Кино | Телевизия

Трейлър на Игрите на глада (cinemascrotum)

The Hunger Games - banner (Игрите на глада)


„Игрите на глада“ се сдоби с нов трейлър, който е също толкова неинформативен като стария, само че по-кратък, понеже бе пуснат по време на свещената Суперкупа. Адаптацията на свръхпопулярната сред тийнейджърите книга на Сюзън Колинс е едно от най-очакваните заглавия за пролетта на 2012-та и много клети души предричат, че ще се превърне в културен феномен, поне от ранга на „Здрач“. Само дето тези семпли умове не осъзнават, че още в първата книга има повече смърт, кръв и насилие от всички серии на „Здрач“, взети заедно и умножени по 3.14.

Мда, „Игрите на града“ е доста брутално книжле. Когато ви представих първия трейлър, бях рядко лаконичен, тъй като все още не бях се докосвал до сървайвълските текстове на г-жа Колинс и официално обещах да прочета книгата. Три месеца по-късно вече съм до 200 и някоя страница, но този подвиг не ми носи утеха, като се има предвид, че първите 150 страници ги има в трейлърите. Обективно погледнато, книгата не е лоша, но не е и мегалитературното събитие, което всички интелектуалци промотират онлайн, още повече че авторката усилено се е вдъхновявала от механизмите на „Биг Брадър“ и е сътворила елементарна комбинация от „The Running Man“ и „Lord of the Flies“ с щипка „Battle Royale“ за колорит. Сега основният въпрос е ще ли отговаря филмът на книгата, или не. От това, което виждам от кадрите, мога да презюмирам, че ще, и то бая дословно. Мизерният бюджет от $78 милиона, който селскостопанската компания Lionsgate е осигурила на Гари Рос, е напълно достатъчен, за да представи битката за оцеляване на шайка тийнчета в горски условия, така че феновете не бива да се притесняват. Основният проблем обаче ще е ниският рейтинг, който несъмнено ще „убие“ доста от атмосферата, образно казано.

The Hunger Games - poster (Игрите на глада)


Сюжетът е следният (записвайте си, за да не се объркате) – в бъдещето САЩ се е разпаднал до малка държава, наречена Панем и разделена на 12 окръга, които се подчиняват на столицата Капитол. Тъй като преди години окръзите са имали наглостта да се разбунтуват срещу Капитола, сега са наказани да провеждат ежегодни Игри на глада. В общи линии 1 брой мъжко и 1 брой женско от всеки окръг на възраст 12-19 биват избирани с томбола да участват в битка до смърт, в която – естествено – трябва да остане само един. Накратко – в началото влизат 24 деца, а накрая излиза 1 завършен социопат.

Не звучи като „Здрач“, нали? Естествено, че не звучи, по дяволите. Дори книгите игри на Сим Николов имат повече литературна стойност от тези на Стефани Майер. За сметка на колежката си обаче Колинс владее повествованието много по-адекватно и умее да изгражда човешки образи с видимо по-реалистични проблеми от тези в кое приказно изчадие да се влюби. В главната роля е Дженифър Лоурънс, която помним като оная синята от „Х-Мен: Първата вълна“, а до нея е Лиъм Хемсуърт (братът на „Тор“) и Джош Хъчерсън (не го познавам), които тайно мечтаят да я заплодят. Трейлърът не показва почти нищо, освен че повечето пари са отишли във CGI-архитектурата на Капитола, а останалите – в ултимативната рекламна кампания, стартирала още преди една година и оляла интернет със снимчици, постерчета и дори лакове за нокти. (Jesus Christ!) И така, премиерата на ловджийския епос е през март, така че ако още не сте прочели книгата.. изобщо не я почвайте, вече е късно.