Бюлетин Колонка

Фантастичният интернет с Александър Косулиев (август 2013)

Спомняте ли си корицата на бюлетина на Американската асоциация на писателите-фантасти от миналия обзор? Тази същата, която предизвика такова брожение сред членовете на асоциацията? Може да се каже, че Джим Хайнс, автор на научна фантастика, е по-известен с пародиите си на подобни корици с полуразголени девойки, отколкото с романите си.

Toast Slayer

Пълен размер

Flandry Side by Side

Пълен размер

Не само това, ами и го прави с благотворителна цел. Може да разгледате още пози и да разберете повече за кампанията му, като посетите нейната страница.

 

Все още на вълна “жените във фантастиката”, тук излезе своеобразна класация на стоте най-добри фантастични разказа, публикувани от жени.

Междувременно в читателските коментари в предния обзор бе обърнато внимание, че има промени и в Европейското общество за научна фантастика, като в новия борд на организацията преобладават жените. Естествено, фрагментираността на европейското пространство, многообразието от езици и култури, правят управлението на подобна организация трудно и предизвикателствата, с които се сблъсква новият екип, са по-различни, отколкото тези пред американските им колеги. Може да прочетете за проблемите, целите и амбициите на организацията в това интервю.

През изминалия месец Либертарианското футуристично общество обяви носителите на наградата Проеметей за 2013 г. , връчавана за литература, свързана с либертариански ценности. Първото място печели Кори Доктороу за романа си “Пиратско кино”. Може да посетите сайта на книгата, откъдето да си я купите или да я свалите безплатно напълно законно, тъй като е публикувана с лиценза Криейтив Комънс.

Бяха обявени и наградите Сеиун за 2013 г. – японският еквивалент на наградите Хюго. Предполагам, че няма да разберете много от самия сайт, защото е на японски, но поне заглавията на номинираните книги са на английски и става ясно, че за най-добър роман е избран The Empire of Corpses от Project Itoh & Enjoe Toh.

Наградите Шърли Джаксън се връчват за постижения в психологическия съспенс, хоръра и мрачното фентъзи. Победителите за 2012 г. бяха обявени миналия месец. Наградата за най-добър роман печели “Edge” от Коджи Сузуки, което е малко странно, като се има предвид, че в едно интервю самият автор твърди, че не си пада особено по хоръра, а в същото време има и други книги в този жанр.

Сред наградите от миналия месец е и тази за най-добър превод на фантастична литература. Ако прегледате номинациите, може да откриете нещо интересно, написано от автори, чийто първи език не е английски.

През миналия месец това, което разбуни духовете, бе книгата “Повикът на кукувицата” (“The Cuckoo’s Calling”) с автор Робърт Гълбрайт. В биографията на Гълбрайт се посочва, че е ветеран от войната, а самата книга е криминален роман. Романът първоначално трудно може да бъде окачествен като комерсиален успех, като се има предвид, че от излизането си през април до юли има продадени едва около 500 бройки в САЩ. Това обаче се променя напълно, когато се разбира, че зад името на автора се крие Дж. К. Роулинг, която решава да публикува в криминалния жанр под псевдоним. В момента “Повикът на кукувицата” е на първо място в класацията на Амазон за най-продавани криминални романи в електронен формат. Самата Роулинг отрича, че това е било маркетингов трик, като дори завежда дело срещу кантората на вече бившите си адвокати, тъй като изтичането на информацията е дошло от един от адвокатите там, който казал на приятелка на жена си, че Гълбрайт е всъщност Роулинг. Съдебният спор приключи набързо със споразумение, като авторът на поредицата “Хари Потър” получи публично извинение и парично обезщетение, като част от него ще покрие разходите й по делото, а останалото ще бъде дарено на организация, подкрепяща настоящи и бивши британски военнослужещи.

Сред новоизлезлите заглавия ми направиха впечатления няколко антологии “Best of…” за годината, с редактори Гарднър Дозоа, Рич Хортън и една с неизвестно какъв редактор, но включва известни имена в жанра. Кони Уилис, носителка на Хюго и Небюла, издава сборник с най-добрите си разкази. Като говорим за сборници “Best of…”, някои от старите издания на най-доброто от фантастиката и фентъзито с редактор Девид Хартуел вече повече от месец се продават за Kindle с цена от 99 цента. Може да ги намерите тук с уговорката, че не е ясно докога ще продължи това намаление.

Тери Пратчет и Стивън Бакстър продължават колаборацията си с “The Long War” (втора книга от поредицата “The Long Earth”). Тери Брукс има нова книга от поредицата си за Шанара, която получава добри отзиви в ревютата. Нийл Геймън също може да се похвали с добри отзиви за новия си роман “The Ocean at the End of the Lane”, както и Стивън Кинг за “Joyland” (която стана известна и с това, че Кинг възнамерява да я публикува първоначално само в книжен формат).

От новите заглавия нашумя и “Петата вълна” от Рик Янси – първата книга от трилогия, разказваща за извънземно нашествие. Голямата й популярност за сравнително краткото време след излизането й не бива да ви учудва, като се има предвид, че маркетинговият й бюджет е $750 000. Насочена е към по-млади читатели и от издателство “Пенгуин” се надяват с нея да постигнат комерсиалния успех на “Игрите на глада”. Джон Скалзи публикува целия си роман “The Human Division”, който преди това излизаше на части от началото на годината. Действието се развива във вселената на добре познатата му и издавана и на български “Войната на старците” и може да бъде категоризирана като военна фантастика. Сред новопоявилите се книги ми направи впечатление и “Under Empyrean Heartland” – първа книга от трилогия с автор Chuck Wendig, която в едно ревю окачествиха като смесица между “Междузвездни войни” и “Гроздовете на гнева” от Джон Стайнбек.

И докато Джо Абъркромби изненада почитателите си с намерението да пише книга за по-млади читатели, на пазара се появяват нови автори, които копират стила му на мрачно и изпълнено с насилие фентъзи, с който той стана известен. Сред тях популярност набират Rob J. Hayes за “The Heresy Within”, Luke Scull с “The Grimm Company” (2/3 книгата е достъпна за предварителен преглед тук) и новото предложение от британското издателство “Голанц” “Gallow: The Crimson Shield” от Нейтън Хоук.

Говорейки за издавани заглавия на български, се появиха третите книги в три трилогии: “Псалмите на Исак” от Кен Сколс (книга трета се нарича “Requiem”), “Кинжалът и монетата” от Даниел Ейбрахам, (книга трета е “The Tyrants Law”), а също и “Серия "Expanse“ от Джеймс С.А. Кори (книга трета – “Abaddon’s Gate”).

Тези от вас, които търсят нещо различно от англо-американския поглед върху фантастиката, може би ще харесат този сборник от руски автори на тема зомбита.

До края на месеца може да изтеглите безплатно номинираната за Хюго и Небюла повест “The Ice Owl” от Carolyn Ives Gilman. Просто отидете на http://www.ppickings.com, намерете книгата, следвайте връзката “FREE E-BOOK of the month” и въведете кода 9991670.

От новоизлезлите списания, които имат свободен достъп за четене онлайн, може да намерите новите броеве на Three-Lobe Burning Eye Magazine #23, юлския брой на Expanded Horizons, юлския брой на Interstellar Fiction, юлския брой на Perihelion Science Fiction, брой 126 на Beneath Ceaseless Skies, нови публикации в Gigantosaurus (където може да прочетете номинирана за Небюла повест от Кен Лиу), брой 4 (юли-август) на Indian SF, а също и августовския брой на Clarkesworld Magazine.

 

Александър Косулиев