Бюлетин

Победители във втория конкурс за фентъзи роман на издателство MBG Books

Илюстрация към Победителите във втория конкурс за фентъзи роман на издателство MBG Books

Иииииии, след еони нетърпеливо очакване дойде най-най чаканият момент за всички млади фентъзийни автори, а именно обявяването на победителите във втория конкурс за фентъзи роман на издателство MBG Books. Както може би сте разбрали от фейсбук профила на издателството – големият архимагьосник на новото българско фентъзи се казва Димитър Димитров, който завладя журито със своя хумористично-злободневен шедьовър „Новото кралство“. Втори е духовният син на Тери Пратчет – Калоян Захариев с поредното приключение на динамитното дуо Лазар и Григорий, които просто си плачат за издаване в твърди корици с демонични заклинания за притурка; а трета с великолепната приказка „Спътници“ на Десислава Даскалова, която може да стопли всяко уж пораснало сърце с очарователно чаено пътешествие из фентъзийни земи омайни.

Но кой е Димитър Димитров? За себе си споделя, че е на 30 години, завършил мистериозната специалност индустриален мениджмънт във ВТУ „Тодор Каблешков“, и работи на още по-забулената в неяснота позиция „оператор на компютър“ във фирма за дистрибуция на алкохол. Да не питаме откъде идва вдъхновението, значи. Пише от около 10 години, като обичайното хоби за интелектуалци някак се е превърнало в нещо много по-определящо за същността му, и – да се надяваме – ще стане основното му жизнено предизвикателство в не-съвсем-далечно бъдеще. Има предишни публикации в списание Обекти и в сборника Вдъхновени от краля на издателство Гаяна, но това е само началото, и съм сигурна, че честичко ще чуваме името му, и то само с добро на литературната сцена. И стискаме палци „Новото кралство“ да е наистина само началото на една поредица, с която – защо не – да се прочуем и в световен мащаб.

Така де, защо само да ни знаят по света като мрънкачи за времената на комунизма и тежкия ни източноевропейски живот, иска ми се да ни видят и като нация, която създава великолепни фентъзи, фантастични и хорър тесктове, лесно преводими на всеки език и завладяващи всяко сърце без оглед на националност, възраст и местоживеене. И хора като Димитър, Калоян и Десислава , както и всички от топ 10 на финалистите, са идеалните ни емисари в делото фентъзийно. Следете за техните имена, господа и дами издатели – това са бъдещите ви автори, на които трябва да заложите, ако търсите добри текстове и огромни фантазмени потенциали, нуждаещи се само от леко напудряне, и са готови да влязат в битка за сърцата книжни на многоуважаемите читатели. А от това печелим всички обичащи книгите и историите, които ни държат до сутринта.

Ана Хелс

4 comments on “Победители във втория конкурс за фентъзи роман на издателство MBG Books

  1. Честито на победилите! Ще чакаме с нетърпение да прочетем текстовете :)

  2. Да уточня, че тази година ще бъде издаден само победителят на 1-во място.

  3. А кога се очаква да стане това?

Коментарите са изключени.