Книги Колонка

Изтръгнати от корен – Наоми Новик

Илюстрация: Изтръгнати от корен - Наоми Новик

Отговорен редактор за публикацията: Ана Хелс.

Джовани Чемишанов

Изтръгнати от корен – Наоми Новик

ревю

Наоми Новик е американска авторка, която спечели известност с поредицата си за дракона Тимерер. В нея описва алтернативна историческа война с Наполеон, където драконите играят доста по-централна роля, отколкото в нашата версия на реалността. Полските ѝ корени изглежда обаче са се обадили и в резултат на това се появява „Изтръгнати от корен”, където Полша и Русия носят други имена, но славянските приказки са оставили своята следа и споменът за вещицата Яга. Комбинацията очевидно е повече от успешна, защото през последната около година книгата шества по света и обира де що минава за значима награда в жанра. Дотук романът може да се похвали с Небюла и Локус и се намира във финалните подборки за Хюго и Световните фентъзи награди.

Историята започва полека, в пасторална обстановка, и си дава време да разгърне света и героите си. В единия край на долината е кулата на Змея като късче тебешир, забито в планинския склон, а от другия настъпва мрачният злонамерен лес. Някъде по средата живее Агнешка в село, което нито е най-голямото, нито най-малкото, нито най-близкото до леса, нито най-далечното. В този смисъл и тя, и селото ѝ са незабележими, едни от многото живеещи под угрозата да бъдат погълнати от леса. Цената на защитата е на всеки десет години една от селските девойки да отива да служи при Змея, без да напуска кулата му, докато не пристигне заместничката ѝ, а след това може да вземе дарената ѝ кесия сребро и е свободна да си ходи. Агнешка, за свое и на Змея неудоволствие, неочаквано се оказва тазгодишният избор. Законовото изискване за обучение на надарените с магическа дарба го налага и така недотам красавицата се оказва в кулата на недотам звяра.

Заглавието е може би най-доброто място, от което да се започне разчепкването на тази книга, защото „Изтръгнати от корен“ е книга за хората и връзките, които те изграждат с другите и със света като цяло. Вътре се говори за приятелството, за семейството, за дома и за корените, които спускаме към тези неща, за да намерим своето място в живота. Понякога, откъснат от тях, човек може да пусне нови корени и да започне отначало. Понякога той не желае, не успява или тази способност му е отнета.

Агнешка е една от онези, чиито корени са внезапно изтръгнати, но до последно се бори, за да защити важните за нея хора. Когато Каша, най-добрата ѝ приятелка от детството, е отвлечена от създанията на леса, тя не се колебае да рискува много повече от живота си, за да я спаси. Актът на героизъм обаче привлича вниманието на принц с противоречива слава и Агнешка бива заплетена в дворцови интриги, пълни с опасности и предателства, за които се оказва неподготвена. Пласт след пласт поквара и заблуди се разкриват, а главната ни героиня трябва да впрегне цялата си изобретателност, за да не потъне сред тях.

Способност за импровизация поне има в изобилие. В много моменти Агнешка рискува, като снажда решения от парчетии. Докато действието все повече и повече се забързва във финалните страници, тя все по-често залага на надежда и интуиция, както и на едно-две намигвания към известни приказки от славянския фолклор. Такава обаче е тя, такава е и магията ѝ. За разлика от наставника си Агнешка не следва предписания, не се повтаря и открива пътя си в магията и живота така, както би го открила във вечно променящата се гора.

Благодарим на издателство „Екслибрис” за предоставената бройка от романа.

Джовани Чемишанов

 

 

Корица на Изтръгнати от корен, от Наоми Новик

Изтръгнати от корен, от Наоми Новик