Книги Конкурс за авторско ревю Конкурси

Разторг

Илюстрация към За Разторг на Антон Фотев (Конкурс за ревю)

Водещ на рубриката „Ревю“: Ана Хелс. Текстът участва в Конкурса за авторско ревю на сп. „Сборище на трубадури“. Вижте всички участници в конкурса.

 

[starrater tpl=45 read_only=1]

 

За „Разторг“ на Антон Фотев

от Димитър Цолов

 

Възторг е първата дума, която ми хрумва всеки път като се сетя за романа на Антон Фотев. И не само поради удачно намерената рима със заглавието му – „Разторг“, а и поради факта, че най-точно описва внушението, което ми създава това прекрасно родно фентъзи.

Можело значи! След тоновете многотомни, но стерилни и излети сякаш по калъп западни саги за вампири, магьосници и най-различни люде, докоснати от Съдбата с Предопределеност, след плахите и инцидентни опити на българските автори в тази все още недоразвита у нас литературна ниша, най-накрая прочетох нещо, което ме впечатли със суровата си Хауърдовска красота. Защото в единия от главните персонажи – Асен, a.k.a. Мечо лице и Разторг, безспорно има загатната прилика със синеокия, недодялан и обладаващ неимоверна сила кимерийски варварин. И той като него попада невръстен в плен при най-лютия си враг и е отгледан с нашийник на врата като „боен пес“ за гладиаторски схватки. В този момент от описанието ми представихте ли си началните сцени на Конан Варварина с младия и напомпан бате Арни? Аз го направих и се върнах към безгрижните хлапашки години, когато в едно вече несъществуващо лятно кино открих магията, наречена „Меч и магия“, доста преди да разлистя самите книжки, използвани за основа на екранната реализация и доста преди да разбера, че това всъщност е цял жанр във фантастичната литература.

Но, отклонихме се от основната тема…

Ако авторът беше се спрял само до развитие на клишето – „освободеният роб, който тръгва срещу своя зъл господар“, книгата щеше да си остане просто поредният добър литературен опит, без претенции за оригиналност. Ала Антон Фотев забърква уникална митологична смес, в която откриваме враждуващи славянски кланове с имена на животни – Ястреби, Мечки, Глигани, Язовци… Божества от съответния пантеон – Лада, Ярило, Мора, Велес, Чернобог, Троян… Персонажи на елфи, джуджета и таласъми, че дори и една „египетска следа“, загатната в „легенда“ за произхода на елфическата раса, според която същата е създадена от богинята Изида. И всичко това, предадено с необятно въображение и творчески размах, на които не можем да не се възхитим и да не признаем – авторът е ерудиран човек, много, ама мнооого чел, преди сам да започне да пише. А езикът му – едновременно стегнат, на моменти натуралистичен, с умишлено търсен архаичен привкус, но същевременно разнообразен и изобилен на сравнения и филосовски прозрения, не знам защо ми напомни за (дръжте се!) сказанията за Аспарух и Самуил на адаша му Антон Дончев…

В двамата главни герои – безумния садист Горян Мъката, неспособен да изпитва елементарни човешки чувства и постепенно отхвърлящия оковите на робската мисъл Разторг, чиито „животи са сплетени на възел“ (цитат от гърба на корицата) открих и оная фаталистична обвързаност, която се среща в някои от произведенията на Роджър Зелазни (веднага ми хрумва романът „Размяната“) и в целия цикъл „Вещерът“ на Анджей Сапковски.

Мога още много неща да напиша за тази книга, но не искам да ви отегчавам или да издавам подробности от сюжета. Ще добавя само, че е носител на първа награда от конкурса за БГ-фентъзи роман 2012/13 на MBG Books и Сборище на трубадури, което показва едно абсолютно заслужено официално признание.

А за да затворя магическия кръг, с последното си изречение ще свърша оттам, дето започнах – възторг, дами и господа, запомнете тази дума, докато скитате из страниците на романа „Разторг“ на Антон Фотев!!!

 

Прочетете всичко за конкурса и ни разкажете за любимата си книга.

 

Корица на Разторг, от Антон Фотев

Разторг, от Антон Фотев

 

5 comments on “Разторг

 1. Страхотно ревю! Грабна ме. На панаира пропуснах тази книжка, но сега определено ще си я набавя :)

 2. За вас е Възторг, мили читатели! :)
  За мен е мисълта как да надскоча „Разторг“ със следващта книга.

  П.П. Тъкмо се изкачиш на един връх и виждаш, че си в подножието на по-висок.

  С уважение към настоящите и бъдещите ми читатели: Антон

 3. Петзвездно ревю, колега :)
  И преди него чаках книгата да излезе, но вече чакам с нетърпение.

 4. За да те докосне страданието, не е необходимо да си грамотен. Книгата на Антон Фотев е за всички-докоснати от страданието, търсещи пътя на спасението и чакащи следващата му книга, подвързана с цветовете на дъгата.

Коментарите са изключени.