Книги Колонка

Harry Potter and the Cursed Child (ревю)

Илюстрация към Harry Potter and the Cursed Child

Отговорен редактор за публикацията: Ана Хелс.

Джовани Чемишанов

Harry Potter and the Cursed Child

ревю

Аз пораснах с Хари Потър. За мен, както и за много хора от онова поколение, книгите не бяха просто пазарен феномен или детска мания, а същинско откровение за това кои сме, какви сме и какви можем да бъдем. Още преди Азимов, Адамс, Пратчет и Толкин, Дж. К. Роулинг хвърли граната в гълъбарника и биде светлина. Сред трясък и осколки досегашните ми представи бяха превърнати на кайма и трески, покривът беше запратен в небесата, а бял пух се спусна на негово място, за да превърне света в зимна приказка.

Новата книга на Дж. К., която всъщност е пиеса, обаче не е за Хари Потър. Да, има го в заглавието и присъства като герой, но историята този път не се развива около него. Главен герой е най-малкият му син Албус Сивиръс, когото познаваме от епилога на седмата книга. Всъщност, онзи епилог служи и като начало на осмата, маркирайки преминаването на Албус в един свят, в който той не успява да открие своето място. Обременен със славата на баща си, Албус съвсем не е като него. Той не е в правилния дом, не го бива в магиите, никак не е добър на куидич, а и не си избира правилните приятели. Останалите ученици така и не му прощават за нито едно от тези прегрешения и той бързо се озовава в кастата на отхвърлените. В тази непрестижна социална прослойка Албус има само още един другар, чието наследство е сравнимо с неговото.

Историята, както винаги с историите за Хари, се развива бързо, забавно и с много обрати, но форматът оставя своя отпечатък при четене. Една пиеса се състои от деветдесет процента диалог и съвсем малко непряка реч, която е предназначена по-скоро за режисьора отколкото за читателите. Това изцяло би се променило, когато представлението се постави на сцена, но на мен ми липсваха живите описания на смесицата между карнавал на откачалките и готическа тайнственост, които изграждат атмосферата в света на магьосниците. Без тях както Министерството на магията, така и старческият дом бяха много повече част от декора вместо обичайните активни участници в приключението.

От друга страна, темите, които са гръбнакът на историята за прокълнатото дете, успяват да придобият по-голяма видимост без отклоняващи вниманието елементи. Насред хумора със съмнително качество на Рон, цинизма на младежта и самоироничните позовавания на оригиналната поредица, Роулинг успява да разруши илюзията, че след финалната битка щастието е гарантирано за всички и завинаги ще се раздава даром. Както мъката на Еймъс, така и проблемите на младия Албус свидетелстват, че сенки винаги ще има и точно в този контекст репликата „Love blinds“ придобива едно малко по-мрачно тълкуване. Изоставен от бащата, който не вярва, че нещо може да не е наред със сина му, Албус ще трябва да измине дълъг и мъчителен път, като разчита на приятелството да бъде спасителната му нишка в лабиринта. А тази нишка се доказва много по-здрава, когато в мига на абсолютния провал, където всичко е объркано и всички са изгубени, Скорпиъс заявява: „The world changes and we change with it. I am better off in this world. But the world is not better. And I don’t want that.“

В крайна сметка самата Дж. К. Роулинг заявява, че „Harry Potter and the Cursed Child“ е нейното последно сбогом с Хари Потър. Въпреки че Даниел Радклиф подметна: „никога не казвай никога“, самият текст не се старае да създаде нещо ново, а се връща към стари герои и познати елементи, за да предложи носталгичното настроение от юбилейните събрания по случай завършването на класа. Албус и Скорпиъс може да предлагат нова гледна точка към любимите на Роулинг теми, но самата авторка може би не желае да последва съдбата на Артър Конан Дойл и Шерлок Холмс, защото определено не полага усилия да разшири света на магьосниците отвъд това, което вече познаваме.

Сбогом, Хари Потър!

Harry Potter and the Cursed Child ще излезе в превод на български на 13 октомври 2016 от издателство „Егмонт“.

 

 

Корица на Harry Potter and the Cursed Child, от J.K. Rowling

Harry Potter and the Cursed Child, от J.K. Rowling

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.