Бюлетин Конкурс за авторско ревю Конкурси

Седмицата с един поглед: 20-26 януари 2014

Илюстрация към Седмицата с един поглед: 20-26 януари 2014

 

„Will you stop acting like a pointy-eared Orc freak and keep chopping?“
Thraxas and the Sorcerers, Martin Scott

 

Тази седмица:

Поезия

Илюстрация към Дима Пиронкова – СтиховеСтихове
от Дима Пиронкова

Дима Пиронкова обича красивото и доброто, харесва ги в комплект; ако трябва да избира, предпочита второто. Завършила е „Китаистика“ в Софийския университет, едногодишно езиково обучение в Пекин и магистратура „Литература и изкуство“ в университет Фудан в Шанхай. През делничните дни се труди.

Статии

Илюстрация към Теодор Стърджън – The Cosmic RapeТеодор Стърджън – The Cosmic Rape
от Калин Ненов

Стилът на Стърджън е пир за читателя (и кошмар за преводача). Той е първият автор, при когото видях поредици от три-четири думи, започващи с една и съща буква – така обичаната алитерация в англоезичната литература: унасяща те с мелодията си… само за да те сепне съдържанието ред по-надолу. В улавянето на достоверна човешка реч и описанията, нахвърляни с два-три щриха, Стърджън е майстор сред майстори.

 

В пощенската ни кутия

Илюстрация към Матрикант, от Александър БелтовМатрикант (фантастичен роман), от Александър Белтов
matricant.wordpress.com

Съществува ли човешка душа? Какво представлява идентичност на личността и може ли тя да се унаследява? Възможно ли е хората да постигнат безсмъртие? Въпроси, въпроси… и още въпроси.

Илюстрация към Частите на тялото, от Яна Пункина (стихотворения)Частите на тялото (стихотворения), от Яна Пункина
„Ерго“

Яна Пункина (р. 1984, София) работи като радиожурналист в програма „Христо Ботев“ на БНР, изявява се и като преводач и фотограф на свободна практика. През 2011 г. излиза дебютната й поетична книга „Пауза“ (АРС, Благоевград). „Частите на тялото“ е втората й стихосбирка.

Илюстрация към Петър Негош: „Горски венец“ (драма)Горски венец (драма), от Петър II Петрович Негош
„Ерго“

Драмата „Горски венец“ (1847) е най-известната Негошева творба. „Горски венец“ съживява суровите времена от началото на XVIII в., кървавото раждане на новата черногорска държавност, и с величествените си характери и колизии напомня за Шекспировите исторически хроники и трагедии. Превод от сръбски Андрей Романов.

Не виждате вашата книга? Напомнете ни за нея на адреса на редакцията.

 

Следващата седмица:

В предвидените материали за следващата седмица имаме ревю на „Денят на трифидите“ на Джон Уиндъм от Анна Иванова, а Ана Хелс обръща внимание на Джо Абъркромби в своята колонка. И сме почти на прага на обявяването на Третия конкурс за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян. Победителите и подгласниците ще имат нужда от много книжни награди от щедри издатели – осигурете им ги.

Ако пък се чудите какво стана с тримесечния ни конкурс за ревю на любима ваша книга, не чакайте крайния срок (3 март 2014 г.), а изпращайте сега, за да не пропуснете раздаването на наградите.

 

Още:

Връзки

Номинациите за Наградата „Филип К. Дик“ 2013. Победителят ще бъде обявен на 18 април.

Интервю с издателя Мартин Христов в „Градско списание“. Смехотворни са – казва той по повод книжните блогъри и бърза да добави, че „преписват анотациите към книгите“. Запитах се дали на „Сборище на трубадури“ му се разминава при този откровен обстрел. Слава богу – имаме с какво да се похвалим.

Ревю на „Пустинния скорпион“ на Бранимир Събев, от Yan в ShadowDance. Затвърждава ли книгата мнението, че с упорство и много писане в България започват да се появяват добри жанрови автори?

Книжен трейлър на Bleeding Edge на Томас Пинчън. Все още има хора, които се съмняват, че трейлърът е резултат от рекламната стратегия на издателите на автора. Е. А той е Том Пинчън.

Урсула Ле Гуин работи по история с каубои. На фокус в Lightspeed Magazine (въпросите задава Патрик Дж. Стивънс).

В Е-Scriptum излезе обширен анализ, озаглавен Творческа комуникация между хиляди българи в сайта „Откровения“. Като че ли нищо не е спестено.

Джовани „Гост“ Чемишанов ни обърна внимание на статия в TechNews.bg, че Industrial Heat са взели правата върху технологията E-Cat. Светът има нужда от чист източник на енергия, заявяват от компанията.

И на хоризонта – нови съдържателни награди, важен спътник на известните на всички ни „Небюла“ и „Хюго“: The Kitschies. Повече по темата в сайтовете на Деймиън Дж. Уолтър и Нина Алан. Защо тези награди са толкова важни? Вижте номинираните:

The Red Tentacle (Novel):

Red Doc> by Anne Carson (Jonathan Cape)
A Tale for the Time Being by Ruth Ozeki (Canongate)
Bleeding Edge by Thomas Pynchon (Jonathan Cape)
More Than This by Patrick Ness (Walker)
The Machine by James Smythe (HarperCollins / Blue Door)

The Golden Tentacle (Debut):

Stray by Monica Hesse (Hot Key)
A Calculated Life by Anne Charnock (47 North)
Ancillary Justice by Ann Leckie (Orbit)
Nexus by Ramez Naam (Angry Robot)
Mr Penumbra’s 24-Hour Bookstore by Robin Sloan

The Inky Tentacle (Cover):

Dreams and Shadows by C. Robert Cargill (Gollancz) / Design and illustration by Sinem Erkas
The Age Atomic by Adam Christopher (Angry Robot) / Art by Will Staehle
Homeland and Pirate Cinema by Cory Doctorow (Titan) / Design by Amazing15
Stray by Monica Hesse (Hot Key) / Art by Gianmarco Magnani
Apocalypse Now Now by Charlie Human (Century) / Art by Joey Hi-Fi

Все още не разбирате? На мен също ми се наложи да се консултирам с Владимир Полеганов за размисли по въпроса. По неговите думи: жанрът вече е стигнал ново ниво. Нещо отвъд подобието на модернизъм (за което говори Ким Стенли Робинсън). И понеже фантастиката може да се схваща като постмодерна по подразбиране, това новодостигнато нещо е подобие на реализма, защото вече има натрупани образи и език, изграден е свят, в който писателят може да пише, като не използва клишета в истинския смисъл на думата, а работи с познат материал. С други думи, The Kitschies определят мисията си като търсене на прогресивни, интелигентни и забавни книги, съдържащи елементи на спекулативното или фантастичното. С още по-други думи, наградите поставят въпроса за разликата между все по-оттеглящия се в ядрото си жанр и постиженията в полето на мейнстрийма.

 

Търсим

„Сборище на трубадури“ набира автори за седмични авторски колонки на всякакви теми – от новини в областта на технологиите и културата до лични размисли върху проблеми, събития и явления в областта на фантастичното (което изобщо не ви ограничава, нали?). За да се включите, пишете до екипа на мейла на списанието.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.