Бюлетин Годишни награди Конкурс Агоп Мелконян Конкурси

Конкурс за кратък фантастичен разказ по повод годишнина от рождението на Агоп Мелконян (2014)

Конкурс за кратък фантастичен разказ по повод годишнина от рождението на Агоп Мелконян (2014)

Щракнете за голямо изображение (1.4 MB)

* 6 юни 2014: Пуснат специален електронен брой с 27 разказа от конкурса.

* 13 април 2014: Обявени победителите и наградените в конкурса.

* 10 март 2014: Финал на приемането на творби за конкурса. Резултатите ще бъдат обявени на 13 април 2014 год.

Електронно списание „Сборище на трубадури“ и семейство Мелконян, за трета поредна година, обявяват конкурс за кратък фантастичен разказ по повод годишнина от рождението на Агоп Мелконян.

Очакваме разказите ви в обем до 1000 думи, написани на кирилица, шрифт Times New Roman, размер на шрифта 12, във формат .odt, .doc или .rtf.

Жанр – всичко, включващо фантастични елементи – научна фантастика, фентъзи, ужаси, психологическа фантастика, магически реализъм и др.

Допуска се един разказ от автор.

Участващите разкази трябва да са авторски, непубликувани под каквато и да е форма (на хартия, в Интернет, под формата на аудио и/или видео). Имейлът за участието Ви в конкурса трябва да съдържа прикачен файл с разказа за участие, трите Ви имена, възраст, пощенски и електронен адрес и телефон за връзка.

Не се допускат разкази, участвали в предишни издания на конкурса.

Членове на журито и екипът на конкурса не могат да участват.

С изпращането на разказа Вие се съгласявате да предоставите на „Сборище на трубадури“ правата за публикация на Вашия разказ в сайта на електронното списание и в специалния електронен брой, посветен на конкурса.

Покажете, че точните, а не многото думи са важното за една фантастична история! :)

Жури

Почетно жури:

Семейство Мелконян
Александър Карапанчев
Велко Милоев
Дилян Благов
Петър Кърджилов

Редовно жури:

Ана Хелс
Веселин „Алмаак“ Белчев
Владимир Полеганов
Герасим Симеонов
Жени Колева
Зорница Ангелова
Мишо Гръблев
Петър Тушков
Преслава Кирова
Стоян Христов

Почетното жури определя специална награда на името на Агоп Мелконян.

Редовното жури определя наградите за първо, второ и трето място.

Идея за конкурса: Преслава Кирова.

Тази година координатор на конкурса е: Джовани „Гост“ Чемишанов.

Награди

Книжни награди за победителите се осигуряват с подкрепата на издателствата:

„Август“
„Artline Studios“
„Бард“
„Егмонт България“
„Екслибрис“
„Ерато“
„Ерго“
„Жанет-45“.

Разказите, които не отговарят на условията, няма да бъдат допуснати за участие в конкурса.

Журито ще оценява текстовете анонимно.

Изпращайте разказите на електронната ни поща: konkurs2014 [ет] trubadurs.com

Срокът за изпращане е до 24:00 ч. на 10.03.2014 г., когато се навършват 65 години от рождението на Агоп Мелконян.

Датата, на която ще бъдат обявени резултатите, ще бъде оповестена допълнително в сайта.

Вижте и миналогодишното издание на конкурса.

Следете удобно новините през автоматичния абонамент или от страницата ни във Facebook.

Издателска къща "Ерато-Арт"Издателство "Август"Издателство "Студио Арт Лайн"Издателска къща "Бард"Издателство "Егмонт България"Издателство "Екслибрис"Издателство "Ерго""Жанет-45"

 

48 comments on “Конкурс за кратък фантастичен разказ по повод годишнина от рождението на Агоп Мелконян (2014)

 1. Само да вметна: Моля ви, пишете истории! Не всяко разказано нещо е разказ, има толкова много неща около нас, които могат да се превърнат във фантастична история. Помислете, не морализаторствайте, да изразиш някаква позиция не означава да размахваш пръст, основното е случката, не колко е умен и осъзнат авторът. :)

 2. Може ли да е малко повече от 1000 думи /1143/?

