Бюлетин

Краят на The World SF Blog?

Краят на The World SF Blog

 

 

The Apex Book of World SF 1Във вторник (18 юни 2013) Лави Тидхар обяви, че прекратява заниманията си с The World SF Blog. Блогът беше посветен на линкове, новини и оригинално съдържание, свързани с научната фантастика, ужасите и комиксите от цял свят, и работи почти всекидневно от февруари 2009 г. до 2013 г. За съдържанието му се грижеха Лави Тидхар, Чарлз Тан и редакторите Деби Мурхаус и Сара Нютън. Номиниран е за Световна награда за фентъзи (2011) и печели Наградата на Британската асоциация за научна фантастика (2012).

Като основна причина за създаването на блога добре познатият израелски писател на фантастика изтъква първоначалното си намерение да промотира първите броеве на международната поредица от антологии The Apex Book of World SF, като с времето сайтът неочаквано е придобил далеч по-широко значение. По думите на Лави Тидхар:

The Apex Book of World SF 2Промените, които се случиха пред очите ми в четирите години от списването на този блог, бяха окуражителни. В известен смисъл реших да спра сега, защото блогът постигна всичко, което някога съм искал, и много повече.

А и все пак остава фактът, че минаха четири години. Не съм сигурен дали изобщо някога съм съм мислил, че сайтът ще продължи да действа толкова дълго, а и преди година започнах да изпитвам определена умора. Цялото това налудничаво начинание се основаваше на ентусиазъм и определен копнеж за промяна, и не ми се иска да попадна в капана на недоволството от вложените време и усилия. Когато човек върши нещо, трябва да го върши с радост, или да не го върши изобщо.

Така че – с радост от всичко постигнато! – слагам точка.

Блогът ще остане онлайн с уточнението, че The World SF Fund ще продължи да действа независимо в досегашното си качество на благотворителна организация, посветена на подпомагането на представители на общността на научната фантастика, фентъзито и ужасите от цял свят в пътуванията им до значими събития в областта на жанра.

Петър Тушков