Колонка

Конкурси, конкурси (Колонката на Ана Хелс)

Илюстрация към Конкурси, конкурси ( Колонката на Ана Хелс )


За моя огромна радост в последните няколко години се засили интересът към българските автори на каквито и да било текстове, като качеството прогресивно скача с всяка изминала година и конкурс. Като част от много жураещи сплотявания за различни фантастично-фентъзийни цели имах удоволствието да прочета както текстове, преправяни милион пъти от своите създатели в продължение на години, така и родени от брутален изблик на талант неща, създадени буквално за броени седмици. Разбира се, сред златото има и много, много плява, но пък как радва всеки чудесен текст и как тежи, че не можеш да издадеш всичко хубаво, което трябва, просто трябва да бъде прочетено и да даде на младите и не толкова млади хора една минута отдих от реалността и сивотата, които морят така бързо, както никоя болест не успява.

С годините някак поизчезнаха обичайните български подозрителност и очакване за гарантирано прецакване и шуробаджанащина, или поне намаляха при що-годе умните хора. Спечелилите текстове във всички конкурси, където съм участвала, са били страхотни, и ако не са винаги съвсем по моя вкус, това не ги прави по-малко идеални за хиляди други читатели. Само чрез подобни инициативи успяват да видят бял свят текстове-съкровища, и да се създадат и възпитат истински творци, така че приветствам абсолютно всяко подобно начинание и вероятно ще ги подкрепям, докато чета. Което ще е доста дълго.

В края на лятото всички създатели на фантастични, фентъзийни, ужасийни и невъзможностни текстове все още имат време да се включат в няколко страхотни конкурса, където ги очакват зажаднели за интересни четива хора, които ще ги оценят по най-добрия възможен начин – като читатели.

На първо място това е конкурсът на MBG Books за нов български фентъзи роман – срокът е чак до 30.10 и можете да участвате с колкото искате свои романи, стига да отговарят на изискванията за обем и все пак – за жанр. Повече информация можете да намерите точно тук, в сайта на Трубадурите.

Не по-малко страхотен е конкурсът на издателство „Гаяна“ и списание „Дракус“ за разказ, вдъхновен от Стивън Кинг, където до 21.9 можете да изпращате своите страховити измишльотини и сериозни хорърии – прочетете повече на сайта на списанието в раздела „Текущи конкурси“.

За творящите в кратката форма само до 31.8 можеха да участват и в конкурса на ЛАРП център за фентъзи разказ, вдъхновен от Изтока във всички негови форми.

Съживяването на жанра книги-игри пък намери своя конкурс на екипа на вездесъщата Таласъмия, която до 15.5.2015 позволява на всеки да се включи със своята трактовка за книжно приключение със зарчета и химикал, или просто прехвърляне от страница на страница – повече информация ви очаква във форума им посветен на книгите-игри.

Очакват ви още десетки конкурси всяка година, които могат да бъдат вашите 15 минути или по-скоро години слава и признание от доказано интелигентни четящи хомо сапиенси – онзи вид хуманоиди, които ще спасят света от подвидовете чалго-салфеткаджии и гордо-нечетивци. Присъединете се към армията пишещи заради писменото слово и отворете съзнанието и фантазията си – може би във вас се крие следващият Булгаков, Толкин или Абъркромби, пък не го знаете – позволете да бъдете открити :)

Ана Хелс

Един коментар по “Конкурси, конкурси (Колонката на Ана Хелс)

Коментарите са изключени.