 3. Може би може да е малко над 1000 думи, но 143 за съжаление не е малко. :)
  Не се отчайвайте обаче, една подобна редакция би могла да Ви помогне да погледнете текста си много по-критично и да откриете къде нещата могат да бъдат казани много по-елегантно.

 4. Два от миналогодишните класирани разказа са с повече думи от твоите. Писах по-долу и чакам обяснение.

 5. Здравейте, Света!
  Извиняваме се за объркването, но миналата година приемах разказите аз и сегашният организатор вероятно е пропуснал, че бяхме решили още първата година да приемаме изключения с максимум 1150, за да не тормозим чак толкова пишещите. Тази е и причината някои от наградените разкази да са малко по-дълги от обявеното в анонса.
  Поздрави и успех!
  Преслава

 6. ps. Може да прочетете коментарите под аносите за конкурса от миналата и по-миналата година.

 7. Супер, ще направим всичко възможно и нашият форум да участва.

 8. Моля организаторите на конкурса да обяснят по-подробно какви са критериите за допускане до участие. Два от миналогодишните класирани разказа на моя компютър надхвърлят броя от 1000 думи. Всеки може да ги копира в Уърд и да провери.
  „Шесто чувство“ на Мишо Гръблев без заглавието е 1126 думи, а „Живот на неиздадената“ на Стефан Георгиев е 1147 думи. Така ги вади моят компютър.
  Моля за обяснение, понеже 126 и 147 думи над ограничението е сериозна бройка.

 9. Здравейте!
  Проверих това, за което сте писали, и се оказа, че наистина сте права. Изглежда, че става дума за пропуск при проверката по време на приема. Тази проверка е в една стъпка и ако стане недоглеждане, много малко вероятно е то да бъде хванато на по-късен етап.
  Като координатор и главен безотговорник на тазгодишния конкурс, лично Ви гарантирам, че всеки разказ ще бъде проверен дали отговаря на правилата преди да бъде представен пред журито на конкурса.
  Поздрави,
  gost

 10. Здравейте,

  Може би е глупав въпроса ми, но някой друг има ли проблеми с имейла? Защото когато се опитам да изпратя разказа си ми показва, че имейла не е разпознат. Това [ет] трябва да го занемя с @, нали?

 11. @Анита
  Да, трябва да се сложи @ и да се изтрият скобите заедно със спейсовете около тях. По принцип се заменя, за да не бъде прихващан мейлът от различни ботове, които после да досаждат със спам.

 12. Здравейте, искам да попитам дали бихте приели разказ с 1110 думи, или трябва да го редактирам още веднъж. Също искам да изкажа благодарността и задоволството от организирането на конкурса, мисля, че по този начин наистина стимулирате,нас, младите любители на литературата да пишем и да се развиваме нагоре.

 13. Както става ясно от по-горните коментари, условието за дължината се променя. Искам да предупредя всички обаче, че по-дългите текстове пораждат и по-големи очаквания. :)

 14. Благодаря, че променяте условието, но…
  Една горчилка се загнезди в мен, понеже в целия ни обществен живот е така: нищо не се спазва , както е обявено. Правилата се променят в движение. При държавните поръчки сме се нагледали на условия, създадени точно за определен кандидат.
  Когато става дума за кратък разказ, не е вярно, че повечето думи го правят по-добър. Точно по стегнатия изказ се познава майсторът на късия разказ. Цяло изкуство е с малко думи да кажеш много.
  Ако исках да се заяждам, щях да попитам: къде и кога е обявено, че може да се надхвърли лимита със 150 думи, но ми е ужасно криво и изобщо не ме интересува.

 15. Ако някой търси внимание и изява може просто да ни изпрати разказ, това е най-важното – да напише и изпрати история. Успех на всички!:)

 16. По въпроса за обема ще си позволя да цитирам един от оценяващите в журито: „Нямам драма с прехвърлени горни граници, стига да са с до 30-ина процента.“ Това означава, че сме достатъчно гъвкави, но и че регламентът е 1000 думи. Всичко над тях може да ви дисквалифицира без нужда от обяснения и тъй като конкурсът е анонимен, не гарантира на никого специално отношение. Опитвайте се да спазвате изискването, както ние проявяваме разбиране.

