Бюлетин

Свръхзвуков космолет ни отваря пътя към Вселената (Михаил Абаджиев)

реактивни двигатели

Reaction Engines Ltd е частна компания, базирана във Великобритания. Формирана е през 1989 г. с цел разработване на технологии, които са нужни за ракетен двигател с комбиниран цикъл клас SABRE, който ще позволи лесно въздухоплаване със скорости до пет пъти по-бързи от скоростта на звука или директно излитане в околоземна орбита. Днес те имат удоволствието да представят готов продукт, който ще промени бъдещето завинаги. Вижте какъв е той във видеото:


(Превод на видеото от английски)

В момента се намираме на тестовата площадка на „Reaction Engines“. Това, което е значимо в момента, е, че сме в процес на тестване на изключително важен етап от развитието на въздухоплаването. Охладителят е устройство, което охлажда въздуха, влизащ в двигателя, за да може той да продължи да работи в нормален режим. Това означава, че ще можем да летим със скорост Мах 5 сравнително лесно. Главното нещо, което сме изложили тук, е продукт на много висока технология, което реално е единственото ново нещо в двигателя – охладителят, който с тегло от малко повече от тон може да охлажда въздух при мощност от 400 мегавата (въздухът се охлажда от 1000 до –150 градуса по Целзий за 1/100 от секундата). Това е охлаждане със астрономическа скорост за устройство с такова тегло и означава, че ще променим лицето на високоскоростната авиация.

SABRE реактивен двигател, ракетен двигател турбина

Има две приложения за това устройство.

Първото, наш приоритет, ще позволи на високоскоростен самолет да се ускори до пет пъти скоростта на звука, да се трансформира в ракета и излезе в околоземна орбита, да извърши дадена мисия и да се прибере обратно. Второто приложение е високоскоростно въздухоплаване тук на Земята. Например самолет, превозващ 300 пътници, пътуващ от Европа до Австралия, ще пристигне за около 4 часа. Ние нямаме конкуренция, ние сме уникални. Това е единственият двигател от такъв тип, който се разработва в целия свят в момента. Главният напредък, който сме постигнали, е, че знаем как да проектираме и построим тези охладители, което беше много сложна задача и ни отне години. Изисква се огромна инвестиция, за да откриеш нещо такова, и ние сме я направили. Говорим за революция в транспорта, сравнима с откриването на реактивния двигател. Достъп до космоса, достъп до всяка точка на света за 4 часа или по-малко. Веднъж щом имаме такъв лесен достъп до космоса, това е следващото стъпало към достъп до всяка точка на Вселената и едно много вълнуващо бъдеще за човешката раса.

Вълнуващо, нали? От компанията разработват и летателния апарат, който ще може да извършва космическите мисии. SKYLON е безпилотен космолет за многократна употреба, предвиден да предостави надежден, бърз и евтин достъп до космоса. В момента е в ранен стадии на развитие, но е замислен да превозва до 15 тона товар в космоса. Употребата на комбинирания двигател SABRE ще позволява апарата да излита от писта директно в околоземна орбита и обратно, отново с пистово приземяване, съвсем като самолет.

Достъпът до космоса чрез SKYLON ще осигури:

– Мисии от писта до орбита и обратно
– В пъти по-ниска цена при съществуващата технология
– 400 пъти по-голяма надеждност
– Бърз достъп до космоса

излитащ свръхзвуков самолет


В оценката си за проекта Европейската космическа агенция заключва, че : „… апаратът SKYLON може да бъде реализиран при съществуващата днес технология и успешна разработка на двигатели.“ (Доклад на Европейската космическа агенция, 2011г.)

Тъй като SKYLON е за многократна употреба (за разлика от сегашните космически установки), той ще може да се купува от компании и държави, които искат космически достъп, подобно на продажбите на цивилни въздушни апарати днес. Подобно на тях, купуването на SKYLON ще представлява много по-евтина опция от разработването на собствена система.

 

Източник: Reaction Engines
Image Copyright – Reaction Engines Ltd.

 

Михаил Абаджиев е любител на книгите, видеоблогър и технологичен ентусиаст с академични интереси в областта на книжната блогосфера. Посетете неговия блог, “Омагьосано време”, или страницата му във Facebook, където ще намерите видеоревюта на много непревеждани книги и последни новини от фронта на книгоиздаването, културата и фантастичното.