Кино | Телевизия

„Ню Йорк Таймс“ за „Игра на Тронове“

В навечерието на пилотния епизод на „Игра на Тронове“ „Ню Йорк Таймс“ публикува ревю, което раздвижва духовете и предизвика еднозначни реакции. В ревюто, озаглавено „Фантастичен свят на причудливи враждуващи кралства“ (A Fantasy World of Strange Feuding Kingdoms), авторката Ginia Bellafante нарича предстоящата телевизионна поредица на HBO „…момчешка измислица, насочила своята снизходителност към другата половина на народонаселението…“ и „…детско драматично театрално представление на сексуална тематика…“, посочвайки, че „…в действителност истинската перверзия е усещането за предизвикателство към морала, като че ли подхвърлено между другото, за дамите сред зрителите, заради оправданите страхове, че в противен случай никоя жива жена не би гледала сериала…“. Авторката дава за пример други успешни сериали на телевизията като „Семейство Сопрано“, „Нарко мрежа“, „Рим“, „Дедууд“ и „Голяма любов“ с твърдението, че „…когато една телевизия се отклони от собствения си инстинкт за социалното в реалния свят, какъвто е случаят с вампирската сага „Истинска кръв“, нещата започват да изглеждат евтино, а ние чувстваме, че сме оставени в ръцете на измамници.“

"Игра на тронове" (Game of Thrones) - кадър от 14-минутния трейлър в сайта на HBO
"Игра на тронове" (Game of Thrones) - кадър от 14-минутния трейлър в сайта на HBO

 

Малко по-рано през изминалата седмица MSNBC, от друга страна, публикува ревю от Susan C. Young, наситено с положителни очаквания, приветстващо силните женски персонажи в шоуто независимо от кървавия му характер и насилието в него.

„Игра на Тронове“ ще се излъчва по HBO в неделя вечер (в България всеки понеделник от 22:00 ч.). Сериалът е базиран на фентъзи-поредицата на Джордж Р.Р. Мартин – „Песен за Огън и Лед“.