Книги

Бранимир Събев – Човекът, който обичаше Стивън Кинг (Коста Сивов)

Бранимир Събев - Човекът, който обичаше Стивън Кинг (Коста Сивов)

Водещ на българската рубрика: Коста Сивов.

„Човекът, който обичаше Стивън Кинг“ е хорър разказ от Бранимир Събев, за първи път публикуван на хартия през 2012 във втория сборник на автора, носещ същото заглавие. В него се разказва за мъж, надхвърлил петдесетте, който си има любимо занимание – краде книги!!!

Резюмето, без да издаваме сюжета

Стефан Едвинов Кралев е човек, който не е постигнал нищо в живота си. Той преживява от наема за апартамента на наскоро починалите му родители, а самият той обитава тавана на сградата, където води едно безлично съществуване. Не го свърта на една и съща работа, сменил е повече от 30, изглежда като скитник и единственото му занимание е да обикаля книжарниците и книжните пазари, за да краде книги… на любимия си писател: Стивън Кинг.

Лично мнение

Бранимир Събев е едно от имената в съвременната българска хорър сцена, които вече са оставили ярка следа както на лист хартия, така и в съзнанията на щастливците, чели негови произведения. Лично на мен този разказ ми хареса не само защото темата е свързана с един от любимите ми писатели, но и защото е нещо качествено.

Действието се развива бавно, но не мудно, като по този начин се изграждат едни реални образи и места: на моменти ти се струва, че наистина си там и виждаш какво се случва около теб. Завършекът на творбата е логичен, но не и клиширан. Като цяло това е едно много силно произведение от един талантлив български автор, което препоръчвам да прочетете. Определено няма да съжалявате.

Някои интересни подробности

  • Награди: 2010 – Първо място в Националния литературен конкурс на Софийския университет и Фондация „Св. Климент Охридски“.
  • Името на главния герой Стефан Едвинов Кралев е превод на Стивън Едуин Кинг.
  • Герои: Стефан Едвинов Кралев, Стивън Кинг, Адриан Лазаровски, Бранимир Събев.
  • Публикуван: 2012
  • Относно автора: Бранимир Събев е български писател на фантастика, фентъзи и хорър. До момента има две самостоятелни издания: сборниците „Хоро от гарвани“ 2008 и „Човекът, който обичаше Стивън Кинг“ 2012. Заедно с писателите-преводачи Адриан Лазаровски и Благой Иванов е съставител на първата българска хорър антология „До ада и назад“ 2011. Повече информация за автора и безплатни негови произведения, можете да откриете на личния му сайт.

Къде можете да намерите този разказ

Можете да прочетете „Човекът, който обичаше Стивън Кинг“ безплатно от сайта на издателство „ИБИС“.

* Предложения за рубриката изпращайте на адрес: или през формата за контакт.

Коста Сивов е писател на научна фантастика и преводач. Потърсете Коста Сивов в Goodreads!

Един коментар по “Бранимир Събев – Човекът, който обичаше Стивън Кинг (Коста Сивов)

  1. „Човекът, който обичаше Стивън Кинг“ е страхотен разказ. Браво на Бранимир Събев.
    Налудничавото обсебено същество Стефан Кралев направо ме срази. . . Маниакална лудост в градация.
    Прочетете книгата.

Коментарите са изключени.