/12/30/konkurs-fantasy-roman-2014-mbg-131230 […]

 5. […] С искрена увереност мога да нарека Дейвид Далглиш новия ми фентъзи любимец. И се надявам, че издателство MBG Books ще доведат на бял свят и продължението на историята, както и страничните поредици за полу-орките и паладините и каквото друго е излязло изпод перото на мрачния майстор на задъханите, емоционално зловещи истории, заради които толкова обичам фентъзито като жанр. Надявам се да има и много последователи и сред българските автори – почитатели на дарк мотивите и оригиналните образи, намиращи пътя към сърцата на читателите си сред сенките на недоизречените нужди. Ако има такива – ги призовавам да се включат в конкурса за нов български фентъзи роман на издателството и да ни омаят, както заслужаваме – повече информация ето тук: Конкурс за фентъзи роман. […]

 6. […] Напомням на всички почитатели на жанра – конкурсът на MBG Books за нов български фентъзи роман тече все така активно, вече десетки млади автори се включиха, но има място за всеки творящ във страната на фентъзийността и на полето с красивите измишльотини – за повече информации посетете страницата с условията на конкурса при Трубадурите : http://trubadurs.com/2013/12/30/konkurs-fantasy-roman-2014-mbg-131230/ […]

 7. Този пост е стар, но информацията в него е все още актуална. Просто се чудех дали конкурсът продължава по план или както често се случва с издателствата… не толкова? Едва наскоро ми казаха за него и кажи-речи ми заповядаха да се включа, та и за това питам. Колкото да си знам, ако свърша с редакцията навреме…

 8. Разбира се , че е актуален – ако имаше промени, щяхме да ги обявим, все пак :)

 9. Има ли вероятност да обърнете внимание на недовършени романи.

 10. Не, романите трябва да бъдат завършени, но ако са част от поредица е позволено в някаква степен отворен край, освен ако съвсем не съсипва историята – в смисъл всичко зависва по средата на сцената.

 11. Бихте ли приели произведения с по-малък брой думи от допустимото (примерно 20 000 или 30 000) ако са достатъчно добри?

  • Не, в настоящия конкурсен формат има ясно определени изисквания, а това дали един текст е добър или не е винаги въпрос на вкус и мнение :) . Надявам се някой ден да има и отделен конкурс за по-кратки форми, тъй като средно дългите текстове са също изключително интересни и имат своите предизвикателства . Давате чудесна идея, наистина, ще лобирам за нея където мога :)

 12. Кога да очакваме резултати от конкурса?

  • За резултати – най-вероятно до 2 месеца, все пак имаме десетки романи да прочетем и оценим :)

  • Засега няма още информация, следете сайта на Трубадурите за всички конкурси , в които участваме като организатори или партньори.

 13. Здравейте, наистина бих желал да разбера дали имейла ми е получен. Току-що получих имейл, че мейлът към Вас (от преди 3 дни) не е изпратен… Поне допълнителния имейл свой имейл, който бях посочил в писмото (изглежда съм го объркал), но ако някак това е възпрепятствало на получаването от Ваша страна ще е много, ама много неприятно. Много бих се радвал, ако все пак получа някаква информация за това дали имейлът е пристигнал или не… Това е всичко, което искам. (Имейлът изпратих в 22:07 на 31.10)

  • Вероятно имате проблем с пощата – романът Ви е получен, и Ви е отговорено,че е получен. Проверете спам папката си. Други мейли след мейла с романа Ви от Вашия адрес няма.

   • Е, тогава няма да се притеснявам повече. Въпросът е, че наистина не съм получавал писмо в отговор (и прекарах последните няколко дни преглеждайки всеки боклук в спама без успех). Дори мейла за отговорът Ви не съм получил. Наистина това е краят на АБВ за мен. Изглежда получавам мейли произволно.

 14. Къде ще бъдат обявени победителите и ще получат ли уведомителни имейли, че си смених тел. номер?

  • Много моля уважаемата комисия да обяви крайна дата за резултатите от конкурса. Благодаря предварително.

   • До хората, които не могат да четат, а пишат всяка седмица с един и същ банален въпрос: ТЪРПЕНИЕ!

 15. От първият ден на първата работна седмица от Новата 2015 година желая здраве, щастие, успехи, късмет, ползотворна, лека и приятна работа на целия екип на Издателство MBG Books, на Anna Hells и комисията по националния конкурс за български фентъзи роман!

 16. Знае ли се на коя дата ще бъдат обявени победителите?

 17. Гореща информация за конкурса: дата на обявяване на резултатите – 28 февруари!!!

  • О, боже!!! Нямам търпение!!! Сигурно на комисията никак не ? е лесно. Мога само да си представя какво е да прочетеш толкова ръкописи и да трябва да избереш само няколко като знаеш, че това може да промени живота на някого.
   Направо не знам как ще издържа до 28, за да разбера кои са победителите.

  • Сърдечни благодарности на г-жа Anna Hells за коректната информация! С пожелания за здраве и ползотворна работа. Въпреки нетърпението ще се наложи да изчакаме.

