Книги Колонка

Е-КНИГА: Календар с разкази от Александър Шпатов

Е-КНИГА: Календар с разкази от Александър Шпатов

* * *

Ако в българския интернет може да се говори за пазар на електронни книги, човекът с електронен четец се насочва към три сайта (поправете ме, ако греша или пропускам): книжарниците на „Хеликон“, „Библио“, „е-Книги“. Съзнателно пропускам електронния магазин на „Мтел“, където не виждам книги в EPUB-формат. При един по-повърхностен оглед се открояват няколко познати издателства като „Колибри“, „Хермес“, „Софтпрес“, „Труд“, „Вакон“, „ProBook“, „Ентусиаст“, „Ибис“… сигурен съм, че тук вече няма как да не пропускам, така че отново ме поправете. До голяма степен издателствата все още опипват пазара. В книжарницата на „Хеликон“ има на разположение приблизително 850 заглавия, в тази на „Библио“ 750, в „е-Книги“ книгите в EPUB са 52… Към усилията на издателствата прибавяме експериментите на самопубликуващите се автори, тръгнали по стъпките на западните си събратя. Наличната литература варира от преводни заглавия на жанрови автори като Ришел Мийд, Джим Бътчър и Клайв Къслър, мине се през срамежливото присъствие на български автори като Тома Марков, Владислав Христов, Александър Шпатов и – ха! – Атанас Далчев и се търкулнем ентусиазирано по урвата с книгите за езотерика, лични финанси, себепознание и самоусъвършенстване. Цените варират от 2 лв. до развеселяващите 28 лв. за биографията на Стив Джобс. Общото впечатление? Почти нищо интересно. Може и по-добре. Откъде, се предполага, трябва да си купувам електронни книги на български език за четене?

Пределно ясно е, че съществуват няколко различни фактора, обуславящи тази суша – трудни преговори със западни праводържатели за разпространение в електронен формат, опасения от пиратство, чисто и просто незадоволителни финансови резултати. Направо ви казвам, че тези извинения лично мен като читател не ме вълнуват. На колкото и солени цени да са, милиони книги в магазина на „Amazon“ в буквалния смисъл на думата са на един клик разстояние, да не говорим за неизкоренимите торент-тракери, специализирани форуми и чудодейни сайтове като обичаната от всички „Читанка“, това народно читалище с вечното извинение, че е традиционна библиотека в парадоксалната ситуация отдавна да е надраснала експлозивно и по детински тиранично добрия тон в отношенията автор – издател – читател.

Ситуацията е такава, каквато е, обаче – и не ми остава нищо друго, освен да се задоволя с наличното и да си купя една книга за опит и лично удовлетворение, за да надникна в нея и да споделя впечатленията си. Коя е първата?

* * *

Е-КНИГА: Календар с разкази от Александър ШпатовКалендар с разкази, от Александър Шпатов

Първо прочетете чудесното описание на Зори за нея. Изостри ли ви се апетитът? Сега си я купете (линкът не ми носи никакви облаги) и се изправете пред два варианта:

Бележка: След уточнение от програмиста на оригиналната ePub-версия на книгата Георги Иванов, става ясно, че впечатленията ми са от конвертиран към ePub PDF-файл в книжарницата на „Хеликон“, което до голяма степен обяснява някои дребни несгоди освен причинените от мен самия с премахването на DRM-а. Посетете сайта на Г. Иванов за още книги, програмирани от него (и не само): gr-ivanov.com/skills/ebooks/

1. Използвайте Adobe Digital Editions, за да я заредите в електронния си четец = изгубете си времето да теглите програмата, да се регистриране (ако не ползвате Windows или Mac, а Linux като мен, преминете през цялата досада да напускате привичната среда на операционната си система) и се доберете като контрабандист до напълно законно закупената книга.

2. Възмутете се леко и използвайте Calibre, за да заредите книгата в четеца = отново си изгубете времето да четете ръководства за премахване на DRM-защити, изтегляне на необходимите приставки и като цяло относително по бързия вариант просто отново да се логнете в Windows и да приключите възможно най-безболезнено с мръсната работа.

Ако сте се спрели на втория вариант, сте изправени пред неприятно явление – резултатният файл в EPUB-формат е увреден дотам, че се дразните от това как изглежда. Таблицата със съдържанието е изчезнала, четецът ви показва задната вместо предната корица, изпарили са се тирета! Въздъхвате и я зареждате в Sigil, с чиято помощ като истински факир оправяте оформлението, редактирате стиловете и генерирате таблица със съдържание. На този етап вече се питате дали цялото това бъхтене и изгубено време в ограмотяване си струват 6-те лева за книга от 90 страници, чието хартиено издание струва 10 лв.? Решавате, че поне сте научили нещо, настанявате се удобно и започвате да четете, за да откриете, че… да, книгата си струва дори тези перипетии.

Една от причините да се подложа на изброените изтезания е, че твърдо вярвам във възпитателния и образователния ефект от четенето на български проза и поезия. Великолепните преводи на прекрасните ни преводачи имат своите неоценими достойнства, но в същината си тези текстове се стремят да останат верни на оригинала. Българската книга, като произведение на изкуството и продукт, е проводник ни повече, ни по-малко на българския език в цялата му живост и богатство, снимка в развитието му от Възраждането досега, насока и пример за всеки уважаващ себе си носител на езика ни. Дори най-скапаните и нелепи български книги имат какво да ме научат за състоянието на морето от думи и изразност, сред които живея. Накратко – българските писатели са наблюдателите на първичния бульон от словесност с достатъчните усет, желание и логистична подкрепа да предприемат един куп компетентни дела с тази словесност и да ми поднесат наготово коментар и оценка за нея.

