Бюлетин Конкурс за авторско ревю Конкурси

Седмицата с един поглед: 20-26 януари 2014

Илюстрация към Седмицата с един поглед: 20-26 януари 2014

 

„Will you stop acting like a pointy-eared Orc freak and keep chopping?“
Thraxas and the Sorcerers, Martin Scott

 

Тази седмица:

Поезия

Илюстрация към Дима Пиронкова – СтиховеСтихове
от Дима Пиронкова

Дима Пиронкова обича красивото и доброто, харесва ги в комплект; ако трябва да избира, предпочита второто. Завършила е „Китаистика“ в Софийския университет, едногодишно езиково обучение в Пекин и магистратура „Литература и изкуство“ в университет Фудан в Шанхай. През делничните дни се труди.

Статии

Илюстрация към Теодор Стърджън – The Cosmic RapeТеодор Стърджън – The Cosmic Rape
от Калин Ненов

Стилът на Стърджън е пир за читателя (и кошмар за преводача). Той е първият автор, при когото видях поредици от три-четири думи, започващи с една и съща буква – така обичаната алитерация в англоезичната литература: унасяща те с мелодията си… само за да те сепне съдържанието ред по-надолу. В улавянето на достоверна човешка реч и описанията, нахвърляни с два-три щриха, Стърджън е майстор сред майстори.

 

В пощенската ни кутия

Илюстрация към Матрикант, от Александър БелтовМатрикант (фантастичен роман), от Александър Белтов
matricant.wordpress.com

Съществува ли човешка душа? Какво представлява идентичност на личността и може ли тя да се унаследява? Възможно ли е хората да постигнат безсмъртие? Въпроси, въпроси… и още въпроси.

Илюстрация към Частите на тялото, от Яна Пункина (стихотворения)Частите на тялото (стихотворения), от Яна Пункина
„Ерго“

Яна Пункина (р. 1984, София) работи като радиожурналист в програма „Христо Ботев“ на БНР, изявява се и като преводач и фотограф на свободна практика. През 2011 г. излиза дебютната й поетична книга „Пауза“ (АРС, Благоевград). „Частите на тялото“ е втората й стихосбирка.

Илюстрация към Петър Негош: „Горски венец“ (драма)Горски венец (драма), от Петър II Петрович Негош
„Ерго“

Драмата „Горски венец“ (1847) е най-известната Негошева творба. „Горски венец“ съживява суровите времена от началото на XVIII в., кървавото раждане на новата черногорска държавност, и с величествените си характери и колизии напомня за Шекспировите исторически хроники и трагедии. Превод от сръбски Андрей Романов.

Не виждате вашата книга? Напомнете ни за нея на адреса на редакцията.

 

Следващата седмица:

В предвидените материали за следващата седмица имаме ревю на „Денят на трифидите“ на Джон Уиндъм от Анна Иванова, а Ана Хелс обръща внимание на Джо Абъркромби в своята колонка. И сме почти на прага на обявяването на Третия конкурс за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян. Победителите и подгласниците ще имат нужда от много книжни награди от щедри издатели – осигурете им ги.

Ако пък се чудите какво стана с тримесечния ни конкурс за ревю на любима ваша книга, не чакайте крайния срок (3 март 2014 г.), а изпращайте сега, за да не пропуснете раздаването на наградите.

 

Още:

Връзки

Номинациите за Наградата „Филип К. Дик“ 2013. Победителят ще бъде обявен на 18 април.

Интервю с издателя Мартин Христов в „Градско списание“. Смехотворни са – казва той по повод книжните блогъри и бърза да добави, че „преписват анотациите към книгите“. Запитах се дали на „Сборище на трубадури“ му се разминава при този откровен обстрел. Слава богу – имаме с какво да се похвалим.

Ревю на „Пустинния скорпион“ на Бранимир Събев, от Yan в ShadowDance. Затвърждава ли книгата мнението, че с упорство и много писане в България започват да се появяват добри жанрови автори?

Книжен трейлър на Bleeding Edge на Томас Пинчън. Все още има хора, които се съмняват, че трейлърът е резултат от рекламната стратегия на издателите на автора. Е. А той е Том Пинчън.

Урсула Ле Гуин работи по история с каубои. На фокус в Lightspeed Magazine (въпросите задава Патрик Дж. Стивънс).

В Е-Scriptum излезе обширен анализ, озаглавен Творческа комуникация между хиляди българи в сайта „Откровения“. Като че ли нищо не е спестено.

Джовани „Гост“ Чемишанов ни обърна внимание на статия в TechNews.bg, че Industrial Heat са взели правата върху технологията E-Cat. Светът има нужда от чист източник на енергия, заявяват от компанията.

И на хоризонта – нови съдържателни награди, важен спътник на известните на всички ни „Небюла“ и „Хюго“: The Kitschies. Повече по темата в сайтовете на Деймиън Дж. Уолтър и Нина Алан. Защо тези награди са толкова важни? Вижте номинираните:

The Red Tentacle (Novel):

Red Doc> by Anne Carson (Jonathan Cape)
A Tale for the Time Being by Ruth Ozeki (Canongate)
Bleeding Edge by Thomas Pynchon (Jonathan Cape)
More Than This by Patrick Ness (Walker)
The Machine by James Smythe (HarperCollins / Blue Door)

The Golden Tentacle (Debut):

Stray by Monica Hesse (Hot Key)
A Calculated Life by Anne Charnock (47 North)
Ancillary Justice by Ann Leckie (Orbit)
Nexus by Ramez Naam (Angry Robot)
Mr Penumbra’s 24-Hour Bookstore by Robin Sloan

The Inky Tentacle (Cover):

Dreams and Shadows by C. Robert Cargill (Gollancz) / Design and illustration by Sinem Erkas
The Age Atomic by Adam Christopher (Angry Robot) / Art by Will Staehle
Homeland and Pirate Cinema by Cory Doctorow (Titan) / Design by Amazing15
Stray by Monica Hesse (Hot Key) / Art by Gianmarco Magnani
Apocalypse Now Now by Charlie Human (Century) / Art by Joey Hi-Fi

Все още не разбирате? На мен също ми се наложи да се консултирам с Владимир Полеганов за размисли по въпроса. По неговите думи: жанрът вече е стигнал ново ниво. Нещо отвъд подобието на модернизъм (за което говори Ким Стенли Робинсън). И понеже фантастиката може да се схваща като постмодерна по подразбиране, това новодостигнато нещо е подобие на реализма, защото вече има натрупани образи и език, изграден е свят, в който писателят може да пише, като не използва клишета в истинския смисъл на думата, а работи с познат материал. С други думи, The Kitschies определят мисията си като търсене на прогресивни, интелигентни и забавни книги, съдържащи елементи на спекулативното или фантастичното. С още по-други думи, наградите поставят въпроса за разликата между все по-оттеглящия се в ядрото си жанр и постиженията в полето на мейнстрийма.

 

Търсим

„Сборище на трубадури“ набира автори за седмични авторски колонки на всякакви теми – от новини в областта на технологиите и културата до лични размисли върху проблеми, събития и явления в областта на фантастичното (което изобщо не ви ограничава, нали?). За да се включите, пишете до екипа на мейла на списанието.