Кино | Телевизия

Забвение (2013), Том Круз и Джоузеф Косински

Забвение (2013), Том Круз и Джоузеф Косински

Филмът

„Юнивърсъл“ ни представят „Забвение“ (Oblivion) насред слуховете, обгръщащи името на Джоузеф Косински около режисурата на Star Wars: Епизод VII, предвиден за все още далечната, далечна 2015 г. Научнофантастичният трилър с участието на Том Круз е дело на режисьора на „ТРОН: Заветът“ и продуцент на „Възходът на планетата на маймуните“. Сценарият на лентата е адаптация по едноименния комикс, писан от Косински и Арвид Нелсън, и официално последната дума по творческия процес върху него има сценаристът Майкъл Арнд.

Сюжетът

На поразителния фон на Земята от бъдещото, еволюирала отвъд най-смелите ни представи, сблъсъкът на един човек с миналото ще го поведе по пътя на изкупление и откривателство в борбата му за спасение на човечеството. Дотук нищо повече от стандартната формулировка. Нещо друго?

Джак Харпър (Том Круз) е един от последните хора, поддържащи безпилотни летателни апарати на Земята. Част от мащабна операция по извличането на жизненоважни ресурси след десетилетната война с ужасяващата заплаха от страна на скавите, мисията на Джак е почти към своя край. Живеещ и пратрулиращ на хиляди метри височина в небето, Джак ще бъде принуден да се озове на земята, след като спаси една красива непозната от катастрофирал кораб. Нейното пристигане ще даде ход на поредица от събития, които ще го накарат да постави под въпрос всичко и ще предаде съдбата на човечеството в ръцете му.

Трейлърът

Ако и от горното не е станало достатъчно ясно за какво точно се разказва филмът, може би трейлърът ще ни даде по-пълна представа? Фееричната музика ни въвежда във всекидневието на Джак, пилот на патрулен кораб, чието задължение е да поправя аварирали безпилотни летателни апарати. Работата му го отвежда на различни важни места от предпостапокалиптичното минало на Земята, където впечатлителният герой изживява във въображението си великите епизоди от миналото на една величествена, но изгубена култура. Увлечението му по изгубените дни е подчертано от бейзболната шапка на Янките, която носи и с която не се разделя дори когато се наслаждава на грандиозния облачен хоризонт над унищожената планета. Разбира се, това донякъде безметежно съществуване ще бъде разтърсено от факта, че Джак обича да поема рискове в търсенето на отговори. Пренебрегвайки предупрежденията на красивата си спътница в живота, героят на Круз попада в ръцете на загадъчните обитатели на земните руини. Следва хаотичен колаж от събития, сред които Морган Фрийман очевидно предвожда Съпротивата, красивата Олга Куриленко е открита безпомощна в спасителна капсула сред останките на катастрофирал космически кораб, зад кадър са зададени много въпроси като „Какво търсиш в тези книги?“, „От къде знаеш името ми?“, „Какво сте направили?“, „Коя си ти?!“, а Том Круз тича и стреля по тъмни силуети с твърдението, че „Това е единственият начин“. Трейлърът завършва с експлозии, орбитална панорама и удовлетворителното заглавие на филма в центъра на екрана, но до премиерата през април 2013 г. има време и без съмнение ще разполагаме с предостатъчно възможности да сглобим пъзела и да научим повече дразнещи подробности за продукцията, стига някой да не отвлече вниманието ни с кукла „Барби“.

* * *

„Забвение“ изглежда и вероятно ще бъде прилично филмово зрелище и наслада за очите. Техноусещането, екшънът и формулировките са на мястото си, а звездите в главните роли ни гарантират, че си струва да хвърлим поне един поглед.

 

Забвение (2013)
Режисьор: Джоузеф Косински
Сценарий: Майкъл Арнд, Уилям Монахан, Джоузеф Косински
В ролите: Зоуи Бел, Уил Форте, Мелиса Лео, Андреа Райсбороу, Морган Фрийман, Олга Куриленко, Том Круз