Кино | Телевизия

Каубой, нинджа и викинг = манджа с грозде (cinemascrotum)

Каубой, нинджа и викинг = манджа с грозде (cinemascrotum)

Когато един режисьор падне дотам, че да режисира филм със „срещу“ в заглавието си, това може да се приеме като тихата кончина на кариерата му. Ако си спомняте, преди време ви запознах с бъдещия проект на Бари Зоненфелд, който представлява адаптация на супер важния за културата и човечеството комикс „Динозаври срещу извънземни“, и той е доказателство за първото ми изречение. Този изроден жанр, чиито наименования конфронтират минимум по две несъвместими раси, е толкова навлязъл в Холивуд, че дори след провала на „Каубои и извънземни“ се превръща в най-модерния филмов тренд, като нито една кръстоска не е забранена – може да са вампири срещу цигани, или върколаци срещу стоножки, няма значение, стига да има много екшън, експлозии и поне три D-та.

Поредният пример за тази повсеместна кретения се нарича „Каубой Нинджа Викинг“ (неочаквано добра комбинация), който ще бъде режисиран от Марк Форстър („Бонд 22“), и за момента се очертава най-интересният от всички (освен, може би, предстоящият „Роботи срещу зомбита“, продуциран от Майкъл Бей… ха-ха!). Не, че пак не е по комикс и пак не е насочен към зрителите с обременени мозъчни функции, но сюжетът е нещото, което ме спечели, и съм убеден, че ако в лудниците се даваха Оскари, сценарият на „КНВ“ щеше да е първенец в категорията си. Обърнете внимание – историята е свързана със секретна програма, която обучава шизофреници и ги превръща в убийци. Един от участниците в програмата придобива три висши образУвания – като нинджа, като каубой и като викинг – и успява да избяга, а след това решава да отмъсти на бизнесмена, организирал програмата.

Момент, момент, нещо не разбрах! Те обучават шизофреници, за да ги превърнат в убийци? Хора, които почти 24/7 живеят в свой собствен свят и рядко възприемат реалността адекватно? С по-голям успех биха обучили бушмен на четмо и писмо, отколкото шизофреник на каквото и да е. За щастие всеки шизофреник с твърд предмет в себе си е потенциален убиец, така че обучението ще бъде кратко. Но то е специфично и съдържа ключови дисциплини, в които героят е обучаван да стъпва тихо като нинджа, да дои крави като каубой и да повръща като викинг. Въоръжен с тези нечовешки способности, протагонистът (нинджа-името му сигурно е Шизо) се изправя срещу създателя си, за да открие истината за себе си. Нещо като „Хана“, само че с повечко катани и по-малко грозни момиченца. Проблемът е, че цялата работа звучи като епос на SyFy TV, а да не говорим, че съвсем наскоро гледах комбинация между каубои и нинджи в „Пътят на самурая“ и гледката ме доведе до амок. Не знам какво е вашето мнение, но подобни сюжети ме карат да милея за Средновековието, където вместо на кино хората са се забавлявали на публични обезглавявания, и то без да дават пари за 3D очила. С нетърпение очаквам бъдещите хитове от жанра, като например „Цветя срещу Хлебарки“ или „Пижо и Пенда срещу Майкъл Маус“.