Бюлетин Книги

Ново и предстоящо на книжния пазар в ноемврийския студ (Ана Хелс)

Нови и предстоящи книги за ноември 2012

Ей, почти приключи красивата циганска есен (като има циганско лято, що да няма и такава есен, нали все трябва да сме мултикултурни и етноснокоректни), така примамливо овъртяна в бездъждие и сини небеса с някой и друг кемтрейл връз тях. И сега, мигове преди великата Топлофикация да ни удари през пръстите с поредната сметчица за някакво си топло, което не сме усетили дори в петичките, можем да се поогледаме на книжния пазар и да си набележим някоя и друга губивремка с шарени корици.

* * *

Битие, от Дейвид Брин

Бард-ци излизат с поне едно заглавие, заслужаващо си повече от един поглед, а именно Битие на Дейвид Брин. Според ревютата, които успях да изчета, говорим за наистина гигантски проект, който в своята мистична мащабност и сложнота ръга успешно лакти в наистина големите като Азимов, Кларк или Хърбърт. Чувствам се някак респектирана по правилния начин и може би лично аз бих оставила подобно четиво за след някоя и друга година на душевно остаряване, че с летящите ми мисли напоследък няма да отделя нужното на видимо прекрасно-многопластова и многолицева история като тази на Брин. Предвижда се скоро да видим и втората част от поредицата на Даниел ЕйбрахамКинжалът и монетата, наречена Кралска кръв. Последната част от трилогията излиза в хамериканските равнини към пролетта на 2013 г., така че ще попочакаме за приключване на историята сигурно до другата Коледа. Продължавам да не разбирам защо от Ейбрахам избраха това, а не „Long Price Quartet“, наистина се надявам някой друг да го е прилапал и да ни наизненада приятно в скоро време.

* * *

1Q84, от Харуки Мураками

Като заговорихме за мащабни междувремеви и междугалактически проекти, Колибри ще пусне на пазара най-новото от така величания Мураками, който аз продължително и безотговорно пропускам в книжните си ловни походи из дивите онлайн и офлайн-книжарници. Проектът носи името 1Q84 и е повече от явно кого импонира или трибютва, но защо ли като се сетя за странния японец, винаги правя повече от пряка връзка с неговия не по-малко странен сънародник от сериала „Герои“, който също летеше между времевите континиууми и алтернативности с някаква завистлива азиатска лекота. Прочетете повече за проекта. Странното е, че от моята света троица на колибринските автори никой не подава глава от печатницата, може би се целят в Коледа? Ще видим.

* * *

Обединени от божества, от Джоузеф Р. Лало

MBG books обявиха официално кориците и датите на издаване на заглавията, за които ви споменах миналия месец, между които Джуджетата на Маркус Хайнц, Паднали кралства на Морган Роудс, Невинният маг на Карън Милър и Обединени от божества на Джоузеф Лало. До края на годината ни чакат още купчина нови и познати автори. Има поредици за завършване и нови за започване, така че хвърляйте по един поглед обезателно и редовно на страницата на MBG, изненадите се крият зад ъгъла.

* * *

Часът на Чудовището, от Патрик Нес

Артлайн вадят на показ новите си проекти, с обичайно липсваща дата на издаване, но поне успокояващо се споменава 2012 г., та да се спойлим и тийзваме на воля (да, очевидно не съм сред будителите на българския език). Между трепетно очакващите ни заглавия се нареждат Часът на чудовището на Патрик Нес – един доста обсъждан проект на още по-обсъждан с добри помисли автор на разни дистопични и псевдоапокалиптични, но въпреки това качествени книжлета. Другите обявени проекти са нов алтернативно-исторически роман на Кен Фолет, който също активно пропускам покрай ушите си, но пък вие може би недейте – Опасно богатство, както и едно приятно детско на вид фентъзийче Крал Гарван на Майкъл Стюарт. Из фейсбука на „Артлайн“ пък се мъдрят няколко доста красиви или поне оригинални корици на още по-бъдещите им проекти, които имат най-вероятно таг за издаване някъде през 2013 г. – привидно класическото фентъзи на Стивън ДиасЕлмазеният дворец и Смъртниците на Джема Мали, което след малко активен рисърч се оказа интересна Нес-привидна дистопична трилогия, все още недовършена.

* * *

Облакът Атлас, от Дейвид Мичъл

Прозорец обявиха официално правата си над Облакът атлас на Дейвид Мичъл, чиято екранизация чакам с притаен дъх, дори и само за да видя мазничкия Хю Грант като дивак човекоядец. В сайта им намерих повече информация за поредния, но надявам се все така качествен междувремево-пространствен проект, чиято загатната форма и идеи са ми може би любимият вид история – книгите тип матрьошки винаги ме карат да се чувствам с една идея по-умна, отколкото реално съзнавам, че съм, а това си е приятно усещане, нека си призная.

* * *

И една малко срамотна новинка за последния (дай боже) Паолини шит за шарени дракончета. Съвсем скоро Хермес ще изпуснат на пазара и Наследството, за радост на десетките диви млади почитатели на смятания от някой си (вероятно майка му) за бъдещ крал на фентъзийния американски пазар. Ми не е. И дано не стане. Но вкусови предели всякакви.

* Новини за предстоящи и вече излезли заглавия ни изпращайте на адрес: или през формата за контакт.

Warning: Undefined array key "showRichComments" in /home/trubadur/public_html/wp-content/themes/troubadours-magazine/comments.php on line 29

3 comments on “Ново и предстоящо на книжния пазар в ноемврийския студ (Ана Хелс)

  1. Да беше питала и нас, до панаира ще пуснем както „Вампирът Лестат“ на Ан Райс в превод на Комата, така и страхотните „Легенди от Средната земя“ на Любо Николов :)
    А „Сиела“ какъв фантастичен роман ще вадят, ще сложи в джобчето си всички бг автори накуп :)

  2. Аз не питам никого, просто гледам сайтовете и обобщавам информацията по сравнително забавен начин от потребителска гледна точка. Грешка на издателите е , че крият бъдещите си планове от масовия потребител, и само под сурдинка на доверени хора шепнат за тоя или оня проект. Или по-скоро не им пука да ги обявяват предварително, малко за изключенията.

Коментарите са изключени.