Бюлетин

Връзки към 11 юни 2011

Интересни неща из мрежата, забелязани до 11/06/2011

Книги, награди, ревюта…

* * *

Weird 2011

В анонс на сайта си Джеф Вандермиър обнови информацията около очакваната с нетърпение от всички почитатели предстояща антология Weird. Антологията ще излезе през октомври 2011 год. и ще обхваща поджанра уиърд в период от цели 100 години. В нея ще бъдат включени сто и двайсет разказа и две повести, с предговор от Майкъл Муркок и послеслов от Чайна Миевил.

 

* * *

Doris Lessing - The Golden Book

Наскоро в специализирания сайт за къса проза Joyland се появи списък със 75 книги от жени, които всички мъже би трябвало да прочетат. Списъкът е отговор на подобен, но изготвен от сп. „Esquire“, със заглавието 75 книги, които всеки мъж трябва да прочете. В своя отговор от списанието „Joyland“ изтъкват, че не са били разтревожени от заглавието на „Ескуайър“ и от факта, че повечето книги са фантастични, но че в списъка с автори фигурира само една жена – Фланъри О’Конър. След призива на „Joyland“, отправен към читатели, редактори и сътрудници на сайта, е съставен нов списък, озаглавен 250 книги от жени, които всички мъже би трябвало да прочетат.

 

* * *

T?a Obreht

Владимир Полеганов ни обръща внимание, че във връзка с тазгодишната носителка на наградата „Ориндж“ Теа Обрехт и нейния роман „Жената на тигъра“ Блогът за книги на „Guardian“ публикува статия, озаглавена „Сигнал ли е наградата „Ориндж“ на Теа Обрехт за завръщане към приказното?“, с което предизвика насмешливи реакции и раздразнение сред жанрови писатели като Хал Дънкан и Елизабет Хенд. Книгата на живеещата в Ню Йорк писателка от сръбски произход разказва за ужасите и последствията от гражданската война в бивша Югославия, смесвайки магия, митология и фолклор с тежък реализъм. Поднасловът на статията: „Употребата на фолклорни елементи в „Жената на тигъра“ е в съзвучие с темите в скорошните произведения и на други автори. Дали не ставаме свидетели на задаваща се тенденция?“ предизвика подновяването на вечната дискусия за игнорираните жанрови писатели, провокирайки първия изстрел от страна на коментиращите с изказването, че определянето на приказните елементи в модерната литература като „задаваща се тенденция“ е исторически ревизионизъм или най-малкото липса на осведоменост, че приказните елементи са в употреба в поджанра фентъзи от години, и че не за пръв път „чистата литература“, или lit fic, има нужда от изнамирането на нова терминология, вместо да признае, че си има работа с научна фантастика и фентъзи.

 

* * *

Център за изучаване на научната фантастика

От Центъра за изучаване на научната фантастика научаваме имената на номинираните за наградите „Тиодор Стърджън“ и „Джон У. Кемпбъл“:

Финалисти за наградите „Тиодор Стърджън“ 2011

 

Eleanor Arnason „Mammoths of the Great Plains“ самостоятелно издание
Damien Broderick Under the Moons of Venus Subterranean (пролет)
Elizabeth Hand The Maiden Flight of McAuley’s Bellerophon Stories: All-New Tales
Geoffrey A. Landis „The Sultan of the Clouds“ Asimov’s, септември
Yoon Ha Lee Flower, Mercy, Needle, Chain Lightspeed, септември
Paul Park „Ghosts Doing the Orange Dance“ F&SF, януари / февруари
Robert Reed „Dead Man’s Run“ F&SF, ноември / декември
Alastair Reynolds „Troika“ Godlike Machines
Steve Rasnic Tem „A Letter from the Emperor“ Asimov’s, януари
Lavie Tidhar The Night Train Strange Horizons, 14 юни
Peter Watts The Things Clarkesworld, януари

 

Финалисти за наградите „Джон У. Кемпбъл“ 2011

 

Jon Armstrong Yarn Night Shade Books
Greg Bear

Hull Zero Three

Orbit
William Gibson Zero History Putnam
Tom McCarthy C Knopf
Ian McDonald The Dervish House Gollancz / Pyr Books
Adam Roberts New Model Army Gollancz
Hannu Rajaniemi The Quantum Thief Gollancz / Tor Books
Gavin Smith
Veteran
Gollancz
Sheri S. Tepper

