Колонка

Колонката на Алекс Косулиев – Мартенският фантастичен интернет

Илюстрация към Колонката на Алекс Косулиев

 

Мартенският фантастичен интернет

от Александър Косулиев

 

Изглежда, че въпросите за неравнопоставеността в отношенията между половете често се оказват във фокуса на вниманието в англоезичното фантастично пространство. Вероятно си спомняте, че миналата година Американската асоциация на писателите фантасти бе разтърсена от скандал, който започна след публикация в един от броевете на бюлетина на организацията, посветен на мястото на жените във фантастиката. Мнозина обаче намериха начина, по който бяха написани някои от статиите, за неуместен и сексистки.

Сега, тъкмо когато изглеждаше, че нещата са поутихнали, един коментар (направен в контекста на надигащия се глас на феминизма във фантастиката) относно начина, по който се облича Мари Робинет Ковал, разбуни духовете отново. В крайна сметка след надигналата се вълна от недоволство виновникът за скандала се извини и за учудването и несъгласието на някои потърпевшата прие извинението въпреки някои мнения, че то не е било достатъчно убедително.

В сходен контекст Fantasy Faction обръща внимание на трудностите пред жените, които искат да пробият на пазара на фентъзи книгите, в частност – на епичното фентъзи. Статията разказва за опитите на британската писателка Ема Нюман да намери място сред препоръчаните заглавия в жанра фентъзи в книжарници от веригата „Уотърстоунс“. Това се оказва трудна задача, като се има предвид, че препоръчваните от книжарницата заглавия в жанра са в съотношение приблизително 12 към 1 в полза на мъжете1.

Подобно мнение изказва и друг британски автор – Джулиет Маккена. Според нея провежданата от големите книжарници политика при промотирането на фентъзи книги задълбочава разделението между мъжете и жените автори и прави възможностите за успех на последните все по-малки. Понеже приоритетното промотиране на мъжките автори води до по-високи продажби и съответно по-голямо желание от страна на издателствата да публикуват следващите им книги, се стига до по-голям брой книги, написани от мъже, и съответно до по-голям избор от такива заглавия сред препоръчваните. Освен това такова отношение към жените в жанра и честите сексистки скандали отблъскват потенциални читатели от него и водят до несериозното му възприемане от много хора.

Според друг британски автор – София Макдъгъл – ограничените възможности за жените като автори не се ограничават само до жанра фентъзи. Освен това те получават по-малко внимание не само от книжарниците, но и от вестниците, списанията и сайтовете в секциите с ревюта на книги. Макдъгъл признава, че понякога влиза в някоя голяма книжарница и пренарежда книгите така, че сред изложените най-отпред да има повече, написани от жени.

Изглежда, че поне в някои среди има напредък. Например поетата от Lightspeed инициатива с предизвикателното име “Women Destroy Science Fiction”2 за издаване на специален брой на списанието, който да бъде редактиран и да съдържа творби само от жени, беше финансиран успешно и кампанията в Kickstarter дори надхвърли с лекота поставената като цел сума за събиране.

Илюстрация към SFWA

И ако това би могло да се възприеме като изключение, което потвърждава правилото, то обявените през февруари номинации за наградите „Небюла“ за 2013 г. вече би трябвало да са ясен индикатор, че нещата се променят. В категорията за най-добър роман съотношението между жените и мъжете е почти 2 към 1, а във всички останали категории (за повест, дълъг и къс разказ) номинираните жени са не по-малко от мъжете.

Не мога да кажа дали сред новоизлезлите заглавия през миналия месец ще се появи такова, което ще заслужи номинация за някоя награда. Но ето онези от тях, които ми направиха впечатление.

В основата на сюжета на Strange Bodies от Марсел Теру стои съветски експеримент, целящ преместването на душата от едно тяло в друго. Книгата получава добри отзиви от Гардиън, Индипендънт, Лос Анджелис Таймс, Ню Йорк Таймс, Уолстрийт Джърнъл и др.

Действието в романа The Happier Dead от Иво Стъртън се развива в недалечното бъдеще в Лондон, където богатите могат да си позволят услуга, която им позволява да бъдат постоянно в състояние на физическа младост. Това е първата книга за автора в жанра фантастика, като преди това има публикувани други две.

Трикратният носител на наградата „Хюго“ Алън Стийл представя романа си V-S Day, в който надпреварата за овладяването на космоса се осъществява през Втората световна война между нацистите и съюзниците.

Annihilation на Джеф Вандермеер е първата книга от трилогия и е обявена за книга на месеца от „Амазон“. Лорън Бойкс описва атмосферата в нея като смесица между Кубрик и Лъвкрафт. Разказва се за 12-та експедиция, изпратена да изследва загадъчната Зона Х след неуспеха на някои от предишните.

Three Princes от Рамона Уийлър е алтернативна история, където действието се развива през 19 век, а светът се управлява от египетската империя и от империята на инките.

Безплатната книга, предлагана от Phoenix Pick до края на март е The Woods от Stephen Leigh. За да я получите, отидете на страницата с каталога на издателството, намерете книгата с надпис free e-book of the month, последвайте връзката и въведете кода 9991321.

До 26 март от StoryBundle може да закупите пакет от 6 книги от жанра епично фентъзи, ако платите поне $3, а ако сумата надвишава $12, ще получите и още 3 книги като бонус. Сред имената на авторите личат Нийл Геймън, Брандън Сандерсън и Дейвид Фарланд.

Междувременно от издателство Голанц, профилирано във фентъзи жанра, обявиха, че всички дебютни заглавия от каталога им през 2014 ще бъдат продавани на цена от 1,99 британски паунда за електронно копие през първите две седмици след излизането им. Списък със заглавията и датите за излизането им може да намерите тук.

При периодичните издания излязоха нови броеве на Subterranean Press Magazine, Ideomancer, Luna Station Quarterly, Apex Magazine, Clarkesworld Magazine, Galaxy’s Edge, Crossed Genrese Magazine, GigaNotoSaurus, Perihelion и Quantum Muse.

  1. На любителите на „Игра на тронове“ е предлагана брошура с подобни заглавия, които биха ги заинтересували, в която от 113 книги само 9 са написани от жени.  ↩

  2. На български: „Жени унищожават научната фантастика“.  ↩

 

2 comments on “Колонката на Алекс Косулиев – Мартенският фантастичен интернет

  1. Много благодаря, изтеглих си The Woods, звучи интересно. :)

Коментарите са изключени.