Книги

За новия роман на Адам Робъртс, Bête

Илюстрация към За новия роман на Адам Робъртс

Адам Робъртс – ученият, критикът и романистът („Сол“, „Камъкът“, „Макатрицата“) – посочва корицата на новия си роман Bête, издаван от Gollancz. Корицата предизвиква размисъл и по нечии стандарти може да се нарече разкошна / красива / прекрасна / изумителна или поне забележителна. Преценете сами. Освен това е за отбелязване, че дизайнерите й са Blacksheep – компанията, отговорна за външния вид на Jack Glass (освен за Най-добър роман, получил и наградата за Най-добра корица от Британската асоциация за научна фантастика през 2012-та), Yellow Blue Tibia, By Light Alone и New Model Army.

Самият Робъртс шеговито определя романа като настъпилият момент да надвие „фелинофобията“ си, след като е бил окуражен от успеха на говорещите котки в „Сабрина, младата вещица“ и „Майсторът и Маргарита“ на Булгаков, но прибавя, че в него не се разказва само за говореща котка, а и за говореща крава, също като в Корана.

Bête предстои да излезе през юни 2014 година. В тази история един човек се кани да убие крава. Мъжът обсъжда живота и смъртта, и правото си да извърши убийството с… покорното животно. Постепенно обаче си дава сметка, че е на път да извърши убийство в истинския смисъл на думата. Но убива кравата…

Всичко започва, когато движение за правата на животните инжектира домашни животни с изкуствена интелигентност, за да получат те статута на попадащи под защита на международния съд за човешките права. Но какво е едно говорещо животно? Къде свършва неговата и започва машинната му интелигентност? В какво е същността му?

Петър Тушков

 

За новия роман на Адам Робъртс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.