Бюлетин

Отговор на Въпрос 3 от Кръг 1 от Играта на въпроси и лова на отговори

Орсън Уелс и Ан Робинсън

 

 

Въпрос 3 от Кръг 1:

Когато си роден в Холивуд, вероятно актьорската професия изглежда по-привлекателно откъдето и да е другаде. Това се случва с Ан, която в кариерата си има участия в многобройни сериали и филми. Тя никога не печели „Оскар“ или някоя от другите големи награди, но остава в историята с ролите си в две различни филмови адаптации на един и същ роман, разделени във времето с повече от половин век. При това, между тях тя участва и в сериал, вдъхновен от тази книга. Все пак, едва деветгодишна, тя не взима участие в първата медийна адаптация по романа, която предизвиква скандал при излъчването си. Как се казва книгата, която служи за основа на тези адаптации и кой е нейният автор?

Отговор:

„Война на световете“ от Хърбърт Уелс

Популярността на тази творба до голяма степен се дължи на двама души с еднакво звучащи фамилни имена – английският писател Хърбърт Уелс и американският режисьор и продуцент Орсън Уелс. Книгата е писана в края на 19 век и пресъздава от първо лице историята на нападението на марсианците над Южна Англия. Според самия Уелс вдъхновението за нея идва от съдбата на местното население в Тасмания при сблъсъка му с превъзхождащото го в технологично отношение европейски заселници. А какво би станало, ако европейците са в положението на тасманийците? Така се ражда тази творба, която е една от основополагащите в жанра. Радиоадаптацията на Орсън Уелс през 1938 г. води до скандал, защото американският продуцент решава да смени мястото на действието и събитията се развиват в района на Ню Йорк, а някои радиослушатели остават с впечатлението, че наистина има извънземна инвазия. Реалните мащаби на паниката са преувеличени, а жадната за сензации преса раздухва допълнително скандала. Хърбърт Уелс и Орсън Уелс се срещат само веднъж, две години след станалото прословуто предаване, при което англичанинът шеговито пита колегата си дали наистина е имало паника или просто е било един от номерата по време на Хелоуин.

 

снимка
31.10.1938 – Орсън Уелс говори пред репортери, след като предаването му предизвиква паника.

Актрисата Ан Робинсън играе Силвия ван Бурен във филмовата екранизация от 1953 г. Тя участва и в три епизода от сериала „Война на световете“ от 1988 г., а в кино лентата на Стивън Спилбърг от 2005 г. се появява като тъщата на персонажа, изигран от Том Круз.

снимка
Актрисата Ан Робинсън, 1955

Това се оказа най-трудният въпрос досега, съдейки по съотношението между верните и подадените отговори. Въпреки това позналите са 85 души. Остава още един въпрос до края на първи кръг, след което ще дадем награда на победителя в него. Не забравяйте, че имаме годишна награда и че точките за отговорите Ви се сумират, дори и да не спечелите в отделните кръгове.

Картата показва местоположението на вярно отговорилите от България (има познал и от Испания. Имайте предвид обаче, че можем да изпратим наградата само до адрес в страната).