Победители във втория конкурс за фентъзи роман на издателство MBG Books

4
Илюстрация към Победителите във втория конкурс за фентъзи роман на издателство MBG Books

Иииииии, след еони нетърпеливо очакване дойде най-най чаканият момент за всички млади фентъзийни автори, а именно обявяването на победителите във втория конкурс за фентъзи роман на издателство MBG Books. Както може би сте разбрали от фейсбук профила на издателството – големият архимагьосник на новото българско фентъзи се казва Димитър Димитров, който завладя журито със своя хумористично-злободневен шедьовър „Новото кралство“. Втори е духовният син на Тери Пратчет – Калоян Захариев с поредното приключение на динамитното дуо Лазар и Григорий, които просто си плачат за издаване в твърди корици с демонични заклинания за притурка; а трета с великолепната приказка „Спътници“ на Десислава Даскалова, която може да стопли всяко уж пораснало сърце с очарователно чаено пътешествие из фентъзийни земи омайни.

Но кой е Димитър Димитров? За себе си споделя, че е на 30 години, завършил мистериозната специалност индустриален мениджмънт във ВТУ „Тодор Каблешков“, и работи на още по-забулената в неяснота позиция „оператор на компютър“ във фирма за дистрибуция на алкохол. Да не питаме откъде идва вдъхновението, значи. Пише от около 10 години, като обичайното хоби за интелектуалци някак се е превърнало в нещо много по-определящо за същността му, и – да се надяваме – ще стане основното му жизнено предизвикателство в не-съвсем-далечно бъдеще. Има предишни публикации в списание Обекти и в сборника Вдъхновени от краля на издателство Гаяна, но това е само началото, и съм сигурна, че честичко ще чуваме името му, и то само с добро на литературната сцена. И стискаме палци „Новото кралство“ да е наистина само началото на една поредица, с която – защо не – да се прочуем и в световен мащаб.

Така де, защо само да ни знаят по света като мрънкачи за времената на комунизма и тежкия ни източноевропейски живот, иска ми се да ни видят и като нация, която създава великолепни фентъзи, фантастични и хорър тесктове, лесно преводими на всеки език и завладяващи всяко сърце без оглед на националност, възраст и местоживеене. И хора като Димитър, Калоян и Десислава , както и всички от топ 10 на финалистите, са идеалните ни емисари в делото фентъзийно. Следете за техните имена, господа и дами издатели – това са бъдещите ви автори, на които трябва да заложите, ако търсите добри текстове и огромни фантазмени потенциали, нуждаещи се само от леко напудряне, и са готови да влязат в битка за сърцата книжни на многоуважаемите читатели. А от това печелим всички обичащи книгите и историите, които ни държат до сутринта.

Ана Хелс

Коментари

коментара

4 КОМЕНТАРИ

  1. Честито на победилите! Ще чакаме с нетърпение да прочетем текстовете :)

  2. Да уточня, че тази година ще бъде издаден само победителят на 1-во място.

Comments are closed.