Бюлетин

Нови НФ & Ф книги на български – януари, 2012 г. (Shannara)

"Подземното пътешествие на Нилс Клим" от Лудвиг Холберг | ДелакортНа българския пазар отбелязвам малко по-голяма активност от обичайната за първия месец на година. За моя изненада виждам и някакво разнообразие.

ИК „Бард“ са публикували втори том на „Роботите“ от Азимов в поредицата си „Велики майстори на фантастиката“. Наред с това ни предлагат и едно класическо фентъзи, базирано на нордическата митология – „Капан за върколаци“ от британеца М. Д. Лаклън. Оригиналното заглавие е Wolfangel и е първата част от Craw трилогията. Втората книга Fernir е вече на англоезичния пазар, а третата се очаква в средата на 2012 г.

Друго класическо фентъзи, което този месец ще зарадва феновете на жанра, е втората част на „Страхът на мъдреца“ (Хрониките на кралеубиеца, #2) от Патрик Ротфус. Издатели са „Прозорец“.

Докато „Хермес“ залагат отново на книга по PC игра – „Мас ефект: Разкритието“ от Дрю Карпишин, то „Кръгозор“ публикуват втората книга от антиутопичната YA поредица “Подборът“ на Aли Конди със заглавието „Кръстопът“.

Издателство „Колибри“ пък са подготвили хоръра с призраци на Джон Хардинг „Флорънс и Джайлс“.

„Ибис“ продължават с ърбънфентъзи-поредицата за полувампирката Кат (Среднощен ловец) от Джанин Фрост. Този месец ще видим книга трета – „На ръба на гроба“.

Едно от интересните заглавия, които съм попропуснала да забележа, е новото издание на „Подземното пътешествие на Нилс Клим“ от Лудвиг Холберг. Романът се води за първият научнофантастичен роман, писан в началото на осемнайсети век. Издателството, което ни предлага тази класика, е „Делакорт“.

„Захари Стоянов“ пък залагат на едно доста по-познато име на класическите фантастични творби. А именно – ново издание на „Войната на световете“ от Хърбърт Уелс.

От „Егмонт България“ започват издаването на няколко различни поредици от непознати за нашия пазар автори. За месец янури ни предлагат книга първа от пост-апокалиптичната трилогия на Илса Бик „Пепел“.