Книги

Трилогията Антерос – Епична семейна история по фентъзиански

Илюстрация към Трилогията Антерос - Епична семейна история по фентъзиански

Кога разбираш дали една поредица притежава достатъчно епичност, че да отвее тясната шапка на всеки кисел критик, който се вглежда твърде упорито и търсещо грешки от всякакъв род и тип, дори и в пращящия на лунна светлина от потенциал текст? За мен отговорът е лесен – когато четейки една поредица думи, сбрана в стегнати лъскави тухлички четворки, се чувствам толкова чиста и учудена, колкото и в невръстното ми минало, изпълнено с приказки, които сама довършвах в безкрайните летни нощи, спасявайки драконите от девиците и биейки наперчените герои по опашните кости с опакото на слънценосните им мечове. Ясно е, че съм била винаги от дъ дарк сайд, нали така?

Корица на Далечно царство, от Алън Кол и Крис Бънч


Тандемът Кол и Бънч постигат тази реална магия да ме върнат във времето на търсещата ми невинност, за периода на разлистване на страниците, посветени на търговско-магическата фамилия Антеро, и да усетя магията на приключенията тъй силно, че да наредя Амалрик и Рейли Антеро на достойна позиция в един списък със знакови имена като Синбад, Одисей и Конан – велики морски пътешественици, натъкващи се непрекъснато на огромни чудеса и странни земи, владени от далечни богове и близки демони, населявани от народи, така еднакви и все пак толкова различно недостижими като мислене до собствените ни актуални съзнания. Политика, магия, боеве с мечове и диви заклинания, чудовища, дяволи и богоподобни наследници на древни раси – имаме от всичко по много, но така умело описано и експлоатиращо нежно клишето, че попадаме не в поредния пълп от гейм фентъзи конвейра, а в история, достойна за някоя 1001 нощ на древно-източна красавица.

Корица на Битката за Ориса, от Алън Кол и Крис Бънч


При тандемното писане винаги е забавно да се направиш, че откриваш къде почва единият и къде завършва вторият автор. За стила на Кол не знам почти нищо, но ми е пределно ясно къде е мазала ръчицата на Бънч – където видите красиви девойки, хвърлящи се на земята с разтворени краченца пред главните ни герои само след един поглед време, или когато достигнете до детайлните описания на военния обоз и логистика, или доста креативните кървавки морски и сухоземни сражения – е, там си е врял носа със сигурност старият мъжкарски ветеран . За Алън остават по-меките страни на качественото фентъзи – като вълнуващите приключения в екзотични сетинги, креативно изтипосаните зли магове, зверове и отвъдни демони, както и предполагам емоционалното развитие на някой и друг герой, в моментите когато Крис не ги занимава с диво онождане или още по-диво съсичане с някой и друг враг от широкия спектър на мразещите фамилия Антеро. Идеалната комбинация за достойно описание на едни от най-авантюристичните образи във фентъзито, до които съм се докосвала към момента.

Корица на Царства на нощта, от Алън Кол и Крис Бънч


А семейството пътешественици наистина си ги бива – от невръстния пътешественик, поел на гарантирана смърт, за да се оттърве от обичайните каши на младостта в родния си град, през смелата сестра-войн с предпочитания към собствения си пол, повела армия от красиви и могъщи свои посестрими в преследване на демони – унищожители на светове, до образа на стария патриарх, оглавяващ спокойна търговска империя, тръгващ на поход с поколението на най-добрия си приятел и личен предател към несъществуващи земи и богове в стотици паралелни вселени. Плътни и топли образи на безумно смели във всяка своя пора герои, достойни за читателската обич и часовете, прекарани в трескаво проследяване на постоянната верига от смъртни заплахи, чудовищни изпитания и оцеляване отвъд предела на възможното, в микс от приключения, мъжко отношение към любовните работи и загуби, проявявано по спартански равно от всеки пол, и много достоверност в мисленето, борбите и мотивацията на всички страни във фентъзи-уравнението. Великолепен образец на най-доброто от жанра за върлите почитатели на класиката в епиката по мъжки, без излишен сексизъм или оправдателен феминизъм за политическа коректност. Просто едно добро приключение.

 

Ана Хелс

 

2 comments on “Трилогията Антерос – Епична семейна история по фентъзиански

  1. То четвъртата е само на Алън Кол, до колкото знам, така че не я броя точно – по-скоро ми е като продължение по темата , искащо да изтиска още малко от първоначалната идея, а няма реално нужда, освен за наистина много върли фенове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.