Библиотека Книги Личности

Явор Цанев – 8 въпроса за научнофантастични, фентъзи и хорър книги

Илюстрация към Явор Цанев - 8 въпроса за научнофантастични, фентъзи и хорър книги

Вижте всички отговорили. Въпросите са взети от играта на Джон Денардо в SF Signal: An 8 Question Science Fiction, Fantasy & Horror Book Meme.

1. Първият научнофантастичен, фентъзи или хорър роман, който прочетох:

Трудно е да си спомня, защото голяма част от юношеската приключенска литература граничи с фантастиката, хоръра и т.н., но може би все пак първият такъв роман беше „Изгубеният свят“ на Артър Конан Дойл (отначало се сетих за „Алън Куотърмейн / Рудниците на цар Соломон“ на Х. Райдър Хагард, но той все пак се води приключенски). Иначе това бяха основно заглавия от Библиотека „Галактика“ – особено ярко си спомням „Междинна станция“, „Гробищен свят“, „Градът“ на Клифърд Саймък, „Среща с Рама“ на Артър Кларк, „Ветровете на времето“ на Чад Оливър, „Лунна дъга“ на Сергей Павлов и разбира се „Не е време за герои“ на Сам Лундвал. Да се спра, че са доста в поредицата… Някъде по него време ме впечатли и „Какавидите“ на Джон Уиндам.

 

корица

 

2. Последният научнофантастичен, фентъзи или хорър роман, който прочетох и който бих сложил в списъка ми с „Топ 20“, е:

Напоследък чета преди всичко разкази. Аз съм от тези хора, които обичат да си отделят свободен ден за четене на нещо по-дълго, а това много рядко ми се случва. Повечето книги, които чета, май не са точно в тези категории, но понеже едва ли някой ще спомене тук Томас Харис (предполагам, че клони към трилър) – ще посоча романа му „Червения дракон“. Перфектен.

 

корица

 

3. Последният научнофантастичен, фентъзи или хорър роман, който не успях да завърша, беше:

Рядко дочитам книга, която не ме хване още в началото, така че тях няма да ги броя. Това е момент, в който още се чудиш дали да я четеш, част от избора. А минеш ли средата, е тъжно да зарежеш четивото, все пак е добре да дадеш шанс на историята и да я довършиш.

4. Автор на научна фантастика, фентъзи или хорър, на когото не мога да се наситя, е:

Определено това е Рей Бредбъри, по простата причина, че разказите му могат да се препрочитат безкрайно много пъти и да продължават да ти доставят удоволствие. Освен това идейно са достатъчно разнообразни. Някои от романите му също.

 

корица

 

5. Автор на научна фантастика, фентъзи или хорър, за когото ме е срам да си призная, че не съм чел, е:

Всички добри автори, които не сме чели, са пропуск, но едва ли трябва чак пък да се срамуваме от това. Твърде вероятно е в същото време да сме прочели нещо друго, което да си заслужава вниманието. Пък и никога няма да успеем да прочетем всичко, което всъщност е хубаво.

6. Научнофантастичен, фентъзи или хорър роман, който бих препоръчал на всеки, незапознат с тези жанрове, е:

Смятам, че ако човек не хареса „Пикник край пътя“ на Аркадий и Борис Стругацки, за него няма шанс да хареса някога фантастика.

 

корица

 

7. Научнофантастичен, фентъзи или хорър роман, който е ужасно подценяван, е:

Смятам, че като цяло са подценявани българските автори.

 

корица

 

8. Научнофантастичен, фентъзи или хорър роман, който е ужасно надценен, е:

Със сигурност има такива, но в края на въпросите искам да приключа с нещо позитивно – четете и ще сформирате собствения си вкус благодарение на това, което опитвате. Вкусът на останалите е само препоръчителен и ориентировъчен. Книгата, която ви докосне истински, ще откриете сами.

 

 

Явор Цанев е собственик на издателство „Gaiana“, а разказите, които пише, се радват на все по-голяма популярност. В общността е не по-малко известен и със съставителството на списание „Дракус“. Последната книга с разкази на Явор се казва „Слънчогледите“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.