Бюлетин

Ново и предстоящо на фентъзийния книжен пазар – юли (Ана Хелс)

Ново и предстоящо на книжния пазар - юли (Ана Хелс)

Ако успеете да отлепите морно тяло от стола в офиса и последвате графския пример дим да ви няма към някое водно басейнче, можете помежду сбирането на багажа и разписването на молбата за отпуска да минете и през попътна книжарница да се позапасите с някое и друго заглавие, което да ви тежи доволно интелектуално в сака и да събира пясък и мидички на равна нога с останалите части на тоалета ви, докато се чудите къде да паркирате из родните ни курортни пачко-събирачи, наречени морски градчета. И ей ме на, мене, да ви споделя малко от древната си мъдрост и котешко любопитство какво точно да пробвате и после да ме обвинявате с пяна на устата, че съм ви натирила към поредния посредствен автор. Или пък да ми благодарите за чудесните отморяващи моменти. Ха, фантастично във всеки смисъл на думата. Но ей какво ви чака:

* * *

MBG Books помежду четенето на романите на кандидат-фентъзийните български магьосници имат сили и амбиции да продължават с ударното си темпо на издаване – скоро излизат втората част на поредицата Небесен огън на Ръсел КъркпатрикВ земята пламък се крие, също така и втората част на втората част на поредицата за Кладенецът на времето на изключително любимия ми Йън ЪрвайнТетрарх, пак с радващо шарена корица, както и почват нова-новеничка поредица от амбициозен млад автор на име Джоузеф Лало, наречена Книгата на Дийкън – а първата част Белязана радва с красива женствена протагонистка, което прави поредицата първа в редицата феминистично насочени четива на рафтчето ми. На ушенце ми подшушнаха, че скоро ще видим и още от Канаван, както и за първи път на пазара очакваме Карън Милър и Маркъс Хайц с неговите Джуджета – по равно радости за мъжката и дамската фентъзи аудитория. Да се чудиш кога спят тия хора от четене на потенциални и подчертано неиздавани професионални фентъзисти :)

* * *

Артлайн, освен че излязоха с упомрачително издание на Сандерсън в кожена обвивка, което просто е колекционерско съкровище, планират в обозримо бъдеще (за съжаление точните срокове не са им съвсем прерогатив) да издадат третата част на обичната ми поредица за Хоул и компания на Даян Уейн ДжоунсКъща на много пътеки, предвиждат и нова част на симпатичния детски хорър Скълдъри плезънт – Тленни обвивки. Все още чакаме обаче на живо да опрем пръстенца в дъхоспиращата корица на отдавна обявените Водопади на възмездието на Удинг, а все така нереализирани стоят и прекрасни заглавия като Левиатан и Питър Нимбъл… Колкото и да се мусим обаче, Артлайн са издателството с най-красивите корици и оформление на пазара, а това си отнема, обективно погледнато, време да бъде постигнато, а резултатът е магически впечатляващ. Давайте, чакаме ви, знам че си заслужава.

* * *

Бард ще завършат своята Фийстова поредица съвсем навреме с Господарка на империята. За друго конкретно мълчат, може би заради доста по-различните проекти, с които се занимават напоследък, в смисъл на доста по-различни стилове и автори от интересуващите ме. Но пък ако се вярва на фейсбука, имат планове за страничните неща на Мартин – да, същите щуротии, които му отнемат от жизненото време, нужно за да завърши най-накрая проклетата Песен, ама поне ще видим какво толкова му занимава мозъка не по предназначение, може пък и да е приятна изненада.

* * *

Вакон излизат с втората си Труди Канаван и Последната от необузданите, а обявиха и готическата си корица на втората смесица от класическа литература и модерна изродщина, посветена на Ейбрахам Линкълн от Сет Греъм Смит, но не в образа му на брадат чичка с висока шапка, а като супер як ловец на вампири и всеядна нощна гмеж, нещо като хиперобразован и патриотично пренастроен Ван Хелзинг с Нео-лайк палто. Повече информация можете да намерите на сайта на издателството. За мен лично ще е огромно удоволствие да я награбя, на всичкото отгоре знам и кой е преводачът, та удоволствието е двойно.

* * *

След като обраха де-що има награди от конкурса на „Книга за теб“ (при които и аз се цаних като неотменимо жури точно в издателската категория и гласувах с няколко пръстчета за победителите), Колибри малко мълчат за фентъзийните си планове, но по мои демонични изчисления им е време на втория Питър Брет, вторите кървави книги на Баркър, а ако пък сме съвсем луди оптимисти, няма да откажа и втори Бътчър. Но само можем да стискаме палци ръководещият секция Фентъзи и фантастика да е на ред в печатницата.

