Книги

The Human Division от Джон Скалзи: The B-Team (Петър Тушков)

The Human Division от Джон Скалзи: The B-Team

The B-Team (Екип „Б“) е първата част от новата епизодична поредица на Джон Скалзи The Human Division, замислена във вселената на добре познатата „Войната на старците“. Разказът в две части – по подобие на всеки уважаващ себе си пълнометражен пилот на нов сериал, е чиста проба космическа опера в типичния за автора лек и добре очертан стил. Може би не за ценителите с изискано небце и високи литературни изисквания. Вероятно не по вкуса за читателите на цели други жанрове. Но пък нерядко забавен, ако си нямате други грижи или искате за малко да се откъснете от тях, Скалзи е от писателите любимци, заявяващ, че лошите ревюта за романите му го тревожат единствено поради факта, че някой си е направил труда да дочете някоя негова книга, която изобщо не му е харесала.

В The B-Team отново се срещаме с двама от героите във вселената на Старците, които вече познаваме от разказа After the Coup („След преврата“) – лейтенант Хари Уилсън и заместник-посланик Харт Шмит. Уилсън и Шмит за пореден път се оказват на ръба на острието на Колониалните отбранителни сили, водени от посланик Оде Абумуе – строга чернокожа жена, която единствена в екипа освен Уилсън е родена на Земята, и безпрекословната София Колома – капитан на дипломатическия кораб „Кларк“. Попаднал по силата на случайността в непосредствена близост с поредната грозна издънка по политическия периметър на Колониалните сили, екипът е изпратен да се справи с надвиснала криза в отношенията с потенциалните съюзници на колониите – извънземната раса Ютче, и това го изправя пред не една и две опасни загадки, някои от които от съществено значение за цялата поредица.

The Human Division е епизодична поредица от отделни разкази, обединени от по-мащабна история, която Скалзи обяви още през юли месец, понастоящем излязла до седмата от общо тринайсетте си части. Интересното при тази поредица е, че от Tor.com са решили да издават всеки разказ първо в електронен формат и без DRM, като част от по-широкия фронт в дигиталните публикации на Tor/Macmillan и инициативата, шеговито наречена от редактора на The Human Division Патрик Нилсен Хейдън с простичкото „Let’s Try Some Stuff“. В края на април или май тази година всички части, „плюс малко допълнителен материал“, ще излязат като обикновена печатна и електронна книга.

Оценка: няма, защото не си струва да съдим книгите по броя звезди.
Къде да купим: за хора от България от всякъде, където щатските закони не ни третират като Екип „Б“ жители на мрежата, но не и от Amazon заради безбожните им тройни цени (препоръчва се Kobo).

 

Петър Тушков

 

Не пропускайте нито една статия с автоматичния ни абонамент или страницата ни във Facebook.