Бюлетин

Първият частен полет до МКС е реалност (Михаил Абаджиев)

Първият частен полет до МКС е реалност (Михаил Абаджиев)

22.5.2012

След като премина през доста спънки и пречки, „SpaceX“ най-накрая постигна успех. На 22 май в 3:44 сутринта EDT, едноименната компания успешно изстреля капсулата „Dragon“ в ниска околоземна орбита чрез ракета „Falcon 9“. С това тя се превърна в първата частна компания в историята, която е изпратила апарат до Международната космическа станция.

„Днешният ден бележи началото на нова ера. За първи път частна компания изстреля космически кораб до Международната космическа станция, който ще направи опит за скачване“, каза администратор Чарлз Болден от НАСА в реч, изнесена в Cape Canaveral, откъдето е изстреляна ракетата.“Въпреки че има много предстояща работа, за да бъде успешна тази мисия, направихме един добър старт.“

Капсулата „Dragon“ на компанията се отделя успешно от ракетата след по-малко от десет минути от излитането. Две минути по-късно капсулата успешно пуска в употреба слънчевите си панели.

„Falcon полетя перфектно!!“ сподели в Twitter главният изпълнителен директор на „SpaceX“ Елон Мъск. Във видеото можете да изживеете цялото изстрелване – от часа преди пуска до изкарването на слънчевите колектори. За самия пуск прескочете до 44:43, отделянето на капсулата е на 54:10 и пускането на колекторите е на 56:20. Вълнението от успеха на на старта се усеща от 56:20 нататък.

В следващите няколко дни „Dragon“ извършва множество маневри около МКС в орбита около Земята, както и проверки на системите, за да е сигурно, че всичко е готово за скачването.

„Значението на този ден не може да бъде преувеличено“, казва Болден. „Това е велик ден за Америка. Всъщност е велик ден за света, защото има хора, които мислеха, че сме се отказали, а днешният ден казва „Не, изобщо не сме се отказали.“.

25.5.2012

„Прихващането е потвърдено“, казаха от НАСА в 9:56 сутринта (13:56 GMT) в петък (25.5.2012) преди втората фаза от прикрепването на товарния „Dragon“ към лабораторията, докато двата космически кораба се извисяваха на 400 км над североизточна Австралия.

„Изглежда, че хванахме един Дракон за опашката“, каза американският астронавт Дон Петит, който управляваше 17.7-метровата изкуствена „ръка“ от космическата станция, докато тя се протягаше, и закачи безпилотната капсула на SpaceX.

Базираната в Калифорния „SpaceX“, притежавана от интернет предприемача Елон Мъск, достига върховата точка на тестовата си мисия да стане първият частен апарат, достигнал космическата станция, възстановявайки американския достъп до нея. Без хора на борда, капсулата доставя около половин тон припаси и научни експерименти за МКС и ще се върне с малко по-голям товар към Земята на 31 май.

Американската космическа програма беше прекратена миналата година, оставяйки само Русия със способността да пренася астронавти до МКС и космическите агенции на Русия, Япония и Европа, способни на товарнопреносни мисии до станцията. „SpaceX“ се надяват, че капсулата „Dragon“ ще може да пренася и астронавти до МКС след около три години.

26.5.2012

Ден след историческото скачване на безпилотният апарат SpaceX Dragon с Международната космическа станция австронавтът на НАСА Доналд Петит беше първият човек във вътрешността на товарния съд. Първата му реакция?

„Мирише като чисто нова кола“ каза той добавяйки, че „Dragon“ е забележително чист, което е добре за астронавта, който носеше защитни средства, които да го предпазят от частици, освободили се по време на излитането.

Гледайте видео, в което космонавтите разговарят с репортери от вътрешността на „Dragon“:

31.5.2012

Видео на приводняването на „Дракон“:

11:21 AM: „Дракон“ наближава точката си на навлизане в атмосферата. Между 11:27 и 11:33 ще има радио затъмнение. Това се случва, когато космическите кораби навлизат в земната атмосфера и корпусът им се йонизира.

11:26 AM: „Дракон“ усеща въздействието на атмосферата. Което значи ОГЪН.

11:27 AM: Всичко изглежда добре. Горещо, но добре. Радиозатъмнението започва, според Контрол на въздушното движение.

11:33 AM: „Дракон“ е забелязан от самолет на НАСА чрез инфрачервена камера. Успешното навлизане в атмосферата е потвърдено.

11:37 AM: Главните парашути се отварят. „Това е страхотна новина“, казва космонавтът Дон Петит.

11:38 AM: И трите парашута работят.

11:42 AM: „Дракон“ се приводнява! Поздравления, SpaceX!

11:43 AM: Екипът потвърждава местонахождението на „Дракон“. Веднага щом узнаят точните GPS кооридинати, ще ги предадат на помощните морски съдове, които ще приберат апарата.

Източници: io9, Al Jazeera, Mashable и Gizmodo

Михаил Абаджиев е любител на книгите, видеоблогър и технологичен ентусиаст с академични интереси в областта на книжната блогосфера. Посетете неговия сайт, „Омагьосано време“, или страницата на сайта му във Facebook, където ще намерите видеоревюта на много непревеждани книги и последни новини от фронта на книгоиздаването, културата и фантастичното!