* * *

Интенс пък планират доста интересно европейско фентъзи – Камък и флейта на Ханс Беман. Предполагам, че ще е по-скоро за йънг-адълтите сред аудиторията, имайки предвид досегашните автори на издателството, но пък със сигурност ще е доста по-оригинално от обичайните тийн шитни. Погледнете в сайта им за повече информация. Друго интересно заглавие за почитателите на апокалиптичните сюжети е Хроника на второто начало на безкрайно непознатия ми като автор Мануел де Педроло. Това май ще изчакам някой побратим ревюист да се жертва да го попрегледа, пък може и да се окаже недооценено шедьовърче. Ще внимавам повече за това издателство, доста странни в най-добрия смисъл на думата попадения имат.

* * *

Изток- Запад пък включват в очакваните си заглавия рамо до рамо с Лестат на Ан Райс (която не знам защо сте я сложили в трилъри, като си е готическо фентъзи отвсякъде) доста чакания от много фенове в България Саймън Грийн. Е, не е поредицата му за Синята луна, нито пък продължение на Хоук и Фишър, но си е чудесно самостоятелно заглавие, което, предполагам, ще се преведе като нещо подобно на Сенки падат – за повече информация тормозете Блажев. За почитателите на призрачните истории пък на български език вече излязоха неоспорими класики като Заклинателят на Уилям Блати и Свърталище на духове на Шърли Джаксън, което още веднъж си проси една кошница от утвърдителни комплименти за отговарящите по подбора на заглавията за издаване. Само да можеше малко повече истинско фентъзи да има, и щях да точа ежедневно лиги по сайта на издателството, ама само времето ще покаже.

* * *

И да хвърлим поглед на българските фентъзита на пазара. Да, за мое огромно бушуващо томително изумление има и такива, които предстоят да се издадат в обозримо бъдеще.

* * *

Издателството на Весела Люцканова хвърля направо бомба във възприятията ми с не едно, ами две заглавия от поредицата на младата авторка Силвия ПетроваТотемът на смъртта и Проклятието на мъдреца. Повече информация има в сайта на издателството. Звучи съвсем по канон класически магично, бойно и приятно за четене, лошото е че няма точна дата на издаване, но стискам палци да е скоро. И дано още издателства да повлекат крак и да заиздават нови български автори. Защото покрай конкурса на MBG Books съм направо пощуряла от радост колко качествени неща пишат наши си родни Мартиновци, Едингсовци и Сандерсенчета, които не отстъпват почти по нищо на задокеанските си чичовци.

* * *

И още две заглавия от по-скоро ърбън-фентъзи жанра, създадени от млади български талантливи девойки, които обаче не са точно по моя вкус – в смисъл мотат се разни тъмни красиви твари, забранена любов, търсене на партньор сред немъртвите и прочие актуални теми за мокри сънища на подрастващи хормонални хуманоиди. Първото е Преобразена на Десислава Дюлгерян – издавана от Либра Скорп – между другото прекрасно малко българско издателство, подкрепящо основно млади български поети и белестристи, даже с едно по-класичеки фентъзи заглавие зад гърба си вече – Острието на съдбата на още по-младата Анита Райкова, което обещавам, че ще потърся за собствена положително настроена употреба. А второто е всъщност поредица, която умишлено пренебрегвах въпреки иначе прекрасните корици – става въпрос за книгите Кръв и Душа на Александрина Железова (между другото със страшна в повече от един смисъл снимка на гърба на книгите), издавани от още един от поддръжниците на български автори, работещи във всякакви жанрове, издателство Персей.

* * *

Другите издатели най-вероятно се подплискват на някое моренце или кроят изненадващи издания, с които да оборят негативизма ми. Ха дано. Аз отивам да се разтопя като чи-чирпански сладолед в маникюрната ръчица на устат рапър. А вие четете между следобедните дрямки, трябва си.

* Новини за предстоящи и вече излезли заглавия ни изпращайте на адрес: или през формата за контакт.

* * *

Ана Хелс е добре познат книжен блогър и писателка. Посетете личния й сайт, „Фентъзийното място на Ана Хелс“, където ще намерите още много смели ревюта на книги и интересни подробности за нея.