Бюлетин Книги

Ново и предстоящо на книжния пазар в ноемврийския студ (Ана Хелс)

Нови и предстоящи книги за ноември 2012

Ей, почти приключи красивата циганска есен (като има циганско лято, що да няма и такава есен, нали все трябва да сме мултикултурни и етноснокоректни), така примамливо овъртяна в бездъждие и сини небеса с някой и друг кемтрейл връз тях. И сега, мигове преди великата Топлофикация да ни удари през пръстите с поредната сметчица за някакво си топло, което не сме усетили дори в петичките, можем да се поогледаме на книжния пазар и да си набележим някоя и друга губивремка с шарени корици.

* * *

Битие, от Дейвид Брин

Бард-ци излизат с поне едно заглавие, заслужаващо си повече от един поглед, а именно Битие на Дейвид Брин. Според ревютата, които успях да изчета, говорим за наистина гигантски проект, който в своята мистична мащабност и сложнота ръга успешно лакти в наистина големите като Азимов, Кларк или Хърбърт. Чувствам се някак респектирана по правилния начин и може би лично аз бих оставила подобно четиво за след някоя и друга година на душевно остаряване, че с летящите ми мисли напоследък няма да отделя нужното на видимо прекрасно-многопластова и многолицева история като тази на Брин. Предвижда се скоро да видим и втората част от поредицата на Даниел ЕйбрахамКинжалът и монетата, наречена Кралска кръв. Последната част от трилогията излиза в хамериканските равнини към пролетта на 2013 г., така че ще попочакаме за приключване на историята сигурно до другата Коледа. Продължавам да не разбирам защо от Ейбрахам избраха това, а не „Long Price Quartet“, наистина се надявам някой друг да го е прилапал и да ни наизненада приятно в скоро време.

* * *

1Q84, от Харуки Мураками

Като заговорихме за мащабни междувремеви и междугалактически проекти, Колибри ще пусне на пазара най-новото от така величания Мураками, който аз продължително и безотговорно пропускам в книжните си ловни походи из дивите онлайн и офлайн-книжарници. Проектът носи името 1Q84 и е повече от явно кого импонира или трибютва, но защо ли като се сетя за странния японец, винаги правя повече от пряка връзка с неговия не по-малко странен сънародник от сериала „Герои“, който също летеше между времевите континиууми и алтернативности с някаква завистлива азиатска лекота. Прочетете повече за проекта. Странното е, че от моята света троица на колибринските автори никой не подава глава от печатницата, може би се целят в Коледа? Ще видим.

* * *

Обединени от божества, от Джоузеф Р. Лало

MBG books обявиха официално кориците и датите на издаване на заглавията, за които ви споменах миналия месец, между които Джуджетата на Маркус Хайнц, Паднали кралства на Морган Роудс, Невинният маг на Карън Милър и Обединени от божества на Джоузеф Лало. До края на годината ни чакат още купчина нови и познати автори. Има поредици за завършване и нови за започване, така че хвърляйте по един поглед обезателно и редовно на страницата на MBG, изненадите се крият зад ъгъла.

* * *

Часът на Чудовището, от Патрик Нес

Артлайн вадят на показ новите си проекти, с обичайно липсваща дата на издаване, но поне успокояващо се споменава 2012 г., та да се спойлим и тийзваме на воля (да, очевидно не съм сред будителите на българския език). Между трепетно очакващите ни заглавия се нареждат Часът на чудовището на Патрик Нес – един доста обсъждан проект на още по-обсъждан с добри помисли автор на разни дистопични и псевдоапокалиптични, но въпреки това качествени книжлета. Другите обявени проекти са нов алтернативно-исторически роман на Кен Фолет, който също активно пропускам покрай ушите си, но пък вие може би недейте – Опасно богатство, както и едно приятно детско на вид фентъзийче Крал Гарван на Майкъл Стюарт. Из фейсбука на „Артлайн“ пък се мъдрят няколко доста красиви или поне оригинални корици на още по-бъдещите им проекти, които имат най-вероятно таг за издаване някъде през 2013 г. – привидно класическото фентъзи на Стивън ДиасЕлмазеният дворец и Смъртниците на Джема Мали, което след малко активен рисърч се оказа интересна Нес-привидна дистопична трилогия, все още недовършена.

* * *

Облакът Атлас, от Дейвид Мичъл

Прозорец обявиха официално правата си над Облакът атлас на Дейвид Мичъл, чиято екранизация чакам с притаен дъх, дори и само за да видя мазничкия Хю Грант като дивак човекоядец. В сайта им намерих повече информация за поредния, но надявам се все така качествен междувремево-пространствен проект, чиято загатната форма и идеи са ми може би любимият вид история – книгите тип матрьошки винаги ме карат да се чувствам с една идея по-умна, отколкото реално съзнавам, че съм, а това си е приятно усещане, нека си призная.

* * *

И една малко срамотна новинка за последния (дай боже) Паолини шит за шарени дракончета. Съвсем скоро Хермес ще изпуснат на пазара и Наследството, за радост на десетките диви млади почитатели на смятания от някой си (вероятно майка му) за бъдещ крал на фентъзийния американски пазар. Ми не е. И дано не стане. Но вкусови предели всякакви.

* Новини за предстоящи и вече излезли заглавия ни изпращайте на адрес: или през формата за контакт.

3 comments on “Ново и предстоящо на книжния пазар в ноемврийския студ (Ана Хелс)

  1. Да беше питала и нас, до панаира ще пуснем както „Вампирът Лестат“ на Ан Райс в превод на Комата, така и страхотните „Легенди от Средната земя“ на Любо Николов :)
    А „Сиела“ какъв фантастичен роман ще вадят, ще сложи в джобчето си всички бг автори накуп :)

  2. Аз не питам никого, просто гледам сайтовете и обобщавам информацията по сравнително забавен начин от потребителска гледна точка. Грешка на издателите е , че крият бъдещите си планове от масовия потребител, и само под сурдинка на доверени хора шепнат за тоя или оня проект. Или по-скоро не им пука да ги обявяват предварително, малко за изключенията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.