Книги

Майк Резник – Господарите (lammoth)

Понякога попадам на страхотни книги и „Господарите“ на Майк Резник е една от тях. Тя ми напомни на Станислав Лем и приключенията на Ийон Тихи – смесица от хумор и философия, забъркана с подобаваща доза въображение.

"Господарите" (Хроника на човешкия вид) от Майк Резник (Лира Принт)Резник е бил голям любител на африканския бит, история и култура, често посещавал континента и размишлявал върху теми като колониализъм, човешка експлоатация, традиции и прочие. Така му е хрумнала идеята да стартира поредицата „Хроника на човешкия вид“, в която разказва за развитието на човека след като покорява звездите и космоса. Американецът е забелязал, че цялата историята на човечеството се повтаря циклично – появяват се империи като Римската, Британската, тези на Александър Македонски, на инките и маите (може да включим и САЩ в това число), които доминират, експлоатират, култивират и непрекъснато се стремят да са на върха, а накрая залязват и биват изместени от други. Точно както е устроената натурата на човека. „Господарите“ не е само едно проследяване на цялата човешка история по един оригинал начин, възползвайки се от инструментариума на фантастиката, но е и изследване на човешките психика, пориви, желания, на положителните качества и недостатъци.

Творбата е разделена на 5 части, озаглавени така: Републиката, Демокрацията, Олигархията, Монархията и Анархията. Всяка част се състои от кратки отделни истории, тематично разделени и носещи заглавия като „Пионерите“, „Търговците“, „Медиите“, „Адвокатите“, „Философите“, „Олимпийците“ и т.н. Резник е иронизирал не само непрекъснатия стремеж на Човека да граби ресурсите на чуждоземни планети и да налага волята си, но и осмива някои чисто социални явления. В главата „Миньорите“ е насочил вниманието си върху алчните изнудвачески профсъюзи, в „Администраторите“ – върху тромавата бюрокрация и незаинтересованост, в „Дипломатите“ се обръща внимание на коварната хищническа политика, в „Медиите“ темата пък е свобода на словото и т.н.

Бях си набелязал много цитати, защото книгата е пълна с идеи, но ще посоча само два:

„Говори се, че човек е социално животно, а някои задълбочени мислители твърдят, че той е политическо животно. Познавам жени, които биха се заклели, че той е сексуално животно. Във всички твърдения има известна доза истина, но нито едно от тях не е напълно вярно. Защото човекът е СЪСТЕЗАТЕЛНО животно.“

„– Религията е духовна патерица, но и духовно оръжие. В качеството си на патерица тя предлага всеобхватен отговор на необяснимото, докато за далновидни мъже като Мойсей тя е могъщо оръжие, с чиято помощ те налагат своите възгледи, представяйки ги за Божия повеля.

Всяка стъпка по пътя на прогреса превръща глава от библията в безобидна поезия…“

Самата история за това как се сдобих с книгата също е поучителна :) След дълго търсене я намерих на Славейков – разбира се, на скромната цена от 15 лева. След дълги преговори, които ми напомниха за времената, когато пазарувах из ориенталските пазари, накрая я взех за 16 лв., но в допълнение получих още две книги на Резник :)