… и лов на отговори

 

Стена на славата (със снимки на наградените)

Стена на славата (със снимки на наградените)

 

 

 

Отговори на въпросите

от Играта на въпроси и лова на отговори

Съвместна инициатива на „Сборище на трубадури“ и издателство „Изток-Запад“

 

Въпрос 2 от Кръг 1:

Не знаем със сигурност на коя дата е роден този човек, но държавата, където това е станало, вече не съществува. Когато е в трети клас, разбира, че майка му е излъгала за възрастта му, за да го изпрати на училище с година по-рано. По желание на баща си пробва да учи за лекар, но не е одобрен на нито едното от местата, където кандидатства. В крайна сметка се насочва към друга област, в която защитава докторат и по ирония впоследствие дори преподава в медицински университет. По собствените му думи през целия си живот среща само двама души, които са по-умни от него. Той е с чин ефрейтор от армията, известен е като „законодател“, а някои от думите, които измисля, днес са общоприети. Първият му фантастичен разказ е публикуван, когато е на 18 години. Следват още много разкази и книги в различни жанрове и на различна тематика, някои издадени под псевдоним, но е по-популярен като автор с рожденото с име. На него са кръстени училище, астероид и кратер на Марс. Кой е той?

Отговор:

Айзък Азимов.

(Чуйте едно интересно интервю с преводача на „Фондацията“.)

Айзък Азимов е роден между октомври 1919 г. и януари 1920 г. в Петровичи, Руска съветска федеративна социалистическа република. Родителите му емигрират в САЩ, когато той е на три години. Носител на пет награди Хюго и две Небюла, той е смятан за едно от най-големите имена във фантастиката. Автор е на поредицата „Фондацията“ и формулира „Трите закона на роботиката“.

 

снимка
Айзък Азимов

Получихме точно 100 верни отговора на въпроса. Това е повече, отколкото на първия, но новият Ви е затруднил повече, защото делът на грешните отговори е по-голям. Не забравяйте, че може да отговаряте повече от веднъж, като ние ще зачетем само последния получен отговор. Дори да отговорите грешно, може да направите корекция, като попълните формуляра пак.

Остават още два въпроса до края на Първи кръг и раздаването на наградите. Използвайте електронната поща, с която вече сте се регистрирали при отговора на предишните въпроси, за да сумираме правилно точките Ви.

Картата показва местоположението на вярно отговорилите.

 


Въпрос 1 от Кръг 1:

Тази творба е резултат от облог, който сключват няколко приятели, докато са на екскурзия в чужбина в година без лято. В една студена юнска вечер, край разпаления огън на камината в къща до едно голямо езеро, те се предизвикват взаимно кой от тях може да напише по-страшна история от останалите. Няколко нощи по-късно основната сюжетна линия се явява насън на нейния автор. Не знаем кой в крайна сметка печели приятелския облог, но въпросната история прераства в роман, чието първо издание е публикувано анонимно. Това не пречи на книгата, в която един от главните герои е вегетарианец и никога не е назован по име, да придобие бързо голяма популярност. Което окуражава автора да сложи името си на корицата при второто издание на романа. Коя е книгата и кой е нейният автор?

Отговор:

„Франкенщайн или новият Прометей“ от Мери Шели.

През 1815 г. избухва вулканът Тамбора в Индонезия. Това е едно от най-големите вулканични изригвания, на които е свидетел човешката цивилизация. При него се изхвърлят огромни количества вулканичен прах в атмосферата, което води до спад в глобалните температури през следващата година. Докато са на пътуване в континентална Европа, Мери, която тогава няма навършени двадесет години, нейният мъж Пърси Шели, лорд Байрън и писателят Джон Полидори, сключват облог на брега на Женевското езеро за това кой ще напише най-страшна история. Така се ражда смятаният от някои за първи истински фантастичен роман – „Франкенщайн или новият Прометей“. Първоначално Мери Шели го публикува анонимно, опасявайки се, че книгата няма да бъде приета добре, ако се знае, че е написана от жена. При второто издание обаче нейното име стои на корицата като автор, след като първото се радва на голям успех.

снимка
Мери Шели

Получихме 88 верни отговора на въпроса. Най-много са позналите от гр. София, следват Варна, Пловдив, Русе и Велико Търново. Картата показва местоположението на отговорилите вярно.

Не забравяйте, че има още три въпроса до края на Първи кръг и раздаването на наградите. Използвайте електронната поща, с която вече сте се регистрирали при отговора на първи въпрос, за да можем да сумираме точките Ви.

 

Вижте следващия въпрос