Библиотека

Робърт Силвърбърг – Гробницата на Понтифекс Дворн (Коста Сивов)

Робърт Силвърбърг - Гробницата на Понтифекс Дворн (Коста Сивов)

Превод на оригиналната статия от BestSienceFictionStories.com и водещ на българската рубрика: Коста Сивов.

„Гробницата на Понтифекс Дворн“ („The Tomb of the Pontifex Dvorn“) е научнофантастична новела от 2011 г. от Робърт Силвърбърг. В нея се разказва за историк и археолог, които попадат на потресаващо откритие на чуждоземна планета.

Археология и Научна фантастика – все едно Фъстъчено масло и Шоколад!

Мисля, че съм споменавал това преди, но пак да кажа, че съм живо заинтригуван от антропологията и археологията. Особено, когато са част от една страхотна научнофантастична история от един превъзходен автор… е, нека просто кажем, че това е по-добро дори и от шоколадовите фъстъковки на Рийз1!

Резюмето, без да издаваме сюжета

Откак Симилгорд беше малко момче и растеше сред пъстроцветните савани на Маджипур, той копнееше да изучава историята на планетата и да я разказва. След дълги години на образоване и сериозни научни изледвания той и приятелят му получават своя шанс – да участват в разкопките на гробницата на първият Понтифекс на Маджипур! В началото Симилгорд е скептичен, но след няколко вълнуващи открития неговият скептицизъм се стопява и двамата другари се потапят в своята работа – докато Надзорникът по Античността не научава за техните проучвания и не се отбива (хммм…) да им помогне. Ще оцелее ли приятелството между двамата след снобската намеса? Или всичко буквално ще пропадне вдън земя?

Някои интересни подробности

  • Думи: 13708 (34 страници).
  • Знаете ли, че Робърт Силвърбърг е написал повече от 580 разказа? Да? Можете да научите повече за този плодотворен автор на majipoor.com.
  • „Гробницата на Понтифекс Дворн“ е част от Маджипур-вселената. Ако сте харесали новелата, задължително се запознайте и с някои от другите романи и разкази за тази планета – започнете с наградената книга „Замъкът на лорд Валънтайн“. (Издадена в две части през 1987 и 1988 от издателство „Георги Бакалов“ в култовата поредица „Галактика“ под номера 88 и 91.)2
  • Специални благодарности на невероятните Variety SF, за това че ми препоръчаха тази чудесна новела!

Къде можете да намерите „Гробницата на Понтифекс Дворн“

  • Тази новела се появява за пръв път в зимния брой на „Subterranean Online“ през 2011 г. – където все още можете да я прочетете безплатно.

Жадувате за още научнофантастични разкази като този?

Ако сте харесали „Гробницата на Понтифекс Дворн“, също така може да ви допадне „Седем погледа към Олдувай“3 („Seven Views of Olduvai Gorge“) на Майк Резник – историята се развива в далечното бъдеще, където група извънземни антрополози изучават дълголетната и брутална империя на човеците.

Автор: Rusty


1 Reese’s Peanut Butter cups – Бел. пр.
2 Добавката моя – Бел. пр.
3 Историческа местност в Танзания, известна като „Люлката на човечеството“ – Бел. пр.

Този превод се публикува за пръв път в „Сборище на трубадури“. Коста Сивов е писател на научна фантастика и преводач. Потърсете Коста Сивов в Goodreads!