Бюлетин

Редакционно: месец на Агоп Мелконян

Илюстрация: Редакционно: месец на Агоп Мелконян

Илюстрация от Йовчо Савов („Спомен за света на Агоп Мелконян“, стр. 28).

Месец на Агоп Мелконян

Редакционна бележка

През този горещ месец се закръглят десет години от кончината на Агоп Мелконян (10 март 1949 – 23 юли 2006) – български писател, който е добре известен не само у нас и не се нуждае от някакво по-специално представяне.

През десетте посмъртни години името на Агоп не потъна в забвение. Напротив, излязоха няколко негови книги: стихосбирката „… територия, недокосната от позори“ (Ерато-Арт, 2007), сборникът с избрана проза „Нагоре по стъпалата към Бога“ (Сиела, 2009) и повестта „Убийство в Ню Бабилон“ (Гаяна, 2016).

Факт стана и биобиблиографският том „Спомен за света на Агоп Мелконян“ (Ерато-Арт, 2008), който чрез множество разнообразни материали представя Мелконян в ролите му на белетрист… поет… преводач и издател на поезия… научен журналист… изследовател, интерпретатор и творец на арменската култура… драматург… и не на последно място – публицист.

Стихосбирката и биобиблиографията ги има и в сайта на издателство „е-Книги“.

Една от улиците в родния му град Бургас бе наречена „Агоп Мелконян“, някои негови текстове влязоха в учебник по литература, а ние организирахме придобиващия все по-широка популярност Конкурс за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян – вече с пет поредни издания (2012–2016 година)… Има и други прояви, свързани с творчеството на този автор, но сега нашата цел не е да правим техен пълен списък…

Замисълът ни е да обявим юли за първия по рода си месец на Агоп Мелконян и в продължение на няколко седмици да публикуваме негови творби от разнолики жанрове на необятната Тера Фантазия.

Сборище на трубадури