 17. Абе не, че ми е работа и далеч не искам да се заяждам, но това с думите си е жив абсурд. 150 думи над хиляда е 15% отклонение. Трийсетина процента очевидно е още има-няма 300 думи. (По тая логика, що пък да не са и 1450 думи?) И двете отклонения са големи и недопустими в случая. Може да се допусне отклонение от 10-на думи и то не по друга причина, а защото самите „думоброячи“ не са особено прецизни и могат лесно да бъдат „излъгани“. Затова +10 думи е максимумът свобода, ако не за друго – за да не може никой да ви обвини във формализъм.
  Но когато е казано 1000, значи са хиляда и точка. Който не може да се събере в 1000 си е негов проблем (значи просто не може). И 1150 не е 1000!
  Не мисля, че с условието е злоупотребявано, но все пак се създава лошо впечатление. На мен поне ми напомня на едни други псевдоконкурси, които организаторът си ги нагаждаше за собствено удобство (и естествено участваше в тях).
  Може би е хубаво да се помисли за следващия път. Ако нещо може да се подобри – защо да не се направи?

 18. Да, както за всичко човек, колкото повече компромиси прави, толкова е по-виновен. Не съм човек на сляпото спазване на каквито и да е правила, но няма значение… Догодина няма да участвам нито като жури, нито ще се меся повече в организацията. Човек (визирам и себе си), когато реши да участва в определен конкурс означава, че има достатъчно доверие на организаторите – относно регламент, оценки и т.н. В журито и трите години, освен редовните, участват и доста различни хора и виждат какво се случва на практика. А конкурсът го правят най-вече участващите – няма участници и свестни разкази, няма конкурс

 19. Както споменах – не съм искал да се заяждам. И съжалявам, че го приемаш лично. Не бих ви посочил като лош пример за конкурс, в никакъв случай. Просто обсъждаме нещо, което не е съвсем без значение, тъй като мога да ти дам поне 4-5 съвсем реални примера за конкурси, в които именно „особения подход“ на организаторите доведе до това, че в даден момент никой не участваше при тях и съответно конкурсите си заминаха в историята.
  Пък и какво значи да имаш доверие на организаторите? За да имаш доверие – трябва да ги познаваш лично. Аз обикновено не ги познавам. И затова разчитам на правилата. Идеален случай няма, но както казах – ако нещо може да се подобри занапред – защо не?
  Включително е хубаво и да се обяви и как се избира като процедура разказът за специалната награда, тъй като от това, което аз знам – там редът е доста по-различен от редът при вас.

 20. Не го приемам лично, тъжно ми е, че става поредното нещо, което бива обезценено. Самото участие означава доверие. В колкото конкурси съм участвала и участвам никога не съм допускала, че има нещо нагласено. Може би съм глупак, но смятам, че това е нормалното отношение – да търсиш причината в себе си, в писанията си, а не в нещо отвън… И съответно да използваш това, за да се усъвършенстваш. А относно думите – за бога, това е конкурс за разказ, за история, не текстова задача с точен числен отговор.

 21. Организацията на този конкурс се наблюдава от над 20 човека, всеки от тях – доброволец. На повечето имената им ги пише горе черно на бяло и никой от тях не говори за измами, камо ли за десет-дванайсет други конкурси, в които била домашна обстановката.

  Няма абсолютно никаква логика условието да стане 1450 думи; това е преувеличение, като сравнението с осемнайсетте конкурса от Венера.

 22. За броя думи – изказах мнение, достатъчно коректно и аргументирано. (Логика няма нито в 300, нито в 150 думи толеранс; има единствено неспособност да се спазва изискване от страна на участниците, което е въпрос на техника и умение и в този смисъл има пряко отношение към конкурса; ако не сте съгласни с това, просто махнете ограничението и въпросът се приключва)
  За измами не съм говорил изобщо. Точно обратното.
  А че на Венера има уредени конкурси – това е повече от сигурно :) Затова напоследък аз не участвам на Венера :)
  Останалото всеки да си го тълкува, както иска (очевидно склонност към тълкувания е налице).
  И разбира се – успех с/в конкурса. Казвам го съвсем сериозно, защото все още харесвам тази инициатива.

