Библиотека Хипертекст – Екип

Библиотека Хипертекст

Екипът

Александър Попов

Александър Попов

се занимава с изследователска дейност в областта на компютърната лингвистика и изкуствения интелект, както и с разработване на езикови технологии. Преподава в катедра “Англицистика и американистика” към СУ “Климент Охридски”, където води курс по научна фантастика. Дългогодишен автор и редактор в списание “ShadowDance” и основен двигател на клуба за фантастична литература и кино “Гринуич”. Отскоро се занимава с критически изследвания на фантастичната литература, като се опитва да обвърже тази дейност с трайния си интерес към когнитивните науки и познанието за човешкото съзнание.

 

Владимир Полеганов

Владимир Полеганов

е писател на фантастична литература, телевизионен сценарист, преводач и критик. Автор на сборника “Деконструкцията на Томас C.” (2013) и на романа “Другият сън” (2016). През 2012 г. печели втора награда на Националния конкурс за къс разказ “Рашко Сугарев”. Негови разкази са публикувани в списание “Granta” и в антологията “Best European Fiction 2016”. През 2016 година е участник в международната програма за гостуващи писатели в Университета на Айова, САЩ. Владимир е магистър по клинична психология и творческо писане, а в момента е докторант в СУ “Климент Охридски”, където изследва българския диаболизъм и също преподава научна фантастика.

 

Георги Пенчевв

Георги Пенчев

е един от създателите и най-отдавнашните автори на списание “Shadowdance”, където е също така редактор и технически директор. Занимавал се е професионално с корекция в ИК “ИнфоДАР” и “Рийдърс Дайджест”. Преподавател по компютърни науки в СУ “Климент Охридски”, софтуерен специалист и активен участник в редица граждански инициативи. Помага с техническата поддръжка и маркетинга на инициативата.

 

Емануил Томов

Емануил Томов

е копирайтър, преводач и редактор на свободна практика, от и към английски език. Пише в списание “ShadowDance” of 2005 г., от 2014-а е сред редакторите му – там е написал над 150 материала. Има и над 30 преведени и редактирани книги, а през 2016-а води курс по фантастика в Софийския университет. Многократно е бил жури в конкурси за фантастика, водил е и онлайн работилница по писането ѝ във форума на “ShadowDance”.

 

Жени Колева

Жени Колева

е юрист по професия и литературен преводач и редактор от английски понякога (преводът ѝ на “Нека големият свят се върти” на Колъм Маккан е номиниран за наградата “Кръстан Дянков” за 2012 година). Дългогодишен участник в българската фантастична общност, литературен и кино наблюдател и рецензент. Жени нееднократно е била част от редовното жури на конкурса за къс фантастичен разказ “Агоп Мелконян”. Занимава се с художествена фотография.

 

Петър Тушков

Петър Тушков

е писател и преводач на художествена литература. Един от основателите на списание “Сборище на трубадури”. С големи прекъсвания публикува разкази и поезия в печата от 1990 г. “Отдел “И” е първият му роман. Превеждал е на български творби на автори като Кристофър Прийст, Иън Макдоналд, Салман Рушди, Кори Доктороу.

 

Хараламби Марковв

Хараламби Марков

е копирайтър, критик и писател на странното и фантастичното. През 2014-a е първият българин, избран за интензивния курс по писане на фантастика и фентъзи “Кларион”, който се провежда ежегодно в рамките на 6 седмици в Сан Диего, Калифорния. През 2012-a работи като редактор за хорър подкаста “Tales to Terrify”. В момента завежда колонката “Innumerable Voices” за TOR.com, която профилира писатели на кратка проза, и също така рецензира сборници и алманаси. Разказите му са публикувани в “The Weird Fiction Review”, “Electric Velocipede”, “TOR.com”, “Stories for Chip”, “The Apex Book of World SF”, “Uncanny”, “Genius Loci” и “Upside Down: Inverted Tropes in Storytelling”.


 

Стани част от библиотеката!
Публикувай своя разказ

тук