Книги

Л. Рон Хабърд – Мисия Земя: Планът на нашествениците (Стоян Христов)

"Мисия Земя: Планът на нашествениците", от Л. Рон Хабърд | ВузевЛека и ненатоварваща. Липсва всякакъв гъдел от неизвестното, но това е нарочно, защото от самото начало ни е казано какво ще се случи, само не знам през колко и какви перипетии ще мине главният герой и разказвач Солтан Грис, докато се провали окончателно. Логиката е на нивото на детски анимационен филм, заснет от името на някой като Уили Койота. Вечните му зли планове се провалят гръмовно, а в повечето случаи дори се обръщат срещу него, докато наивният и симпатичен на всички Роуд Рънър безгрижно си бибипка и цепи хоризонта.

Такива са взаимоотношенията между офицера от Апарата на Волтарианската империя Солтан Грис и чаровния и нищо неподозиращ Джетеро Хелър – прочутата звезда от флота. Солтан е мразен от всички, като повечето му познати се опитват и съвсем заслужено да го убият, докато щом някъде се мерне Джет, и моментално притичват репортери, жените започват да припадат, а мъжете се натискат да са му приятели.

Та на тези двама сладури е възложена мисия да заминат за планетата Блито-3, наричана от местните Земя, и да проведат там секретна акция по дискретно ограмотяване на населението, преди то да е изчерпало ресурсите и да е отровило собствената си планета до дупка. Някои волтариански интриги за трона внасят и допълнителни подусловия, които още усложняват живот на главния разказвач и подготовката за заминаването. Точно така, в този том само се подготвяме, защото Л. Рон Хабърд си е направил труда да напише още цели 9 книги по темата „Мисия Земя“, които аз едва ли някога ще прочета.

Малко цитати за илюстрация на типа хумор:

А този ми се стори такъв здравеняк, че вероятно се бръснеше с бластер.

***

Полковник Стинкинс остави след себе си пет чудесни деца. Не можахме да се свържем с двете най-големи, тъй като са затворени в изправително училище.

***

Снощи машина, заявена преди това като открадната, се е стоварила от небето върху Болницата на добросърдечното милосърдие. Нейният управител, доктор Мъф Чъф, който не е бил там по време на инцидента, каза, че щетите са минимални и се ограничават само с отделението за бедни деца. Тъй като покривът е рухнал, точният брой на жертвите още не е известен. „Все едно, смятахме да зарежем това отделение, сподели управителят. Нужни са ни повече средства и повече лекари. Сега ще подадем искане за увеличаване на фондовете.“…

пп. Весел момент беше, че по технически причини във всички псувни най-нецензурните думи са заменени с „бибип”. Например:

Всъщност си беше тъпак, да го „бибип“. *** И без номера, да ти го „бибип“! *** Ти, отвратителен „бибип“ такъв! *** Махнете си тия „бибип“ ръце от моя „бибип“ врат и свалете тия „бибип“ белезници от моите „бибип“ ръце!

4 comments on “Л. Рон Хабърд – Мисия Земя: Планът на нашествениците (Стоян Христов)

 1. …а в останалите девет минаваме през: садо-мазо; педофилия; некрофилия; гарнирайте с повръщане на вкус. Не задължително в този ред.

  Сатира му викали… :(

 2. Хах, Кал, ако само това си запомнил от декалогията…
  За съжаление не съм от хората, които могат да си позволят закупуването на нови и стари книги. Все още имам неизчетени в библиотеката, но заглавия като „Мисия Земя“ и предходната книга от същият автор – „Бойно поле Земя“ – си ги набавям от Интернет на английски език. Съжалявам, че нямам възможност да подкрепя авторите и тяхното право.
  Декалогията „Мисия Земя“ разплита един интересен сюжет, в който, за да се отърве от напастите на нашиата планета (наркотиците; психологията; правителствените тайни агенции/полиции; „Шоуто на изродите“ на Финиъс Тайлър Барнъм; странните и изкривени сексуални практики; властването, чрез икономически и енергиен монопол; и мн. др.), Волтарианското управление е принудено да изтрие наличието на цялата ни Слънчева система от всичките си астрографски карти, да я премахне от графика за завладяване на Вселената (който е завещан преди хиляди години от предците им и е нещо свещено, което не се променя) и да назначи специална администрация – Цензури, които да съблюдават неспоменаването на нашата планета! ^_^
  Колко смут могат да създадат един амбициозен шеф на девизия (превърната в тайна полиция) – Ломбар Хист, неговият изпълнителен (по-скоро алчен и страхлив) „доверен“ агент – Солтан Грис и в един по-късен етап на декалогията, пристигналите от Земята директно на Волтар (планетата-столица), Джей Уолтър Мадисън (ПиаР „гений“) и Тийни Уупър (тинейджърка-нимфоманка, с диплома от колеж на китайска проститутка и страст към марихуаната) като последните двама направо „взривяват“ планетата-столица.
  И как добрият рицар на бял кон – Джетеро Хеллар (боен инжинер от космическият волтариански флот) – минава с „метлата и парцалът“ след гореизброените персонажи и ремонтира както своята Волтарианска федерация, така и нашата малка и „незначителна“ планета ;)
  Друга интересна част е как самият Волтариански автор на тази книга (във всяка една от книгите се твърди, че такова място като Земя не съществува и е плод на въображението на автора, удостоверено с подпис на главният цензур) успява да убеди издателите и цензурите да издадат книгата му… Цензурите се съгласяват да я издадат само на един от Земните езици – английски като така си решават проблемите с цензурирането ? на Волтариански език :D
  Ако нямате възможност да си намерите/закупите поредицата на български и можете да четете на английски език, лесно ще намерите всичките 10 части.
  Поредицата разглежда проблемите на съвременното ни общество, които продължават да действат с пълна сила и да си стоят/висят като проблеми… И романтичната идея, че някой ще дойде и ще ни спаси, понеже сме неспособни да си помогнем сами ;)

 3. Не целя да звуча като хейтър. Проблемът е, че четох „Мисията“ в крехка и влияема възраст – и успях да се съвзема от циничния ? поглед едва след като попаднах на „Падналите богове“. („Мисията“ е от онези книги, които ползват секса за шок ефекти; мразя ги от сърце и душа.) Дали описаното вътре наистина отразява действителността – и откъде са черпени например сцените с Тийни Упър, – всеки ще реши сам.

  Определено не я препоръчвам на читатели под 18. Другите да си преценяват.

 4. Точно, точно. Мисия земя малко примитивно, но сувсем грубо и цинично(може би е търсен ефект) описва всичките проблеми на Земята. Ей така, на майтап. Препоръчвам за любителите не сериозната сатира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.