Книги Колонка

Кръстоносец – Тим Северин

Снимка на Тим Северин
Тим Северин (снимка: Aaron R. Linderman)

 

Стоян Христов

Кръстоносецът на Тим Северин

ревю

 

Корица на Кръстоносец от Тим СеверинНай-накратко „Кръстоносец“ от Тим Северин е пътепис за двама души, които изминават на коне целия път по стъпките на Първия кръстоносен поход от Буйон, Белгия, до Ерусалим, Израел. Дори и само толкова да беше, пак не е малко, но това вероятно е най-пленителният пътепис, който някога съм чел. В него е преплетена колкото съвременната гледна точка, толкова и историята на оригиналния Първи кръстоносен поход. Перипетиите на участниците тогава и сега са разказани така живо, интелигентно и с чувство за хумор, че човек инстинктивно усеща кога и какви са били проблемите и емоциите, вълнували участниците.

Първият кръстоносен поход е бил доста интересно събитие във всякакъв план – религиозен, социален, исторически, икономически, военен и какъв ли още не. Това е било нечувано предизвикателство за онова време и макар да има съмнения в користните намерения на някои от организаторите, за масата участници той си е бил единствено изпитание за вярата и поклонническо пътешествие към Светите земи. Това е установил и видният изследовател на древни загадки Тим Северин, особено запленен от личността на един от основните предводители и главна фигура на северозападното разклонение на похода – херцог Годфроа дьо Буйон. Заинтригуван дотолкова, че през 1988 решава да провери изпитанието на собствен гръб.

Карта ог Гугъл мапс
На един лист си записвах имената на всички населени места, откъдето минават героите, и ги нанасях на картата. Получи се следната пътека…

 

Три години (1096-1098) са били необходими тогава на западноевропейците, за да стигнат до Божи гроб. Разбира се, жертвите и лишенията на днешните пилигрими не могат да се сравняват с глада и мизерстването на предшествениците им, но замислете се дали и днес с лекота могат да бъдат изминати няколко хиляди километра в компанията на своенравен арденски тежковоз – 800 kg живо тегло, сприхав нрав и отмъстителни копита, колкото супени чинии. А ако такъв жребец се засили на бойното поле, бихте ли искали да сте му насреща?

Като книжно тяло книгата също представлява истинско бижу – твърди корици, плътна гланцирана хартия, цветни илюстрации. Самият ѝ вид внушава: „Аз имам стойност и съм тук, за да остана. А ти?“

Хиляди благодарности към Д., чийто радар по неведом начин е засякъл точното време, когато бих имал нужда да прочета нещо толкова специално! Иска ми се да споделя, да разкажа, да говоря още за тази книга, защото прочетеното беше толкова хубаво :)

Малко от книгата:

Най-добрата екипировка за прекосяване на България изглежда е доброто храносмилане и няколко номера по-големи панталони.

* * *

Последното впечатление, което отнесох със себе си, беше колко необикновено и богато бяха надарени всички страни, през които бяхме преминали. Зелена и плодородна, земята от Белгия до България споделяше като обща черта естественото богатство на хубавия климат и добрата почва. С редки изключения белгиецът, люксембургчанинът, германецът, австриецът, унгарецът, югославянинът и българинът бяха показали черти като трудолюбие и гостоприемство, както и едно общо усещане за удовлетвореност.

На предложението на възторжените маси Годфроа да стане крал на Ерусалим той отговорил с останалата в историята велика фраза, която за последно ни показва що за натура е бил: “Не мога да нося корона от злато там, където Исус е носил трънен венец.“ Загинал е там година по-късно, а гробът му не е отбелязан с нищо друго освен една обикновена каменна пейка по пътя към Голгота.

Стоян Христов

Стоян Христов превежда разкази от немски, ревюира и пише статии в „Сборище на трубадури“. Преди всичко обаче редовно публикува първи впечатления от последно прочетеното в един от най-старите български блогове за книжни ревюта: zonkobg.blogspot.com