Кино | Телевизия

Трейлър на Годзила (Колонката на Cinemascrotum)

Илюстрация Трейлър на Годзила (Колонката на Cinemascrotum)

Колонката на CINEMASCROTUM. Къде още можете да го намерите? Харесайте страницата му и се абонирайте за сайта му.

 

Как се нарича триизмерен филм, в който огромен гущер вилнее над бащино огнище, а смела група от американски герои се опитват да го спрат? Не, не, не се нарича „Огненият пръстен”, знам че и Вие се объркахте. Всъщност се нарича „Годзила” и ако сте забравили този великански рептил, Холивуд се е погрижил да Ви го припомни догодина с поредния си 3-D римейк.

През 1998-ма една шантава шваба с деструктивни помисли на име Роланд реши да покаже на всички, че успехът на „Денят на Независимостта” е бил просто щастливо съвпадение. Онази „Годзила” ни донесе много смях и малко сълзи /плюс най-жалкия Жан Рено/, но никой не я прие като достоен наследник на японския оригинал. Догодина обаче ни очаква нова и подобрена Годжира, и този път нещата са сериозни. Ако, разбира се, можем да приемем гигантско нуклеарно оптимизирано земноводно за нещо „сериозно”.

Първият трейлър на „Годзила” вече е факт и промяната не е особено значителна. Все още имаме Велик Гущер с Велики Планове да дефрагментира американската инфраструктура и все още най-елитните умове на САЩ се опитват да се справят с него. В ролята им са Арън Тейлър – Джонсън от „Шут в гъза”, най-голямата от сестрите Олсън и Кен Уатанабе, тъй като в каста трябва да има поне един японец от култура. Причина за появата на Годзила отново е злоупотребата с творението на г-н Опенхаймер. Масивно количество радиация от атомна бомба е облъчило /и обогатило/ някакво варанско яйце, в резултат на което се е пръкнало ГМО, каращо Т-Рекс да изглежда като срамна въшка, но с по-големи зъби. Както виждате, сюжетът е научно издържан и набляга на суровия реализъм. За да повиши чувството на „научност”, в каста е привикан Браян Кранстън /”Breaking Bad”/ в ролята на учен. Имайки предвид резюмето му, предполагам че той отговаря за приготвянето на метамфетамини, с които американските воини да се друсат преди всяка атака, защото всеки трезвомислещ отдавна ще си е плюл на петите, ако забележи горделивата походка на 50-метровия гущер.

Режисьор на новата версия е Гарет Едуардс, който обича да снима чудовища, защото предишният му /и съответно първи/ филм, се наричаше „Чудовища” и дори не беше чак толкова тъп. Разказваше за чудовища /сериозно?/, които са дошли от Мексико, или с други думи нищеше темата за незаконните емигранти, но с лек sci-fi привкус. Сега Едуардс има на разположение повече пари за по-голямо чудовище, макар че и тук важи мантрата на мъжете с малки органи: „Размерът няма значение, важното е как го използваш!” /чудовището имам предвид/. Въпреки че не показва много от същинското люспесто туловище, трейлърът дава заявки, че режисьорът го е използвал по предназначение, значи феновете би трябвало да са доволни /ако намеря такъв, ще го питам/.

За момента най-близкото нещо до разрушителната сила на мутиралия гущер по екраните, е ураганът Ксавиер, но в „Годзила” поне имаме физически виновник, върху който да си изсипем негативната енергия. Добрата новина е, че трейлърът съвсем не е трагичен и първата му половина е доста сполучлива откъм презентация. Лошата е, че втората половина вече сме я гледали. Самата Годзила чака собствен празник, тъй като през 2014 се навършват точно 60 години, откакто за първи път е оставила отпечатъка си на крайбрежието на Токио. Не искам да прозвуча цинично, но ако дотогава стане още една беля във Фукушима, филмът най-вероятно ще излезе в real 3-D /в смисъл, че може да има истински гущер/.

Cinemascrotum