Книги Колонка

За спасяването на света, ревисит (колонката на Ана Хелс)

За спасяването на света, корица

Корицата нарисува: Катя Данаилова

Има книги, които, прочетени веднъж, те впечатляват толкова дълбоко, че да не поискаш да ги докоснеш втори път до края на дните си, обсебен от страх, и то вероятно доста основателен, че втория път усещането ще бъде повече от компрометирано от живота, опита и натрупания цинизъм и ще ти остави само горчив вкус в устата, вместо да съживи някой и друг светъл спомен. Има и такива книжности, които просто не сте готови за нищо на света да прочетете отново и даже се опитвате да отстраните от дома и библиотеката си по най-безболезнения начин, защото просто не струват за настоящото ви аз. Но за щастие се намират и една шепа заглавия, достойни да носят истинския маркер на класика, които трябва, просто трябва да бъдат препрочитани през някоя и друга година, петилетка или декада физическо време и винаги ще са толкова приятно завоалирани в мислите ви, че само могат отново и отново да ви очароват и влюбят в себе си, разказвайки сякаш познати истории, но винаги по един нов и откровено неочакван начин.

Една такава книга смело мога да нарека прекрасния сборник на креативните чобити от „Човешката библиотека“ – „За спасяването на света“. И днес, близо 3 години след първото му представяне на територията на „Сборище на трубадури“, се завръщаме към света на фантазията, като все още единственият безотказно работещ инструмент за спасение – на душата, на чистотата, на надеждата, на смисъла, на идеите – на всичко онова, което ни прави истински човеци, а не просто малко по-умнички и по-слабо окосмени, всеядни и всеунищожаващи животни. А тази малка разлика все още има значение за не малко хора. Съчетание между сурова сай-фай фантастика, приказно фентъзи и комичен поглед върху фантастичното, допълнено със социално алармиращи текстове, модерни легенди и онези странни мистерии, носещи вдигащото рамене обозначение „уиърд“ – в този сборник ви очаква всичко от всеки, който трябва да има значение за книжните консуматори на мечти във вас. И аз лично смятам, че подборът на заглавията, влезли в него, е толкова широкообхватен и лишен от каквито и да било предразсъдъци, лични дрязги и обичайното леко завистливо киселеене между творчески личности, че дори и някоя история да не ви е по вкуса, нищо няма да ви попречи да я оцените по достойнство някой друг ден, като ви изчака да минете през подходящия си момент в живота, за да ви заговори в по-интимна близост.

Но онова, което отличава и прави сборника, предназначен за спасяване на мислещите умове, не просто книга, а истински отразяващо времето си събитие, за мен лично са размислите на съставителите, присъстващи като есета, въведения или просто споделени фикс-идеи на тема какво е различното, невъзможностното и реалното и какво е общото между тях. И не е само защото и моите виждания намират своето местенце по „лековатите“ поджанрове на комичното и модерното фентъзи. За „сериозната“ фантастика и как тя се е отразила трайно върху най-големите умове в последното столетие на земята ни ще ви разкаже Атанас П. Славов, ровещ из аналите на историята, внимателно кътаща всяко зрънце странност и оставяща го да избуи в технология, светоглед или забавление за възрастни. Не пропускайте и малко горчивата му равносметка за съдбата на социалната фантастика, загубила своите морално-размислящи функции в ползва на справедливото, ако и твърде първично пата-кюта, причинено от иначе добрите в уравнението, но подчинени на обективните обстоятелства на прогреса в живота на създателите им.

Тъжна приказка за бъдещето чрез тъмните фантазии на киберпънка ще ви разкаже Григор Гачев, и ще получите личното си провидение за мрачните времена на анти-човечност и про-технологичност като основните позиции на следващите обитатели на земята ни, дебнещи зад ъгъла на днешното ни аз. Валентин Д. Иванов ще се опита да ви отговори на въпроса Какво… ако? и ще ви отнесе да помечтаете в дебрите на алтернативната и крипто историята по онези ръкави на реалността, за които цял живот няма да ни стигне да оплакваме, че не са се случили, когато е трябвало. Калин Ненов ще посее ядката на съмнението в неадекватността на детската мисъл и чистото начално познание, което всички така усилно се стремим да притиснем между уж здравословното здравомислие и коравото отрицание на всичко извън обичайния ни видим спектър, размишлявайки върху философската, психологическата и алегоричната фантастика. А урок по правилен патриотизъм ще изнесе Ангелина Илиева и няма да включва яки момчета със странни знамена, а фолклор, мит и кръвна легенда, с много примери за това какво не е българската митологична фантастика, колкото и да сте убедени в противното, оставяйки на личното ви усещане и генетичен спомен да припознаете нашенския епос като повече от достоен за люта битка с всеки нордически, азиатски или псевдо-американски негов събрат.

Лицата зад всеки елемент на сборника не са подбрани случайно – това са имена, за които сте чували поне веднъж в живота си, ако дори малко от малко се интересувате от българските автори, предпочитащи необятните зони на фантастичното, за да отвържат там дарените си свише таланти. За всеки един от тях можете да прочетете малко или повече в края на книгата, под формата на кратки бележки или забавни многословни откровения, помагащи ви да видите човека зад думите като доказателство за не-извънземност, в което в повечето случаи няма да повярвате. Значимите проекти винаги имат повече от един силно впечатляващ елемент и колкото по-личен, съкровен и някак споделен от сърце е той, толкова по-трудно е да се разделиш с духовните си приятели по страниците, които винаги могат да разговарят с теб по правилните, нужните теми. Сбор от ценни хора, чийто живот има повече от смисъл – а именно мисия, цел и надежда да ви накарат да повярвате. Във всичко, и най-вече – във себе си, което в крайна сметка е същото.

За повече информация: http://choveshkata.net/blog/?page_id=4075

Ана Хелс

Един коментар по “За спасяването на света, ревисит (колонката на Ана Хелс)

  1. Ани, благодаря (за пореден път) от сърце. И не само за силните думи, а и за това, че насочваш прожектора към една от най-трудоемките задачи в съставянето на „За спасяването на света“: встъпленията (и особено списъците с препоръчителна литература след всяко от тях). Лично за мен това е и най-сериозният принос на антологията към българския фантастичен космос: не ми е известно друг екип родни съставители да е хвърлял толкова мостове към случилото се преди; да е поставял пътепоказатели – да, неминуемо субективни, но поне съществуващи.

    Разказвам повече в предговора „Подредбите“ (който, едва сега виждам, не съм качил онлайн… ще гледам да поправя пропуска напролет). А самите поджанрови встъпления, за които говориш ти, всеки може да прочете на http://choveshkata.net/blog/?page_id=4649.

    Впрочем: Списъците „Препоръчваме ви и“ са във вечен процес на обновление. ;)

Коментарите са изключени.