Кино | Телевизия Колонка

Четвърт век по-късно – Хищникът и Шейн Блек отново заедно

Илюстрация към Четвърт век по-късно - Хищникът и Шейн Блек отново заедно

Колонката на CINEMASCROTUM. Къде още можете да го намерите? Харесайте страница и посетете сайт.

 

След двете подигравки „Alien Vs. Predator“ и анемичната творба със селскостопанска насоченост, наречена „Predators“, самата мисъл да се прави филм за безобразно грозния космически ловджия бе равносилно на скачане от десетметров мост с петнадесетметрово въже за бънджи. Лично аз бях оставил всякакви надежди за продължение, което да стъпи дори на малкия пръст на първия „Хищник“, и то не само защото пръстите му са толкова тлъсти. Сега обаче франчайзът е на път да получи инжекция с адреналин, тъй като Collider ни докладва, че „Лисицата на 20-ти век“ обмисля нови приключения за култовия pussy-face извънземен, които ще бъдат режисирани от още по-култовия Шейн Блек.

Шейн Блек и Хищника имат обща сантиментална история, а както знаете, Историята има навика да се повтаря, така че двамата скоро ще направят пълен кръг във взаимоотношенията си. Само дето този път Блек няма да е полу-статист, който да разказва мръсни вицове и после да стане на кайма, а ще седи на режисьорското столче и ще дава творчески команди – задача, с която се справи перфектно в „Целувки и куршуми“ и повече от перфектно в „Железният човек 3“, превръщайки го, напълно очаквано, в най-идейната и остроумна част от тъпата трилогия на MARVEL. Освен че притежава безспорни умения да пише интересни сценарии със забавен диалог („Смъртоносно оръжие“, „Последният бойскаут“) лично Блек е бил нает да полира сценария на Джим & Джон Томас за първия „Хищник“, а това означава, че има опит с концепцията и е наясно с потенциала на поредицата. За момента няма информация кога точно се очаква началото на продукцията, тъй като Ш. Б. е предварително ангажиран с други два проекта, които са на етап „до кривата круша“, така че всеки опит да си запазите билет преди лятото на 2017-та би довел до паника на гишетата.

Сега знам какво се питате – ще видим ли отново бай Арнолд!? Липсата на данни ме принуждава да отговоря с „Откъде да знам?“, докато логиката ме кара да отговоря с „Абсурд!“ Ако Шварценегер се върне, това има 45% вероятност да превърне лентата в неумишлена пародия, ала такива са рисковете от масажирането на екшън-его след 65 годишна възраст. Не ми вярвате ли – питайте г-н Харисън Форд! Или по-добре недейте, понеже е все още в инвалидна количка, след като си счупи старите кокали на снимачната площадка на новите „Star Wars“, докато се опитваше да отвори вратата на „Хилядолетния сокол“ с ритник.

По думите на самия Шейн, филмът няма да бъде рибуут, както първоначално бе обявено, а директен сикуъл, който да използва и доразвие вече изградената митология. Блек може и да не е сред ТОП-режисьорите на Холивуд, но със сигурност е едно от най-талантливите същества там и фактът, че този талант си стои практически недокосван в продължение на почти две десетилетия, е проява на престъпна небрежност. Не всички знаят, но оригиналният дизайн на Хищника (снимката долу) е бил страхотно малоумен, и то не само защото в гумения костюм се е спарвал младият белгийски мускул Жан-Клод Ван Дам. Искрено се надявам Блек да не вземе да изтрещи и да реши, че ще бъде много весело, ако върне стария външен вид на извънземния дългуч. Не че нещо, но винаги бих предпочел ugly motherfucker с негърски dreadlocks, отколкото какъвто и да е Ван Дам.

 

Cinemascrotum

 

 

Илюстрация за ригиналния дизайн на Хищника

Оригиналният дизайн на Хищника

 

4 comments on “Четвърт век по-късно – Хищникът и Шейн Блек отново заедно

  1. Най-мразя да се подиграваш на Хан Соло. Чета те само за да се дразня от нелепите ти изказвания за него.

  2. Iron Man 3 е може би най-слабия от Марвел вселената. По-слаб дори от първия Тор, който поне беше гледаем.
    Относно Predators, наистина анемичен е много добре подбрано определение.

  3. Зависи какво търсиш в един филм. Първите два Железни човека бяха пълна трагедия на сценарно и пародия на режисиьроско ниво, с почти нищо идейно в реализацията им. Тройката е нестандартен, арогантен и излиза извън заучените рамки на MARVEL, да не говорим, че има някои от най-добрите екшън моменти в трилогията и най-остроумния диалог в MARVEL-ски филм. /може би дори по-добър от този на Уедън в „Отмъстителите“/

    П.С. Първият „Тор“ е много по-добре заснет от 70% боклуците на MARVEL, така че пак стигаме до въпроса какво точно търсиш в един филм – марвелщина или кинематография.

  4. Лично не съм кой знае какъв фен на поредицата. Зъл извънземен, който преследва група пищящи и врещящи земляни, избивайки ги един по един и накрая оцеляват пича и готината мадама? „Психо“ ама на стероиди Хищникът… т.е. първия от поредицата го изгледах последен. Колкото до „Predators“, виж той наистина, ама наистина ми хареса. Заслуга имаше основно Ейдриън Броуди с изключително необичайна за него роля, която изигра перфектно. Още повече, че идеята за ловния парк на хищниците също беше доста добра. Но дето се казва всяка жаба със своя гьол. Нали?

Коментарите са изключени.