Гласуване за най-добра книга от „Библиотека Галактика“

3

Лого на поредицата „Библиотека Галактика“

 

Гласуване за най-добра книга
в поредица Библиотека Галактика

 

Защо гласуване? Защото поредицата е вероятно най-значимата и със сигурност най-интересна в българския литературен свят от 80-те години на миналия век. Уникална в естетическо и предизвикателна в идейно отношение, тя е не просто отражение на динамичния по онова време фантастичен жанр, но и смел за времето си опит да се изгради картина на странното и другото. Точно затова и „Библиотека Галактика“ е първата вселена, към която „Сборище на трубадури“ насочва изследователския си телескоп с цел да хвърли светлина върху историята на фантастиката и фендъма у нас.

 

История на поредицата

 

„Библиотека Галактика“ е издателска поредица за научнофантастична (а в началото и криминална) литература на варненското книгоиздателство „Георги Бакалов“. Поредицата стартира през 1979 година по инициатива на преводача и издател Милан Асадуров, който създава концепцията на поредицата и доставя от САЩ около 500 книги по списък. В нейните рамки за пръв път на български език са преведени и публикувани творби на автори като Франк Хърбърт, Робърт Силвърбърг, Урсула Ле Гуин, Реймънд Чандлър, Артър Хейли.

Книгите от поредицата са номерирани, всяка излиза под пореден номер и това спомага те да станат обект на колекциониране. Всяка носи характерното лого „Библиотека Галактика“. Илюстратор на кориците на книгите до № 107 включително е художничката Текла Алексиева. От № 108 кориците са дело на Димитър Трайчев и Деян Веков, които се редуват. От № 117 до края – на Петьо Маринов. А № 120 е на Илко Бърдаров.

Поредицата е най-често излизащата поредица за фантастика преди прехода. Читателите я харесват, защото си позволява заглавия, намиращи се на границата на допустимото при социалистическото управление. Представя много широк спектър автори, разнообразни стилове, възгледи, националности и дава добър поглед върху фантастиката като цяло. От някои нейни книги са продавани по над 100 000 екземпляра.WK

 

Вашата класация, вашата гледна точка

 

Докато вие си припомняте, коментирате и гласувате за любимите книги от поредицата, ние ще се опитаме да съберем възможно най-много гледни точки, спомени и анализи на този феномен. Ще публикуваме и вашите есета и рецензии – покажете ни коя е любимата ви книга от „Библиотека Галактика“ не само с глас, ами и с текст (повече за това на страницата на всяка отделна книга от поредицата).


Вижте и гласувайте за всички книги в поредица „Библиотека Галактика“.

Корица на

56

Rating: 4.8. From 68 votes.
Please wait...
Корица на Лявата ръка на мрака

20

Rating: 4.6. From 89 votes.
Please wait...
Корица на Второто нашествие на марсианците

7

Rating: 4.2. From 35 votes.
Please wait...
Корица на Тежестта на скафандъра

43

Rating: 4.3. From 27 votes.
Please wait...
Корица на Замъкът на лорд Валънтайн II

91

Rating: 4.8. From 59 votes.
Please wait...

Коментари

коментара

3 КОМЕНТАРИ

  1. Имаше една друга, по-нова поредица, със същия размер, че дори и графично оформление подобно като „Библиотека Галактика“, ама не мога да се сетя за името – имаше доста добри книги и там.

Comments are closed.