Библиотека Книги Личности

Явор Цанев – 8 въпроса за научнофантастични, фентъзи и хорър книги

Илюстрация към Явор Цанев - 8 въпроса за научнофантастични, фентъзи и хорър книги

Вижте всички отговорили. Въпросите са взети от играта на Джон Денардо в SF Signal: An 8 Question Science Fiction, Fantasy & Horror Book Meme.

1. Първият научнофантастичен, фентъзи или хорър роман, който прочетох:

Трудно е да си спомня, защото голяма част от юношеската приключенска литература граничи с фантастиката, хоръра и т.н., но може би все пак първият такъв роман беше „Изгубеният свят“ на Артър Конан Дойл (отначало се сетих за „Алън Куотърмейн / Рудниците на цар Соломон“ на Х. Райдър Хагард, но той все пак се води приключенски). Иначе това бяха основно заглавия от Библиотека „Галактика“ – особено ярко си спомням „Междинна станция“, „Гробищен свят“, „Градът“ на Клифърд Саймък, „Среща с Рама“ на Артър Кларк, „Ветровете на времето“ на Чад Оливър, „Лунна дъга“ на Сергей Павлов и разбира се „Не е време за герои“ на Сам Лундвал. Да се спра, че са доста в поредицата… Някъде по него време ме впечатли и „Какавидите“ на Джон Уиндам.

 

корица

 

2. Последният научнофантастичен, фентъзи или хорър роман, който прочетох и който бих сложил в списъка ми с „Топ 20“, е:

Напоследък чета преди всичко разкази. Аз съм от тези хора, които обичат да си отделят свободен ден за четене на нещо по-дълго, а това много рядко ми се случва. Повечето книги, които чета, май не са точно в тези категории, но понеже едва ли някой ще спомене тук Томас Харис (предполагам, че клони към трилър) – ще посоча романа му „Червения дракон“. Перфектен.

 

корица

 

3. Последният научнофантастичен, фентъзи или хорър роман, който не успях да завърша, беше:

Рядко дочитам книга, която не ме хване още в началото, така че тях няма да ги броя. Това е момент, в който още се чудиш дали да я четеш, част от избора. А минеш ли средата, е тъжно да зарежеш четивото, все пак е добре да дадеш шанс на историята и да я довършиш.

4. Автор на научна фантастика, фентъзи или хорър, на когото не мога да се наситя, е:

Определено това е Рей Бредбъри, по простата причина, че разказите му могат да се препрочитат безкрайно много пъти и да продължават да ти доставят удоволствие. Освен това идейно са достатъчно разнообразни. Някои от романите му също.

 

корица

 

5. Автор на научна фантастика, фентъзи или хорър, за когото ме е срам да си призная, че не съм чел, е:

Всички добри автори, които не сме чели, са пропуск, но едва ли трябва чак пък да се срамуваме от това. Твърде вероятно е в същото време да сме прочели нещо друго, което да си заслужава вниманието. Пък и никога няма да успеем да прочетем всичко, което всъщност е хубаво.

6. Научнофантастичен, фентъзи или хорър роман, който бих препоръчал на всеки, незапознат с тези жанрове, е:

Смятам, че ако човек не хареса „Пикник край пътя“ на Аркадий и Борис Стругацки, за него няма шанс да хареса някога фантастика.

 

корица

 

7. Научнофантастичен, фентъзи или хорър роман, който е ужасно подценяван, е:

Смятам, че като цяло са подценявани българските автори.

 

корица

 

8. Научнофантастичен, фентъзи или хорър роман, който е ужасно надценен, е:

Със сигурност има такива, но в края на въпросите искам да приключа с нещо позитивно – четете и ще сформирате собствения си вкус благодарение на това, което опитвате. Вкусът на останалите е само препоръчителен и ориентировъчен. Книгата, която ви докосне истински, ще откриете сами.

 

 

Явор Цанев е собственик на издателство „Gaiana“, а разказите, които пише, се радват на все по-голяма популярност. В общността е не по-малко известен и със съставителството на списание „Дракус“. Последната книга с разкази на Явор се казва „Слънчогледите“.