Библиотека

Клифърд Саймък – Невъзможният свят – BestScienceFictionStories (Коста Сивов)

Клифърд Саймък - Невъзможният свят - BestScienceFictionStories (Коста Сивов)

Превод на оригиналната статия от BestSienceFictionStories.com и водещ на българската рубрика: Коста Сивов.

„Невъзможният свят“ („The World That Couldn’t Be“) е научнофантастична новела от 1958 от Клифърд Д. Саймък. В нея се разказва за фермер, който се опитва да спаси посевите си, преследвайки много опасен извънземен звяр.

Поредното опасно преследване

Историите с преследване, особено такива с опасно преследване, са безкраен източник на идеи за кратки разкази. Всъщност едно от любимите ми такива произведения е „Най-опасната игра“ („The Most Dangerous Game“) на Ричард Конъл. Тук говорим за един чудесен напрегнат разказ в жанра “убий-или-ще-бъдеш-убит“.

Резюмето, без да издаваме сюжета

Нещо изяжда посевите на Дънкан и това се отразява лошо не само на бизнеса му, но също застрашава неговата прехрана и тази на чуждопланетното племе, което поддържа. Нарушителят трябва да бъде спрян! Да, обаче нарушителят е Сита – най-страшният звяр на Лаярд – и жителите на планетата го молят да не се впуска в преследването му. Да върви по дяволите безопасността! Дънкан наема местен гид и ловът започва. Но възниква малък проблем, Сита става все по-умен и по-смъртоносен с всяка изминала минута. Ще открие ли Дънкан защо местните се страхуват толкова много от звяра? Може би, ако остане жив достатъчно дълго, за да види Сита с очите си – а това се оказва изключително трудно.

Някои интересни подробности:

  • Страници: 37
  • Думи: 14244
  • Можете да научите повече за американския писател на научна фантастика Клифърд Д. Саймък от Wikipedia.

Къде можете да намерите „Невъзможният свят“:

  • Разказът е публикуван за пръв път през януари 1958 т. в сп. „Galaxy Science Fiction“.
  • Можете да прочетете „Невъзможният свят“ безплатно от сайта на Project Gutenberg.
  • В сайта на Chitanka е добавен под заглавието „Светът, който не може да бъде“.
  • Също така е включен в сборника с разкази на Клифърд Д. Саймък „Извън планетата“ („Off-Planet“) – той е с изчерпан тираж, но все още могат да се намерят употребявани копия в Amazon.com или eBay.
  • „Извън планетата“ е издаван и в България през 1994 от издателство „Плеяда“.

Ако сте харесали „Невъзможният свят“, навярно ще ви допадне и „Дуел на Сиртис“ от Пол Уилиам Андерсън – известен ловец отива на Марс, за да залови своят трофей-марсианец.

Автор: Rusty