Библиотека

Хари Бейтс – На сбогуване с господаря (Коста Сивов) – Best Science Fiction Stories

Хари Бейтс - На сбогуване с господаря (Коста Сивов) - Best Science Fiction Stories

Превод на оригиналната статия от BestSienceFictionStories.com и водещ на българската рубрика: Коста Сивов.

„На сбогуване с господаря“ („Farewell to the Master“) е научнофантастична новела от 1940 г. от Хари Бейтс. В нея се разказва за могъщ робот, чийто господар е убит при посещението им на Земята.

Страшните роботи са готини

Признавам си – обожавам добрите разкази за роботи! Като започна от Азимов, та чак до Кларк – просто не мога да им се наситя. А ето и още една великолепна история, която да добавя към останалите.

Резюмето, без да издаваме сюжета

Клиф Съдърланд е фотограф, изпратен да отрази странните събития, случващи се във Вашингтон. Там наскоро е кацнало НЛО, от което излизат хуманоид и робот. Повечето от зрителите са изумени и развълнувани, но се намира един тиквеник, който решава да поеме нещата в свои ръце, и убива човекоподобния извънземен. През това време нито космическият кораб, нито роботът са помръднали и на сантиметър – всъщност около тях е Смитсонския национален музей и те са станали част от постоянната му колекция. Когато обаче Клиф прекарва нощта пред тези експонати, той вижда нещо поразително – и когато останалата част от света разбира какво се случва, целият ад се стоварва на главите им!

Лично мнение…

  • Това произведение беше увлекателно и интересно за четене! Описанията на Клиф за събитията в музея бяха направо бомбастични.
  • Странната връзка, която Клиф и роботът създават помежду си, ме радва много – най-вече в края на новелата.
  • Докато четох това произведение, на няколко пъти трябваше да си поема дъх и да си спомня, че е писано през 1940 г. На места се налага да преглътнете някои неща, но въпреки това новелата определено си струва.

Някои интересни подробности:

  • Страници: 33
  • Думи: 15,779
  • Знаете ли, че Хари Бейтс първоначално НЕ е бил почитател на научната фантастика? Да? Можете да научите повече за този всестранно развит писател от Wikipedia.
  • „На сбогуване с господаря“ е използвана за основа на филмите с еднакво заглавие „Денят, в който Земята спря“ („The Day the Earth Stood Still“) от 1951 и 2008 г. – ето трейлъра на римейка от 2008 г., който със сигурност ще ви заинтригува и накара да прочетете новелата!

Къде можете да намерите „На сбогуване с господаря“:

  • Новелата е публикувана за пръв път през 1940 г. в октомврийския брой на списание „Astounding Stories of Science Fiction“.
  • Можете да прочетете  „На сбогуване с господаря“ безплатно, след като си го изтеглите (предлагат се няколко формата) от ManyBooks.net.
  • Тази новела също е част от сборника „Денят, в който Земята спря, и други НФ класики“ („The Day the Earth Stood Still & Other Sf Classics“), издаден 2008 г.

Жадувате за още научнофантастични разкази?

Ако сте харесали „На сбогуване с господаря“, навярно ще ви допадне и „Безсмисленият живот на Скенерите“ („Scanners Live in Vain“) от Кордуейнър Смит – в него се разказва за мъж, лишен от сетивата си, който се опитва да спре своите братя Скенери, решени да убият човек, който току-що е направил велико научно откритие.

Автор: Rusty

Този превод се публикува за пръв път в „Сборище на трубадури“. Коста Сивов е писател на научна фантастика и преводач. Потърсете Коста Сивов в Goodreads!