В „Календар с разкази“ Александър Шпатов се носи леко по повърхността на думите и сюжета, а прозата му е необикновен букет от горски цветя (добре де: и от пушилист). Привичните за говоримия ни език „к’во“, „т’ва“, изместването на ударенията, разговорната структура на фразата са искрени и поне за мен далеч по-приемливи от стерилния разговорен език, употребяван в (произволен пример) някой български телевизионен сериал. Историите в 14-те разказа – по един за всеки месец от годината и два бонус за Великден и Коледа – са налудничави, забавни, сериозни, на места приятно-тъжни, никога поучителни. Хумористични (пътуване в избушен софийски икарус, решил да се отбие на своя глава до Витоша), чудновато-фантастични (Shortcut до морето), битови и градски. Ако го потърсите, ще откриете и дълбокото психологизиране – стига да сте в настроение да се потискате от подобни неща или например сте почитатели на катарзисната функция на изкуството.

* * *

Календар с разкази

Издател: „Ентусиаст“
Книжарница: „Хеликон“
Формат: ePub
Защита: DRM
Автор: Александър Шпатов
Редактор: Любен Дилов – син
Коректор: Александра Худякова
Програмист: Андрей Петков (вижте разяснението за ePub-версията от Георги Иванов)

Впечатления от електронното издание: нищо забележително като изображения за орнаментация, почти няма проблеми със състоянието на текста.

7 comments on “Е-КНИГА: Календар с разкази от Александър Шпатов

 1. Любопитно, но и аз почнах да експериментирам с българското е-книгоиздаване с тази книга. :)
  Едно нещо обаче ми прави впечатление за родните издателства, които издават и в е-формат – те са идиоти. Правят възможно най-много, за да ми попречат да им дам парите си. Чудесно, издават е-книги, но защо ги предлагат само по книжарниците?! Защо не и на сайтовете си, където предлагат хартиени книги? „Колибри“ пък, които ги предлагат по изключение, или ме имат за малоумен или се опитват да ме направят такъв. Ако искам да си купя е-книга, наместо да кликна върху линкчето, което жизнерадостно провъзгласява „Е-книги“, трябва да обикалям всяка книга в каталога им и да проверявам дали се предлага в е-формат. Думите не ми стигат, за да изразя всенародната си любов към целокупния бранш.

 2. Знаеш отговора. :) Издателите са както повечето малки/средни фирми – нямат/не им се дават пари за нещо, от което няма да има възвръщаемост в кратки срокове. Всичкото това, което ние го виждаме като удобство за потребителя (например възможността за поръчка на е-книга от сайта на издателството) си има ценово изражение.
  Ако не се лъжа Ентусиаст също имат опция за поръчка електронна версия от сайта им? Аз бих се зарадвал да видя е-книги от ИнфоДар и Бард, но спри сърце… :D

 3. Преди няколко месеца, когато ги проверявах, „Ентусиаст“ я нямаха тази опция. Сега наистина погледнах и са дръпнали пред „Колибри“, предлагайки линкчето „Enthusiast e-books“. Единственото лошо е, че в момента предлагат само една книга, но навярно това ще се поправи в бъдеще.
  Надявам се, че както „Колибри“ предлагат хартиените си издания с 20% отстъпка, ако са закупени директно от сайта им, така и всички ще продават е-книгите с намаление. При процентите, които се цитират за искани от книжарниците, 20%< биха били от полза и на издатели, и на потребители. Лично мен подобни отстъпки при закупуване от "производителя" биха ме възпитали да пропускам посредниците и да проверявам първо в сайтовете на издателите.
  ПП: Ако и за малките да е вярно, че това им излиза скъпо, то за "Колибри" е несериозно да се мисли, че би им струвало толкова да създадат секция "е-книги", след като са направили 90% от занятието.

 4. Стои въпросът и с правата. Когато взимат някоя книга за издаване на хартия обикновено в договора не влизат правата и за е-книгата. А доколкото ми е ясно, правата за е-книгата не са много по-евтини отколкото за печатната… Не ме разбирай погрешно, не защитавам никой. :) Просто нещата за съжаление не са толкова прости, колкото ни се иска. Решението е повече хора да мрънкаме на повече издатели за това колко искаме да им купуваме е-книгите. :D Иска ми се да мисля, че в днешния свят потребителя също има думата до някаква степен…

 5. Затова явно не купих нищо първо от Колибри, минах оттам, но се завъртях в кръг и изпаднах през някой линк към външен сайт. Нещо друго, за което си мислех, е, че би било наистина удобно в истинска (извън мрежата) книжарница продавачът да ми зарежда избрани от мен книги. Бих оценил и отстъпката да се разходя дотам, но това са мечти, предполагам :)

 6. Моля авторът на текста да провери отново кой е програмистът на тази Epub книга – Георги Иванов, а не Андрей Петков.

Коментарите са изключени.