Колонка

Hymera (Преслава Кирова)

Hymera (Преслава Кирова)

Зад музикалния проект „Химера” (Hymera) стоят двама души – Константин Георгиев и Павлин Николов. Проектът стартира през 2001 г., когато те решават, че е възможно да има много повече музика в електронното звучене, отколкото обикновено се предполага.

Музиката им може да бъде описана най-общо като прогресив транс/хаус със силни перкусионни части, дълбоки баси, хармонични синтезатори, пси транс звучене и още много други характеристики, които съчетани заедно придават индивидуалния стил на „Химера”.
От 2001 г. до 2005 г. проектът е известен под различни имена, като „The Drones” и „R.S.V. Force” и включва още няколко членове, освен Константин и Павлин. През годините са експериментирали с различни жанрове и накрая, през 2005 г. се спират на името „Химера” и прогресив звученето.

„Избрахме името „Химера” заради самото значение на думата, което е свързано със стремежа ни да създадем нещо толкова красиво, което не може да съществува (или поне не можеше да съществува за нас в началото).
Винаги си поставяме цели, които изглеждат някак илюзорни, далечни, и когато ги постигнем, си намираме нова „химера” (цел).”

Hymera bandПрез 2006 г. бургаският лейбъл „Deepeast Records” проявява интерес към звука на „Химера”. По-късно същата година те се включват в първото издадено EP* от лейбъла със заглавие „Nothing to say about me”. Не закъснява и първият им албум „Vibes of Delusion”, последван от няколко сингъла през 2007 г. като „Outlaw”. Това води до втория албум през 2008 г., наречен „New Dimension”, който включва парчето „Девойко, мари хубава”, изпълнено от талантливата Bess Valentine, която работи с тях от 2006 до 2009 г. След реализирането на „Their Existing” EP през 2009 г. започват работа по третия албум, наречен „Dual Reality” и излязъл през 2010 г. във FIXT Store.

Междувременно работят по ново, атрактивно и с високо качество изпълнение на живо. Техните срещи с публиката комбинират прогресив хаус/транс/пси транс звучене, клавишни инструменти и специална хореография, както и уникални парчета, които могат да бъдат чути само на концертите им. Две от тези песни са „Narayan” – прогресив транс кавър на Продиджи и „Everything Counts” на Депеш Мод.
Освен тези две групи още слушат и се вдъхновяват от Astral Projection, Orbital, Infected Mushroom, Daft Punk, Crystal Method, Gravity Co.

Сега „Химера” са в търсене на нови хоризонти.

Настоящата им мисия е да покажат на останалата част от света това, което могат да правят най-добре – да създават изкуство със звук на живо на сцената.

„Винаги се стараем да предадем това, което сме искали да кажем с ноти или пък сме показвали позиция за определени събития или пък се опитваме да провокираме самия слушател да си задава въпроса „Защо?”. На това се базират и имената на парчетата ни. Музиката е един безкраен процес на взаимовръзка създател- слушател и това е нашият диалог.”

Книгите:
Павлин: „Принципно не чета художествена литература, но от скоро се зачитам в разказите на една приятелка, която има талант в излишък и й трябва малко повече смелост.“

Константин: „Чета фантастична литература, но предимно адаптации на различни игри като „Starcraft“, „Halo“, „Mass Efect“, но също така съм фен и на поредицата „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс.“

Талантливата приятелка всъщност е Саша Александрова, която участва в конкурса ни за кратък разказ и която е причината да чуя за пръв път музиката на „Химера“. Неведоми са пътищата на творчеството. Продължавай да пишеш, Саша!:)

„То стоеше там без следа от притеснение и цялата му фигурка излъчваше чисто, невинно удивление. В този момент бе разбрало смисъла на тяхното идване. Единствено неговия слух от цялата Земя можеше да долови непознатата и все пак странно близка мелодия, която звучеше отвсякъде – от кораба високо в чистото небе, от ума на сребърния човек, от земята и небето и дори от онемялата тълпа, която внасяше своите тревожни тонове в нея.
Точно така, едва доловимо кимна сребърният човек и момиченцето ясно видя усмивката в бездънните му очи. Сега знаеш. Това е, което търсим. Тя ни доведе тук. И ще продължава да ни води сред звездите. Защото всичко е музика. Въпросът е кога ще се научите да освобождавате сетивата си за нея. Ако разберете как да слушате, мелодията отново ще ви доведе при нас.
И тогава самите ние може би ще знаем повече.“

Из „Техните ръце“ от Саша Александрова

Можете да се насладите на музиката им в SoundCloud – Hymera и в You Tube – Astraltimantos, както и да следите новите им проекти във Фейсбук – Hymeraproject.