Книги

Лари Нивън – Воините (BestScienceFictionStories)

Лари Нивън - Воините (BestScienceFictionStories)

Преводът на този обзор на фантастичен разказ се публикува без промени с любезното разрешение на BestSienceFictionStories.com по оригиналната статия: The Warriors by Larry Niven.

„Воините“ („The Warriors“) е научнофантастичен разказ от 1966 г. от Лари Нивън. В историята се разказва за първия контакт между хората и агресивния, коткоподобен извънземен вид кзинти.

На кого са му притрябвали приятели?

Май винаги съм си представял, че извънземните, когато най-после ги срещнем, по-скоро биха били агресивни и враждебно настроени – ни най-малко миролюбиви и гальовни. Просто имам такова чувство. Във всеки случай ето една история, в която човечеството е станало изключително миролюбиво. Нещо повече – очаква извънземните да са миролюбиви като него! Е, вероятно и сами можете да предположите как се развиват събитията, нали?

Резюмето, без да издаваме сюжета

Екипажът на военен кораб, принадлежащ на кзинтите, току-що е открил относително слаб биологичен вид: човеците. Изучават ги, без да бързат, и се опитват да решат дали да ги атакуват, или не. Междувременно екипажът на човешкия кораб се опитва да осъществи мирен междувидов контакт, но има няколко дребни подробности, които просто не звучат както трябва на капитана, така че той взима отчаяно решение, което може или да подпомогне, или допълнително да изложи на опасност всички на борда.

Някои интересни подробности

  • Страници: 11
  • Можете да научите повече за автора на научна фантастика Лари Нивън от интригуващата му биография.
  • Специални благодарности на Variety SF, че ни посочиха този страхотен разказ.
  • Ако искате да прочетете повече за кзинтите, съществуват още доста разкази и романи за тях – а в Уикипедия можете да откриете допълнителна информация.

Къде можете да намерите „Воините“

  • Разказът е публикуван за пръв път във февруарското издание от 1966 г. на сп. „If“.
  • Можете да прочетете „Воините“ безплатно в интернет в сайта на Baen Books.
  • Историята е включена и в известната антология „The Man-Kzin Wars“.

Интересуват ви още подобни разкази?

Ако сте харесали „Воините“, вероятно ще ви се понрави и „Неутронна звезда“ („Neutron Star“), също от Лари Нивън – за човек, изпратен да разследва мистериозната смърт на двама космически изследователи, проучващи единствената известна на човечеството неутронна звезда в Галактиката.

Автор: Rusty