Колонка

Конкурси, конкурси (Колонката на Ана Хелс)

Илюстрация към Конкурси, конкурси ( Колонката на Ана Хелс )


За моя огромна радост в последните няколко години се засили интересът към българските автори на каквито и да било текстове, като качеството прогресивно скача с всяка изминала година и конкурс. Като част от много жураещи сплотявания за различни фантастично-фентъзийни цели имах удоволствието да прочета както текстове, преправяни милион пъти от своите създатели в продължение на години, така и родени от брутален изблик на талант неща, създадени буквално за броени седмици. Разбира се, сред златото има и много, много плява, но пък как радва всеки чудесен текст и как тежи, че не можеш да издадеш всичко хубаво, което трябва, просто трябва да бъде прочетено и да даде на младите и не толкова млади хора една минута отдих от реалността и сивотата, които морят така бързо, както никоя болест не успява.

С годините някак поизчезнаха обичайните български подозрителност и очакване за гарантирано прецакване и шуробаджанащина, или поне намаляха при що-годе умните хора. Спечелилите текстове във всички конкурси, където съм участвала, са били страхотни, и ако не са винаги съвсем по моя вкус, това не ги прави по-малко идеални за хиляди други читатели. Само чрез подобни инициативи успяват да видят бял свят текстове-съкровища, и да се създадат и възпитат истински творци, така че приветствам абсолютно всяко подобно начинание и вероятно ще ги подкрепям, докато чета. Което ще е доста дълго.

В края на лятото всички създатели на фантастични, фентъзийни, ужасийни и невъзможностни текстове все още имат време да се включат в няколко страхотни конкурса, където ги очакват зажаднели за интересни четива хора, които ще ги оценят по най-добрия възможен начин – като читатели.

На първо място това е конкурсът на MBG Books за нов български фентъзи роман – срокът е чак до 30.10 и можете да участвате с колкото искате свои романи, стига да отговарят на изискванията за обем и все пак – за жанр. Повече информация можете да намерите точно тук, в сайта на Трубадурите.

Не по-малко страхотен е конкурсът на издателство „Гаяна“ и списание „Дракус“ за разказ, вдъхновен от Стивън Кинг, където до 21.9 можете да изпращате своите страховити измишльотини и сериозни хорърии – прочетете повече на сайта на списанието в раздела „Текущи конкурси“.

За творящите в кратката форма само до 31.8 можеха да участват и в конкурса на ЛАРП център за фентъзи разказ, вдъхновен от Изтока във всички негови форми.

Съживяването на жанра книги-игри пък намери своя конкурс на екипа на вездесъщата Таласъмия, която до 15.5.2015 позволява на всеки да се включи със своята трактовка за книжно приключение със зарчета и химикал, или просто прехвърляне от страница на страница – повече информация ви очаква във форума им посветен на книгите-игри.

Очакват ви още десетки конкурси всяка година, които могат да бъдат вашите 15 минути или по-скоро години слава и признание от доказано интелигентни четящи хомо сапиенси – онзи вид хуманоиди, които ще спасят света от подвидовете чалго-салфеткаджии и гордо-нечетивци. Присъединете се към армията пишещи заради писменото слово и отворете съзнанието и фантазията си – може би във вас се крие следващият Булгаков, Толкин или Абъркромби, пък не го знаете – позволете да бъдете открити :)

Ана Хелс

Един коментар по “Конкурси, конкурси (Колонката на Ана Хелс)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.