 23. Логиката, с която нямаше никакъв проблем 2 години, бе че 1000 думи са доста малко според повечето пишещи и определихме толеранс за изключения… Но не искам да коментирам повече, догодина със сигурност ще има промяна. А ти изпрати ли разказ?:)

 24. Да, пратих.
  Нали вече казах, че ви харесвам. :) Имам ви и доверие. :)
  Имам мнение и по логиката за това колко малко са 1000 думи, но нека все пак спрем до тук, за да не вземе да се обиди пак някой. :)

 25. Искам да споделя някои подробности, за да дам по-ясна представа на участниците, които ги вълнува проблемът с броя думи. Досега от близо 120 участници, има около 5-10 разказа, които да са над 1000-те думи, включвайки и тези над 50-те думи толеранс. Толерансът си го поставих, защото наистина броячите допускат грешки. Те се получават, защото програмата отчита всеки текстов низ ограден със space или paragraph break като отделна дума, а това включва и тиретата за пряка реч.
  За мен лично е очевидно, че хората са достатъчно коректни и не се опитват масово да злоупотребяват с изключението. Мисля, че се отделя прекалено много внимание на изключение, което се дава на тези, които наистина не са в състояние да оформят текста до ограниченията на конкурса. Това обаче не ги прави привилегировани, защото:
  1. по-големият обем е и по-дълго въже, на което да се обесят.
  2. както споменах и по-горе, по-дългият разказ създава и по-големи очаквания.
  В края искам да благодаря на многото, които се стараят да действат по правилата и успяват да постигнат точност от 998, 999 и 1000 думи.

 26. Да, може и с по-малко думи. :-) Например, 933 е добро и фантастично число! ;-)

 27. Хич не ми се печели конкурса, само целя десятката, така че бих искал да попитам дали ще бъдат оповестени първите десет разказа. Би било поощрително някак си да си десети, пети или седми, а и в топ десет със сигурност ще има добри разкази, които си струва да се прочетат.

 28. Да, първите десет резултата ще бъдат оповестени, както беше и миналите години. Всички останали могат да попитат за точните си резултати и евентуално коментари от журито или на адреса на конкурса, или на редакционния адрес (trubadurs.mag [ат] gmail.com).

 29. Здравейте!
  Бих искал да попитам кога ще бъдат оповестени резултатите от конкурса?

 30. Здравейте! Ако не се случи нещо извънредно, резултатите ще бъдат обявени на 12-и април, както стана и миналата година.

 31. Привет! По нагоре в обявата за конкурса ми направи впечатление сленият текст: …“С изпращането на разказа Вие се съгласявате да предоставите на „Сборище на трубадури“ правата за публикация на Вашия разказ в сайта на електронното списание и в специалния електронен брой, посветен на конкурса.“… Интересува ме следното нещо, освен за победителите във конкурса, означава ли това, че имате неограничени във времето права да публикувате, който и да е от изпратените разкази във сайта на вашето електронно списание?

 32. Здравейте!
  По принцип това би трябвало да значи. Практиката ни досега обаче е първо да препотвърдим разрешението на автора преди да публикуваме разказ от конкурса. И още нещо, което не знам дали отчитате, получените права за публикуване не са ексклузивни, т.е. авторът може да публикува разказа си където и както пожелае извън Сборището.

 33. Искаме резултати, като децата, които разопаковат подаръците хиляди пъти в мислите си…не може ли снизходително да ги обявите един ден по-рано ,един миг по-рано някои от нас да се усмихнат

 34. Чакането само по себе си е изживяване. Не бихме били толкова безсърдечни, че да отнемем удоволствието от него. :)

 35. Харесаха ми- и коментара, и отговора! :-D

 36. Просто генерално проскимтяване на прага…пред резултата. Страх би ме било да попитам каква е представата Ви за милосърдието тогава :)

 37. Истината е единственото милосърдие, което уважението ни към достойнството на кое да е разумно същество ни позволява да проявим. ;)

 38. Истината за кое? Навярно всеки сам я познава в мъгливите сутрини сред годините, или избягва да погледне в очите й. Но като че ли наводнихме тук…
  Лека вечер :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.