Колонка

За Конкурса за български фентъзи роман (Колонката на Ана Хелс)

Конкурс за български фентъзи роман 2012

Измина повече от месец от обявяването на Конкурса за български фентъзи роман, инициатива на „Сборище на трубадури“, „Човешката библиотека“ и „MBG Books“.

Мога само да кажа, че съм страшно доволна от първите повече от двадесет романа на младите (по душа или възраст, няма значение) и активни участници в конкурса, които решиха да споделят своите лично сътворени фентъзийни вселени със строгите, но справедливи жураещи.

Като отдавнашен любител на фентъзийни български опити мога да кажа, че има невероятни необработени диаманти сред първите кандидати, а идеите са безкрайно много и в повечето случаи почти майсторски изпълнени – от чисто фентъзи епики, достойни следователи на Фийст и Едингс, до маргинални жанрови изпълнения с фентъзийни и сай-фай елементи, като задължителни са и участниците от ърбън-жанра с все демоните, дяволите и ангелоподобните същества. Елфи, вампири, богове, юнаци, пътешественици във времето, магьосници, фантастични кораби – има всичко и по много. Но очакваме още и още.

* * *

И няколко непоискани съвета за начинаещите и не толкова започващи фентъзийни автори:

  1. Детайлното описание на действията ви в една екшън-рпг-игра не е роман – това е сценарий за игра. Ако наистина искате да избиете двеста елфа в битка с три хиляди робота – дайте някакво основание за същото, примерно история за това как прапрапрабабатата на даден елф е обидила смъртно прапрапрадядото на някой робот, като не е поискала да излезе на кафе с него. Разиграйте случката, напълнете я с цялата мъка на робота и презрение на елфата, и ето ви страдалческа история за любов и агресия, с поука за поколенията и мащабни баталии. Примерно говоря, да не се пуснете сега всички да се упражнявате на тема елфо-металистична любов.
  2. Не преписвайте дословно своите любими автори, като само сменяте имената на героите и местата – жураещите фентъзи класиката сме я чели, и ще я изловим за няколко страници време. Едно е да се вдъхновиш от мисленето на някой майстор, друго е да сбиеш на сто страници място няколко тома класическа епика. Ами не става, оставя лошо впечатление.
  3. Винаги след като завършите даден роман, се върнете в началото – потресаваща е разликата между качеството, езика и даже стила в началните и крайните глави на една и съща книга. До края на писанието ще сте толкова задобрели, че началото ще ви се стори чуждо, така че не се страхувайте да редактирате мислите си – световете ви само ще спечелят от това.
  4. Внимавайте много за първите три глави от историите си – понякога имате шанс да ви „осъдят“ само на база тях. Аз лично напоследък оставям много книги от библиотеката си, защото не са ми харесали в началото. И защото знам, че има още много, които няма да имат този проблем и ще ме грабнат, ако не с първото изречение, то поне с първата глава. Клишето, че нямате втори шанс за първо впечатление, е повече от вярно в случая.
  5. И се старайте да пишете грамотно. Моля ви. Боли страшно, когато четеш интелигентен и интересен текст и попаднеш на лудост като безумната за мен употреба на „ий“ за думи в множествено число. Например имате стипендии, а не стипендий, истории, а не историй, мелодии, а не мелодий. И хайде, и аз не го разбирам съвсем напълно винаги тоз пълен член и прекалявам с прилагателните на кило, но това е лекичко недопустимо за вас, авторите на книжни светове, майордомите на измислени вселени и владетелите на думите и писменото слово. Защото това сте вие – създатели, творци, мислители. И трябва да си пазите реномето.

* * *

Пишете. Ние ви четем. И няма да пропуснем да изпищим радостно от терасата, ако ни харесате много. Защото имаме надежда и вяра. Във вас. Реалността продължава да се пише, хванете здраво клавиатурите си и я разкрасете малко. Талантът, уверявам ви, е видим дори за леко късогледите.

* * *

Ана Хелс е добре познат книжен блогър и писателка. Посетете личния й сайт, „Фентъзийното място на Ана Хелс“, където ще намерите още много смели ревюта на книги и интересни подробности за нея.

4 comments on “За Конкурса за български фентъзи роман (Колонката на Ана Хелс)

  1. Колко хубаво казано! Споделям и подкрепям всичко казано с две ръце. Не е за вярване колко висок процент качествени и разнолики неща има в този конкурс. Автори като тези в конкурса ми променят от раз категорично ниското досегашно мнение за българското фентъзи. Продължавайте да пишете и да ни изненадвате приятно. :)

  2. Има наистина страхотни неща. Ще се размажа от кеф, ако в следващите два месеца се получат още попадения. Страхотно съжалявам, че победителят може да бъде само един. Би било супер, ако се намери начин да насърчим и останалите автори по някакъв начин.

  3. Да, аз вече имам набелязани няколко текста, които смятам, че задължително трябва да бъдат издадени – някои с леко редактиране, разбира се – и е жалко, че ще е само един, защото са толкова различни като стил и идеи, че трудно можеш да ги сравниш и оцениш по някакъв единен критерии, макар всички да са под островърхата шапка на фентъзито. :)

  4. Еее, не може ли да има повече победители тогава? ;)

Коментарите са изключени.