Книги

Тери Пратчет – Магизточник

"Магизточник" от Тери Пратчет (Вузев)Тери Пратчет така пише книгите си, че всеки може да ги интерпретира по свой начин. Ето и моята интерпретация на „Магизточник“, петата книга от поредицата за Света на Диска. Имайте предвид, че я четох след като седях известно време на слънце, при това без шапка, и е твърде вероятно слънчевите лъчи да са повредили апаратурата, настанена в проветривата област между ушите ми.

Но първо да представя героите и историята накратко. На Ипслор, осми син, му се ражда осми син – Коин, който се превръща в Магизточник, т.е. източник на огромна сила. Ипслор измамва Смърт и подготвя сина си да се възкачи като Архиканцлер на Невидимия университет. Така той ще превърне магьосниците в господари на Диска, а по-късно ще настане Апокралипсис – т. е. краят на света. По неволя на пътя му застава Ринсуинд, най-некадърният магьосник, живял някога. Към него се присъединяват крадлата Конина Варварката (дъщеря на Коен Варварина), чиято мечта е да стане фризьорка, както и Найджъл Разрушителя, който е решил да стане варварски герой. Действието пренася героите в Ал Кхали, един от главните градове на Клач, където ги посреща серифът на областта Креозот – той се вживява като истински Омар Хаям и си пада по приказки, разказани от надарени девойки.

Това е една от по-леките истории на Пратчет – забавна, неангажираща и пъстра като всички негови произведения. Тук можем да видим как конниците на Апокралипсиса – Мор, Глад и Война се напиват и пеят песнички в кръчма, а Багажа с крака е с разбито сърце и решава да се напие с клачианско кафе – питие, с което човек може да прави покривите водоустойчиви. Към тях може да добавим непослушно летящо килимче, Библиотекаря, който прави операция на книга, както и най-мощното оръжие на Ринсуинд – неговия закърпен чорап…

А сега е време за моята интерпретация! Както знаете, магията и магьосниците в Света на Диска символизират науката и образованието като цяло. Запитах се „какво е магизточник в творчеството на Пратчет?“. Предполагам, че това е ядрено оръжие, а Пратчет леко ни намеква до какво може да доведе злоупотребата с науката – т. е. тогава, когато използваме науката за военни цели или за печелене на власт. Ето кои предпоставки ме карат да си мисля така – ледените великани може би представляват ядрена зима, която настъпва обикновено след ядрена катастрофа, а Тварите са мутирали същества, дошли от друго измерение (вероятно вследствие от радиация?). А може пък аз да съм слънчасал, кой знае? :)

Междувременно, „Магизточник“ ще бъде 5-ят роман на Пратчет, който ще бъде филмиран от медийния гигант Sky One. Преди това адаптирани бяха „Пощоряване“, „Дядо Прас“ и първите две истории от света на Диска: „Цветът на магията“ и „Фантастична светлина“.

За завършек един цитат: „Не е лесно да приковеш истината към книжната страница. Във ваната на историята истината се улавя не по-лесно от изтърван сапун, а и се открива далеч по-трудно“…

Ревю от Христо Блажев
Ревю от Ел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.