The Waters Rising

Eos
Jean-Christophe Valtat Aurorarama Melville House
E. O. Wilson
Anthill
W.W. Norton & Company
Connie Willis

Blackout /
All Clear

 
Charles Yu How to Live Safely in a Science Fictional Universe Pantheon

 

* * *

Embassytown, Чайна Миевил

Отново в „Guardian“ откриваме чудесно ревю от Урсула Ле Гуин по темата „Embassytown“ от Чайна Миевил:

Този обигран роман адресира онова, което сме, казва известната писателка. Някои автори изпълват книгите си с чуждоземни пейзажи и чудноват жаргон, след което упорито започват да ги наричат не „научна фантастика“, а литература. Чайна Миевил знае за какво пише и го нарича с истинското му име. „Embassytown“ е завършено произведение на изкуството.

Самата история, добавя тя, в началото трудна за възприемане, съвсем скоро постига безпогрешен устрем и ритъм. Ако досега Миевил ви е бил познат с умението си да изгради изложението, вплитайки прекрасна метафора, след което, изглежда, да изгуби представа какво точно се очаква от него, то в този случай може да се заяви, че е надраснал себе си, а зависимостта му от насилието значително е намаляла. В „Embassytown“ неговата метафора – която сама по себе си е метафора – работи на всички равнища.

[Прочетете цялото ревю на английски…]

 

Изложение на Британската библиотека…

* * *

Out of this World Exhibition

От 20 май до 25 септември тази година Британската библиотека в Лондон, с подкрепата на Discovery Channel и British Library Patrons, организира изложение под наслова Out of this World (Не от този свят), посветено на научната фантастика. Целта на изложението е да предизвика начина, по който посетителите възприемат жанра, и да изследва отношенията с науката на това възприятие. Сред интересните експонати могат да бъдат видени първи издания на знакови книги, измежду които „Утопия“ от Томас Мор и „Франкенщайн“ от Мери Шели.

Основни моменти на изложението са темите „Бъдещи светове“, „Извънземни светове“, „Паралелни светов“, „Виртуални светове“ и разбира се, „Краят на света“. Сайтът на Британската библиотека има отделна секция, където можете да се запознаете подробно с представянето и защо не, да изпратите електронна поздравителна картичка с фантастични мотиви:

Out of this World | Science Fiction… but not as you know it

 

Прочетено…

* * *

За финал в този бюлетин наблягаме на българската поезия с Поли Муканова и първата стихосбирка на ВБВ, „Е:то“

 

* * *

…и на съвременното фентъзи на английски от жени с разказите

 

* * *

Сборище на трубадури, юни 2011

2 comments on “Връзки към 11 юни 2011

  1. Харесах си част от „мъжкия списък“, която още не съм чела (някои заглавия съм минала по по-лесния, филмиран вариант, което не означава и по-добрия такъв). Непълен ми се струва, но 75 е много малка цифра, за да обхване препоръчителните книги и автори („задължителни за четене“ не ми допада).
    Липсват ми доста автори, които според мен трябва да имат място там (лично мнение, не може естествено да се угоди на всички). А от изброените: Вонегът само с една? Защо само „Жени”, а не примерно и „Криминале“ на Буковски? И без да омаловажам ни най-малко достойнствата на „Американски пасторал” на Филип Рот, закъде без „Синдромът Портной“, особено в такъв списък?

  2. Много непълен, да не кажем подвеждащ – но поставящ на изпитание като всеки един списък, изготвен от наставник. От читателя зависи от кой момент да прекъсне подчинения си статус и да продължи да се развива независимо, или дори как схваща подобни списъци, мисли ли извън очертанията – например нищо не го ограничава да допусне, че в списъка на случаен принцип са попаднали 75 книги от общо 200. Защо от Joyland реагират с противопоставяне и т.н.

    Всеки списък със „задължителни“ книги ми привлича вниманието, съжалявам само, че поначало е невъзможно да бъде изчетен открай-докрай :)

Коментарите са изключени.