Бюлетин Колонка

Фантастичният англоезичен интернет – юни 2013 (Александър Косулиев)

Нови книги фантастика на английски, фентъзи на английски, безплатни разкази, новини и тенденции.

Обзорът на англоезичното интернет пространство, посветено на фантастичната литература и фентъзито, няма как да бъде напълно изчерпателен, нито да бъде лишен от субективност. Може би хората, които следят по-подробно новинарските, фенсайтовете и блоговете на английски ще бъдат на различно мнение относно акцентите и подборката на темите и заглавията. Но се надявам, че за онези, които или нямат време, или не знаят достатъчно добре английски, такъв обзор би бил интересен.

SF Signal отделя голямо внимание на гей/лезбиан и т.н. теми, засягащи нестандартната сексуалност във фантастиката и фентъзито. По мои впечатления това е относително чужда тема за българския читател, но изглежда, че в американското общество се е натрупала достатъчно критична маса, за да бъде обект на подобни дискусии. Дискусия може би не е точната дума, тъй като статията преставлява по-скоро интервюта с автори и техните предпочитани заглавия. С малки изключения (Урсула Ле Гуин, Самуел Дилейни и Иън Макдонланд) имената както на интервюираните, така и на препоръчаните автори, за мен бяха напълно неизвестни. Също така почти нищо от заглавията и техните описания не ми прозвуча достатъчно интересно, за да поискам да го прочета. Сблъсъкът с тематиката досега ми е създал доста противоречиви впечатления. Все пак мога да препоръчам разказа „Половият вирус“ (The Gender Plague), който разглежда ефекта за обществото от вирус, който променя пола за една нощ.

В тази връзка е уместно да се отбележи, че в началото на юни за 25 път бяха обявени годишните литературни награди „Ламбда“ (за гей/лезбиан творчество). В категорията за фантастика и фентъзи наградата прибра Том Кардамоне (напълно неизвестно за мен име) за книгата си „Зеленият палец„.

В края на май бяха раздадени и наградите „Аурелиас“ за фантастика и фентъзи за 2012. От номинираните единственото познато име за мен беше това на Гарт Никс. Нека това не ви учудва – наградите са за австралийски автори.

Друг приз с локално значение е наградата „Комптън Крук“, която се връчва от Балтиморското фантастично общество (сред предишните победители личат имената на утвърдени автори като Майкъл Флин и Паоло Бачигалупи). Носителят за 2013 е Майк Коул с роман в жанра екшън-фантастика.

Сред наградите от миналия месец бяха и наградите „Ауди“ (нищо общо с марката автомобили) за най-добра продукция в сферата на аудио-книгите. Може да видите печелившите заглавия с отношение към фантастиката и фентъзито тук.

Май 2013 беше белязан от кончината на Джак Ванс – емблематична фигура във фантастиката на 20 век. Писателската му кариера обхваща повече от петдесет години, десетки романи, три награди „Хюго“ и една Световна фентъзи награда. Той се изявява също и на попрището на криминалните романи, като дори е носител на „Едгар“ (еквивалентът на „Небюла“ в тази област). Според фенове и критици е един от най-добрите като стил на изказа сред пистелите фантасти. Друго, което характеризира творбите му, е специфичното чувство за хумор. Трябва да си призная, че не съм чел нищо от него – може би една от причините е именно големият брой негови произведения, което прави трудно ориентирането и избора за новия читател.

В началото на юни бе окончателно потвърдено закупуването на издателство Найт Шейд от Скайхорс. Слуховете за сделката се въртяха в интернет-пространството от близо два месеца, но едва сега тя стана факт официално. Основано през 1997 г., „Найт Шейд“ се ползва с реномето на едно от най-иновативните издателства, което успява да забележи таланти и да лансира нови имена на фантастичната и фентъзи-сцената. Каталогът му включва над 250 заглавия, някои от които са печелили „Хюго“ и „Небюла“. Такива похвали не могат да се кажат за мениджмънта обаче, защото много от неговите топ-автори често се оплакваха от забавяне на плащанията. Явно от „Найт Шейд“ не са успели да монетизират добрите впечатления, които оставят у читателите, защото тежкото финансово състояние ги принуди да продадат активите си.

Все още на вълна издателства, Амазон реши да публикува срещу заплащане фен-фикшън (за тези, които не знаят какво е това – може да публикувате история от света на Хари Потър например) за определени заглавия, които дадат лиценз за това. Авторите на фен-фикшън ще получават между 20% и 35% от приходите от продажба, като Амазон ще запазват правата за публикация. Тази новина не се приема радушно от всички. Схемата ще позволява на утвърдени автори да взаимстват идеи от читателите си, създаващи фен-фикшън, без да ги овъзмездяват адекватно.

От излезлите през миналия месец заглавия впечатление прави новата книга на Орсън Скот Кард – „Earth Afire„. Действието се развива 100 години преди „Играта на Ендър“ и описва нашествието на извънземните на Земята. Феновете на Толкин също имат повод за радост, тъй като издателство „Харпър Колинс“ – Великобритания публикува неиздавана досега негова творба, започната, но така и недовършена, преди „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“. Творбата е поема от типа на Омировата „Илиада“, но в нея се разказва за крал Артур. Междувременно Брандън Сандерсън обяви, че възнамерява да напише още две трилогии към вече публикуваната си трилогия „Мъглороден“. Във втората трилогия действието ще се развива няколкостотин години по-късно и в общество с по-развита технология, където парната машина е заменена от двигатели с вътрешно горене. Намерението на този етап не е обвързано с конкретни срокове.

Излязоха и новите броеве на някои периодични издания с фантастични разкази, които могат да бъдат четени безплатно онлайн. През май се появи брой 4 на International Speculative Fiction. В него се публикуват кратки творби на автори от целия свят, а сред тях личат и румънски и сръбски имена. Ако ви е омръзнал американоцентричният поглед върху нещата, това е един добър избор. А защо да не видим там и някой български фантаст? Ето условията за публикуване на автори.

NewMyths е за мен ново и непознато досега издание, което излиза веднъж на 4 месеца. Тук можете да намерите юнския му брой. Subterranean Magazine е сравнително известно списание на издателство Subterranean с 4 броя в годината. Юнският вече е налице и съдържа цели два разказа и една статия от Кей Джей Паркър. Не знам как се е справил/а Паркър в конкретния случай, но четеното досега от него/нея го/я нарежда сред любимите ми фентъзи автори. Бих описал творчеството му/й като фентъзи за хора, които по принцип не обичат фентъзи – заради почти пълното отсъствие на магия и приказни същества, както и заради героите, които трудно могат да бъдат окачествени като добри или лоши, а по-скоро се лутат в пространството между двата полюса. Друго издание с четири броя годишно е Heroic Fantasy Quarterly. Както подсказва името, то е тематично ограничено до класическо фентъзи тип „меч и магия“.

Новото двумесечно фантастично списание Galaxy’s Edge с редактор Майк Резник публикува третия си брой, a онлайн са и юнските броеве на вече утвърдени месечни издания като Clarkesworld и Apex. Heliotropemag е ново за мен име, но в петия му брой е включен разказ на Нийл Геймън.

До края на юни може да изтеглите безплатно книгата „The Crystal Empire“ на L. Neil Smith. Просто следвайте тази връзка и въведете код 9991642. Това е роман – алтернативна история, в който три империи – Сарацино-еврейската, Арбско-могулската и Сино-ацтекската се борят за надмощие.

Александър Косулиев

* * *