Библиотека Личности

Кевин Дж. Андерсън – ЛИЧНОСТИ (представен от Коста Сивов)

Кевин Дж. Андерсън - ЛИЧНОСТИ (представен от Коста Сивов)

(Тази статия е част от рубриката „Личности“. Информацията е представена от: Коста Сивов)

* * *

Кевин Андерсън (Kevin J. Anderson) е един от най-критикуваните и едновременно с това един от най-харесваните и продавани съвременни писатели на научна фантастика, фентъзи и хорър. Основните нападки срещу него са за съвместното му начинание с Браян Хърбърт (Brian Herbert), състоящо се в това да продължат епиката на Франк Хърбърт (бащата на Браян) за пясъчната планета Дюн. Не знам доколко недоволството на определени хора се е отразило на продажбите на „новата“ поредица, след като до момента са издадени 12 книги и три са в процес на работа. Кевин е продал повече от 20 милиона екземпляра от писанията си, които са преведени на тридесет езика, включително и на български.

Андерсън обича да пише както във вече разработени „художествени вселени“, така и в съавторство, а понякога и в комбинация от двете. Освен вече споменатата колаборация с Браян Хърбърт в света на Дюн двамата създават и друга трилогия за планетата Хелхол, от която първата книга излезе през 2011 год., Hellhole. През март 2013 год. се очаква втората Hellhole Awakening, а Hellhole Impact – около 2015 год.. Работи над много книги и антологии (много често със съпругата си, писателката Ребека Моеста (Rebecca Moesta), както оригинални, така и във вселените на Междузвездни войни (Star Wars), StarCraft и Досиетата Х. Други бележити съавторства са с Дийн Кунц, със създателя на сциентологията Л. Рон Хъбард (L. Ron Hubbard), с американския учен Дъг Бийсън (Doug Beason, 8 съвместни романа), с класика Алфред ван Вогт и на последно място, но не и по значение, с Нийл Пърт – барабанист и текстописец на прогресив рок бандата Rush. Това изобилие от имена и стилове обещава разнообразни идеи и светове, подходящи за различните вкусове и предпочитания. Номиниран е за наградите Nebula и Bram Stoker.

Интересен факт за почитателите на рок музиката е, че двамата със съпругата си работят над текстовете за проекта Roswell Six на Erik Norlander (известен с групите Lana Lane, Mark Boals, Delany).

Кевин Андерсън е писал редица комикси, най-известните, сред които са JSA: Strange Adventure, Star Wars Tales Of The Jedi, Predator: Primal и X-Files: Family Portrait.

Бъдещите планове на писателя са за нова трилогия в поредицата му „Сага за седемте слънца“ (The Saga Of Seven Suns) – всичките 7 книги са издадени и у нас от изд. „Бард“, – която ще носи заглавието „The Saga Of Shadows“.

Повече за писателя можете да прочетете на личния му сайт: www.wordfire.com

Коста Сивов

* * *