  • Тук, очакваме от издателството да ни дадат резултатите до дни, дори и по-скоро :)

 18. Здравейте. Дали има вече някаква по-конкретна дата за резултатите? Ако и след месец да е, просто да знаем и да спрем да рефрешваме сайта ви на всеки 5 минути. Мерси!

  • Чакаме от издателството да изберат своите фаворити , изборът е много труден и богат, но ще обявим веднага , когато ни се даде финална информация.

 19. Do kraq na Mart 6te do4akame li rezultatite vi? 4e ve4e stavate leko sme6ni….

  • Хехе, не и разваляй точно на празника настроението на Анна Хелс. ;)
   Явно не зависи от трубадурите кога ще се обявят резултатите – от тях можем да искаме само да ни държат редовно в течение.

 20. Смятам, че издателството е напълно в правото си да се бави, както с решаването, така и с обявяването на победителите.. Все пак, този конкурс… това е един техен жест, и не виждам защо трябва да се нарушава добрият тон! Ще кажете, че животите ви зависят от конкурса! Аз лично дори се радвам, че така се проточиха нещата, защото това означава, че романите наистина за конкурентни! Мисля, че всеки един участник би трябвало да се радва, защото това доказва, че творбите, които ще излязат наистина ще бъдат качествени и добри!

 21. Смешни станаха още в края на 2014 -та „Голямата награда: Победителят или победителите ще бъдат обявени до края на 2014 година, като същите ще получат възможността … “
  Това вече е некомпетентност и гавра с участниците!

 22. да, но при обявяването на конкурса, издателството не е знаело колко творби ще постъпят, и си представете, че са достоен брой? Ако резултатът беше обявен до края на 2014 Това щеше най-вероятно да означава, че творбите или са повърхностни или че оценителите си вършат нещата през пръсти… Аз не виждам смешници тук, аз виждам задълбочено четене и вникване и пак казвам – силна конкуренция..

 23. Хайде да не си пишем глупости. :)
  „След невероятния успех на първото издание на конкурса през 2012 година, най-младото и активно издателство за фентъзи в България MBG Books обявява втори национален конкурс за български фентъзи роман“
  Имали да готовност!
  Ама такава ни е държавата! Живеем от надежди и очаквания за нещо по-добро и се самозалъгваме.

 24. Ами да се готвиме тогава за Ръкописът в БНТ! А на „един от участниците“ ще кажа, блюдолизството в анонимност не носи ползи! А може би не си участник….

 25. Хайде да се кротнем малко, а? Миналата година конкурсът на Сиела (които стоят зад Ръкописът) също закъсня с няколко месеца, заради прекалено много (и качествени, евентуално) творби – нищо ненормално, смешно, страшно или лошо няма в едно закъснение. Или вие не сте закъснявали никога и за нищо? Единственото смешно, лошо и „типично българско“ в тази ситуация е мрънкането. Краят на конкурса ще бъде обявен, а щом се бавят значи ще има и победители, така че нито са „празни мечтите“, нито „се самозалъгваме“.
  Единственото, което междувременно можем да искаме от трубадурите (и за което е този форум) е да ни държат в течение, а не в неведение. На който не му се чака, да пише на MBG с отказ от участие и толкоз.

 26. Аз не мрънкам! Още по малко пиша глупости и празни фрази по сайтовете! Да се кротнат мижитурките!

 27. Ок, минахме на обиди, аз вдигам ръце. Лек ден.

 28. Не ти определяш правилата зигфридчо! А сроковете са за бъдат спазвани, а не отлагани по два пъти!

 29. съгласен съм напълно с ЗИгфрид, а относно обвинението в блюдо-там-какво си беше ще кажа само едно – съдейки по гневните коментатори тука (може би също участници) направо не завиждам н победителите колко хейт ще изядат точно от вас… Защото със сигурност ще последват коментари колко зле били и от сорта, и то точно от хора, които си мислят , че света, държавата, бога и малките издателства са им длъжни… Аз също вдигам ръце и пожелавам успех на всички.

 30. Аз също съм една от участничките и чакам с нетърпение победителите. Издателството сложи към нас, всички участници, определени правила и ние ги изпълнихме. Сега е техен ред да изпълняват условията които са поставили, но не го правя и това показва колко са отговорни. Съгласна съм че тяхната работа не е лесна но да държат хората под напрежение не е добре и да се отлага датата това показва колко отговорно издателство са. Те дори не ни дават някаква информация, държат ни пълно неведение. Единственото което получаваме е “ Още избират“ и “ Имайте търпение“. Най добре от тяхна страна би било да ни кажат имената на групата участници които са техни фаворити, за да не се налага всички да чакат и да таят надежди. Аз лично ще чакам но не знам до кога защото и за други конкурси и няма да мога да учадържат.

 31. Ще публикуваме short list на финалната десетка, в която участват както сравнително известни имена във фендъма, така и напълно непознати такива ( поне за мен ) дебютанти, като непознатите са 6 към 4 за вече придобили публичност имена. С което затваряме и коментарите към настоящия пост.

Comments are closed.