Книги Конкурс за авторско ревю Конкурси

Ужасът

Илюстрация към Ужасът (Конкурс за авторско ревю)

Водещ на рубриката „Ревю“: Ана Хелс. Текстът участва в Конкурса за авторско ревю на сп. „Сборище на трубадури“. Вижте всички участници в конкурса.

 

[starrater tpl=45 read_only=1]

 

Ужасът

от Владимир Ангелов

 

Вятърът пищи и стене сред ледените полета, надига се като самотен, далечен вик… и спада до едва дочут шепот. Полярната нощ е паднала над замръзналата, мъртва земя, където – също както в космоса – никой не може да ти дойде на помощ, никой не може да чуе твоя самотен, отчаян писък.

Времето – XIX век. Мястото – скованите от лед простори на Арктика. Някъде там в кошмара на снежния ад група хора се опитват да оцелеят, да изкарат поне още час, два, три… защо не и ден? Няма значение, че човешкото в тях постепенно си отива, няма значение, че надеждата вече е само празна дума – инстинктът за оцеляване е по-могъщ от всякакъв разум, от каквато и да било надежда.

Храната вече е лукс, скорбутът – нещо почти нормално. На прага на бунт и канибализъм, членовете на експедицията са просто лесна плячка за Ужаса – на практика неуловимото създание, което броди из впримчената в безкрайни ледове пустиня и от време на време прибира кървавата си дан. Чудовище, което би могло да е същински кошмар… ако едва оцеляващите човешки същества не живееха в далеч по-голям такъв. И то ден след ден, движени в напразните си усилия от сила, оставаща неразбираема.

Експедицията на сър Джон Франклин (в периода 1845-1848 год.) е едно от най-загадъчните събития в историята и като такова е отворено за различни интерпретации. Може би най-въздействащата от тях е на небезизвестния Дан Симънс, популярен у нас най-вече с монументалните си фантастични епоси от сагата „Хиперион“ и двутомния „Илион/Олимп“. Комбиниращ истински събития и лица (почти всички герои в романа са действителните членове на експедицията на Франклин), майсторът на фантастиката и хоръра (още се надявам, че Summer of Night все някога ще види бял свят и у нас) предлага на читателите история, каквато само той може да създаде.

Почти документална в изключително описателния си стил (нещо, което няма да се хареса на всички читатели), „Ужасът“ е хроника на човешкия дух… или поне на онова, което остава от него когато издръжливостта достигне крайния си предел, когато тялото и умът не могат, просто не могат да понесат повече – и все пак продължават напред. На фона на всекидневната борба за оцеляване, описана в болезнени подробности, Ужасът, чудовището от ледовете, изглежда едва ли не незначително – просто страничен щрих, хрумка на автора, колкото да се добави щипка фантастика към иначе твърде реалната история. Или поне така си мислим в началото на книгата, защото когато истинската същност на чудовището и значението му изплуват на повърхността, става ясно, че Симънс не го е включил просто от прищявка.

Взел най-доброто от класическите представители на едновремешния приключенски роман (Джек Лондон и Жул Верн) и погледнал го през кошмарното криво огледало на истинския свят, Дан Симънс е създал шедьовър, с който малко съвременни книги могат да се мерят – роман, в който хората, поставени в невъзможни за оцеляване ситуации, са способни да покажат най-доброто от себе си… и да отприщят ада, таял се в душите им, пускайки на свобода онези тъмни, влажни неща, които се таят в сърцата им и чакат своето време, за да разкъсат веригите си, освобождавайки се безвъзвратно.

Макар че The Abominable (друг роман на Симънс, издаден тази година) има сходни черти с „Ужаса“, все пак не успява да го достигне. Защото, колкото и добър да е, The Abominable просто не може да докосне същите струни, които напипва в душата смразяващият леден полъх на Ужаса.

Важна, много важна и ценна книга, „Ужасът“ на Дан Симънс просто трябва да присъства в библиотеките на всички, които обичат истински качествената литература. Защото веднъж станали свидетели на непрекъснатата борба за всеки миг живот на обречените хора, ще осъзнаете внезапно, че поне половината от проблемите и тревогите ни са нищо, което да не можем да преодолеем с малко или много воля. След като сте преживели Ужаса, ще излезете от ледения капан променени, гарантирам ви.

Поредният шедьовър на „Изток-Запад“ и тяхната поредица „Magica“ – и съм сигурен, че няма да е последният.

 

Прочетете всичко за конкурса и ни разкажете за любимата си книга.

 

Корица на Ужас, от Дан Симънс

Ужас, от Дан Симънс

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.