Книги

Зелазни и Шекли – Донесете ми главата на принца

Това е от онези книги, които веднага влизат в графата „незабравими от детството“ или, ако сте я прочели в по-късен етап, отива в графата „незабравими, но по дяволите, остарях, а все още вярвам в демони и вещици!“ Ако въображението в главите ни е ластик, то големи разказвачи като Зелазни и Шекли успяват да го хванат, да го разтеглят и да засвирят такава мелодия, каквато има само в приказките.

Роджър Зелазни, Робърт Шекли - Донеси ми главата на принца

„Донесете ми главата на принца“ е роман-приказка, пропит от черен хумор, черва и кръв. Демонът Аззи решава да се включи в състезанието между силите на доброто и злото, което се провежда всяко хилядолетие и което определя съдбата на човечеството за следващите хиляда години – дали да бъде управлявано от добрите ангели или от злите демони. Аззи започва да проектира своя коварен план, а той е да пресъздаде приказката за Спящата красавица. Но няма да завърши толкова лигаво и романтично, а красавицата ще убие принца. Така Аззи започва да сглобява своя принц и принцеса, взема за основа главите на трагично загинала двойка влюбени, чийто страхлив мъжки представител е изоставил женския. Взема за помощник и гърбавия верен слуга Фрике, който послушно изкормва крака, ръце и глави, за да осигури необходимите части на господаря му Аззи.

Но накрая всичко се обърква…

Не знам как Шекли и Зелазни успяват да пресъздадат силите на злото по такъв начин, че въпреки делата им накрая ти стават симпатични? Всеки читател би бил съпричастен и би се усмихнал на несгодите и несполуките на Аззи, който накрая губи всичко. Присъстват и колоритни образи като прелъстителната вещица Илит, ангелът Бабриел, Безименен ужас и т.н.

С две думи – велика приказка :)

Един коментар по “Зелазни и Шекли – Донесете ми главата на принца

  1. Толкова сладкодумно описание на ада, демоните, джуджетата и всичкото зло, което Аззи трябва да направи. Също така скъп спомен от младостта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.